Таня Янкова, директор: Очаква се 60 първокласници да прекрачат прага на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ през септември тази година

Снимка: Община Симитли

Таня Янкова, директор на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Симитли, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-жо Янкова, нека в началото на нашия разговор припомним на нашите слушатели и читатели малко за историята на училището, което ръководите.

Таня Янкова: Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Симитли е с много богата история. Тази година честваме 105 години от създаването му, което е едно доказателство за успеха на самото училище. Началото му е поставено през месец март 1913 година с откриването на класно училище в частна къща, която е била в близост до черквата. Първият назначен учител е Андрей Попянев от село Годлево, а първата учителка на момичетата е била Стефка Стойчева. Така през годините училището в град Симитли търпи различни промени по отношение на статута си. През 1955-1956 година се преобразува от основно в средно общообразователно училище, а днес е средно училище. Самото училище е една оборудвана постройка в модерна сграда, в която се учат 700 ученици. Това е най-голямото училище в Община Симитли, съответно с най-големите образователни възможности. Учениците са разпределени в 32 паралелки, в които ги обучават 62-ма учители – специалисти по отделни предмети. Имаме изявени учители, с които се гордеем, като Гергана Кирилова, която е бивша възпитаничка на училището, а сега е учител по физическо възпитание и спорт – тя е шесткратен европейски и световен вицешампион по вдигане на тежести; Цветана Ралинска, която също е учител по физическо възпитание и спорт – тя е първият майстор на спорта по лека атлетика в Благоевградска област от общо 12 за целия регион; Иванка Иванова – учител на годината през 2016 година. Изобщо можем да се гордеем с постиженията на учителите и учениците в нашето училище. Разполагаме със съвременни компютърни кабинети, модерна wi-fi мрежа и 30 лаптопа, с които сме подновили компютърните кабинети. Имаме кабинети по английски език, френски език, биология, физика, география, музика и по изобразително изкуство. Тази година имаме назначени ресурсни учители. Библиотеката ни е много голяма. Предстои ни ремонт на физкултурния салон.

Фокус: Колко първокласници очаквате през следващата учебна година?

Таня Янкова: Тази учебна година за съжаление имаме 3 паралелки първокласници, вместо 4, защото има много деца, които са заминали за чужбина. По списъка от ЕСГРАОН първокласниците в общината са 80, а тази година очакваме 60.

Фокус: Колко зрелостници изпратихте тази година?

Таня Янкова: Тази година имахме две паралелки в 12 клас, като зрелостниците са 41 в дневна форма на обучение и 9 в самостоятелна.

Фокус: Каква е успеваемостта на учениците, завършващи СУ „Св. св. Кирил и Методий“ по отношение приема им в университети и съответно в професионалните среди след това?

Таня Янкова: Над 90% от нашите зрелостници са студенти. Тази година можем да се похвалим с трима наши ученици, които още в началото на май бяха приети в Русенския университет, след като спечелиха първо място на проект по география.

Фокус: Знаем, че при Вас много се държи на спорта. Какви са най-големите Ви успехи?

Таня Янкова: От миналата година имаме реализирана паралелка с профил спорт. Тази година имаме един изявен ученик от тази паралелка – Димитър Грозданов, който преди 1 месец спечели четвърто място в Румъния на Източноевропейския шампионат по мотоциклетизъм. Също така имаме изявена ученичка от 4 клас – Емилия Петрова, която също е с изявени постижения в областта на спорта, но тук говорим за плуване. Нейн класен ръководител е г-жа Чобанова, която има 7 медала, от които 3 са златни, както и 2 купи. Това показва, че спортът се развива с пълни темпове в нашето училище. Залагаме много на спорта. Самите съоръжения, които подновяваме периодично са с цел децата да спортуват повече. Също така във фоайето на първия етаж в училището сме закупили за децата градински шах, който може да бъде използван по новите програми по физкултура за 5 клас. Виждаме интерес от страна на всички ученици. Също така на първия етаж имаме и тенис маса, където децата могат да играят през междучасията. Правим всичко това с цел да уплътним междучасията и да няма агресия по коридорите.

Фокус: През последните дни на 2017 година Община Симитли спечели проект за ремонт на двора на училището и на физкултурния салон. Започнахте ли вече ремонтните дейности и какво ще бъде реализирано в рамките на проекта?

Таня Янкова: Проектът вече започна. След приключване на учебните занятия ще започнат и дейностите по ремонта. Очакваме този ремонт да обнови училището и да стане още по-модерно европейско училище, в което да привличаме ученици не само от нашата община, но и от други места.

Натали СТЕФАНОВА