Таня Янкова, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Симитли: С полицията сме предприели всички необходими мерки за обезпечаване сигурността на 17-ти ни абитуриенти по време на техния бал 

Таня Янкова, директор на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – град Симитли, в интервю за предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ на Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: В началото на нашият разговор припомнете ни малко повече за историята на гимназията в Симитли?

Таня Янкова: Нашето училище може да се похвали със 106-годишна история. Началото му е поставено през март 1913 година с откриването на класно училище в частна къща в близост до църквата. За първи учител е назначен Андрей Попянев от село Годлево. По-късно през 1951 година са построени 12 класни стаи, а през 1954 година се строи трети етаж на училището до днес, когато вече имаме 31 класни стаи, с модерен облик. Така, че ние сме едно столетно училище.

Фокус: На 11 май отбелязахте патронния празник на учебното заведение. Как премина той?

Таня Янкова: Празника бе отбелязан с много прояви, една от които музикално-физкултурна композиция, която изготвиха учениците от 5-ти клас, заедно с учителите по физкултура и заместник-директора Борислав Дафков. Те направиха една красива композиция, чрез която цялата зала се изпъстри в бяло, зелено и червено, което беше много вълнуващо за всички присъстващи. Също така на празника традиционно награждавахме изявените ученици-отличници от 12 клас. Това са  Мария Миткова, Сократис Фоткатзикис, Денис Валентинов и Никол Алексова. Отделно от това наградихме и други изявени ученици, взели участие в различни състезания, олимпиади и други. Ученик на годината в природо-математическата област стана Алекс Петров Костев – VII „в“ клас; в областта на езиковата култура – Рая Георгиева Георгиева- VI „в“ клас; в областта на спорта – Михаела Светлинова Иванова- VI „б“ клас; в областта на изкуствата – Даная Николаева Данаилова- III „г“ клас.  Награда за благотворителност „Златно сърце“ получи V „а“ клас, а ученик на годината  „Симитли-юбилеен град“ стана Денислав Иванов Ташев от VI „а“ клас. Наред с това наградихме и учителите, които се отличиха тази година, а това са  Мария Иванова и Галя Благоева. Те получиха  статуетки и грамоти за принос в издигане авторитета на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Също така няма как да скрия вълнението си от факта, че в навечерието на патронния ни празник – на 10 май беше наградена и учителката Ангелина Василева, която спечели приза „Учител на годината“.

Фокус: Тази година предстои и тържествено отбелязване на 50-ата годишнина от обявяването на Симитли за град. Как Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ ще се включи в тържествата?

Таня Янкова: Всички събития и изяви, които организираме от началото на 2019 година в училището са посветени именно на този юбилей. Дори празника 24 май бе под мотото „50 години град Симитли“. Много мероприятия ще направим и направихме за отбелязване на този юбилей. Така например издадохме вестник от учениците на г-жа Василева и другите българици. Предстои ни викторина на 29 май – „Опознай своя край“. На 22 май пък начален етап направи много голяма програма, в която всички класове се включиха за отбелязване на празника. Също така минаха и конкурсите за разказ, есе, стихотворение, рисунка, фотография и презентация под надслов „Мой любим град“. Искам да отбележа, че стихотворенията и разказите, както и есетата вече са издадени в книжка. Всички те са много хубави, затова се надявам, че повече хора ще имат възможността да ги видят.

Фокус: Да преминем и към другите актуални теми, една от които е приемът на ученици в първи клас. Как върви той и колко първокласници ще имате през учебната 2019 – 2020 г.?

Таня Янкова: Както казах миналата година, така остава и тази – демографският показател оказва сериозни влияние, затова вместо 4 ще направим 3 паралелки с първокласници. Това са някъде около 60 деца, които за първи път ще прекрачат прага на родното училище. Те ще бъдат разпределени, както вече казаха, в три паралелки.

Фокус: Какви са сроковете за кандидатстване, с които следва да се съобразят родителите?

Таня Янкова: Сроковете за кандидатстване за известни на родителите, тъй като проведохме поредица разяснителни кампании. Част от тях бяха в детската градина. Отделно направихме „Ден на отворените врати“, където родителите дойдоха в нашето училище, учителите ги посрещнаха и подробно ги запознаха с изисквания, срокове и така нататък. Също така раздадохме брошури, тоест родителите знаят кога и къде трябва да дойдат. Бих искала да подчертая, че организацията относно приемът в първи клас върви изключително добре.

Фокус: А колко зрелостници ще имате тази година?

Таня Янкова: Тази година ще имаме само една паралелка, в която се обучава 17 ученика. За тях учебната година приключи на 15 май.

Фокус:  Как върви подготовката за матурите?

Таня Янкова: През цялата година, приоритетно, наред със задължителните часове, се работи и за подготовката на зрелостниците за Държавните зрелостни изпити. Учениците са добре запознати със спецификите на формата, с типологията на задачите, с времетраенето на отделните модули. Дванадесетокласниците вече са заявили и своите желания за явяването на 2-рия ДЗИ. Тази година най-предпочитани са предметите: „Английски език“, „География и икономика“, „Биология и здравно образование“ и „История и цивилизация“.

Фокус: Кога ще бъде абитуриентския им бал и каква програма подготвяте?

Таня Янкова: По традиция абитуриентския бал на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ е на 25 май, така ще бъде ѝ тази година. Балът ще се проведе в Симитли. Той вече се е превърнал в празник за целия град. И тази година нашите абитуриенти предпочетоха да не празнуват в Благоевград, а да си останат в Симитли. За нас това е голяма чест, защото това всъщност се превръща в един голям празник за целия град, където родителите, учители и ученици празнуваме заедно.

Фокус: Традиционно какви мерки за сигурност предприемате по време на баловете, за да няма инциденти.

Таня Янкова: Традиционно винаги работим съвместно с полицията. Получаваме пълно съдействие от началника на полицията. За да се гарантира безопасността се изготвя график, в който по часове и дати се посочва какво ще се случва и когато имаме нужда от органите на реда – те ни съдействат, осигурявайки охрана. За абитуриентския бал също е осигурена такава.

Фокус: С какви нови постижения искате да се похвалите на нашите читатели и слушатели?

Таня Янкова: Тази година, освен традиционните номинации за „Ученик на годината“ в различните категории имаме и „Ученик на годината – Симитли юбилеен град“. Друго постижение за нас е това, че имам ученик, който се класира в челната десетка на състезанието „Spelling bee“ – това е Рая Георгиева, която достойно представи нашето училище.

Фокус: Какво е състоянието на материалната база на гимназията и ще правите ли някакви ремонти през лятото?

Таня Янкова: Един от сериозните проекти, който реализираме в момента е свързан с ремонт на училищния двор. Стойността му е около 2 млн. лв. В рамките му се изграждат класни стаи на открито, беседки, сцена. Чрез тях двора на учебното заведение ще придобие един изцяло нов облик. Смятам, че заслужаваме това.

Фокус: Тъй като предстои лятна ваканция, то планувате ли някакви занимания за учениците, които да се организират от учебното заведение?

Таня Янкова: По традиция всяко лято правим лятно училище. Всички учители, които дават дежурства по време на лятната ваканция организират летни школи, като всяка година измислят нови и нови неща, за да могат да привлекат вниманието на децата. Така, че и това лято очакваме нови клубове и нови занимания по интереси в рамките на Лятното училище към СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – град Симитли.

Фокус: Какви са Вашите впечатления – има ли интерес от страна на младите учители към учителската професия?

Таня Янкова: Лично аз мога да се похваля с това, че в нашия колектив има много млади учители, които са много ентусиазирани, мотивирани и всеотдайни в работата си. Така, че нашия колектив е подмладен, продължаваме да се подмладяваме като идват все нови и нови колеги, които искат да се докажат.

Фокус: Може би това всъщност е бъдещето на образователната система?

Таня Янкова: Да, точно така.

Ливия НИНОВА