Таско Ерменков, БСП: Сделката между ДПС и ГЕРБ не е за финансирането на вероизповеданията, а за опрощаване задълженията на Мюфтийството, които са над 10 млн. лв.

София. Сделката между ДПС и ГЕРБ не е за финансирането на вероизповеданията, а за опрощаване задълженията на Мюфтийството, които са над 10 млн. лв. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от БСП Таско Ерменков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ние сме демократична партия и всеки има право да изказва мнението си. Взимаме решенията си с гласуване и когато тези решения бъдат взети един път, ги изпълняваме – няма никаква драма, няма бойкот, всичко е съвсем нормално“, посочи Ерменков.
На въпрос защо е в Народното събрание той отговори, че народните представители от левицата нямат забрана да влизат в сградата. „Това, което сме си взели като решение, да не участваме в работата и да ставаме съучастие на абсурдите, които се творят тук – в това число и декларацията на Йордан Цонев за Закона за вероизповеданията. Той обърна акцентите и не беше съвсем с коректен за това защо ние казахме, че има сделка. Сделката не е по финансирането, а по параграф 4 от ЗИД за изменение на този закон, където черно на бяло е написано, че еднократно се отменят задълженията на всички вероизповедания до 31 декември 2018 г. Знаете ли колко са? На Българската православна църква са няколко хиляди, а на Мюфтийството – над 10 млн. лв. Така че правете си сметка дали има или няма сделка“, заяви той.
Ерменков посочи, че БСП не получава заплати за дните, в които отсъстват от парламента. „Написали сме писмо, че се отказваме от възнагражденията, които са за парламентарна дейност. Когато се обсъждаше въпросът за това да не се плащат заплати за отсъствия, предложихме да се говори за замразяването на заплатите. Но от ГЕРБ се опитаха да спекулират с това, че ние уж получаваме пари, а не го правим. Но за сметка това много яростно защитават ръста на заплатите, които за миналия месец в някои случаи надхвърлиха 7 000 лв.“, посочи още Ерменков.
Цветилена СИМЕОНОВА