Таско Ерменков, БСП: Срещата на двамата премиери Борисов и Медведев премина в разговор на „различни езици“ за темата енергетика

Снимка: БСП

Таско Ерменков, зам.-председател на Комисията по енергетика и депутат от БСП, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Г-н Ерменков, как оценявате посещението на руския премиер Дмитрий Медведев у нас?

Таско Ерменков: Самият факт на посещението е положителен за развитието на отношенията между България и Русия, имайки предвид, че ние до голяма степен и изхождайки от историческите си обвързаности, икономическо развитие, местонахождение, състояние на икономиката, имаме добри перспективи за възвръщане на онези икономически взаимоотношения, които имахме с Русия, от времето, когато те бяха доста добри, както и по оценката и на Медведев, преди санкциите бяха в размер на 5 млрд. лв., които си обменяхме като пари, сега в момента паднахме на 3 млрд.  Но с това се изчерпват добрите новини.

Водещ: Да, по-скоро са лошите. Енергийните провали, някои ги определиха, според вас ще тръгнем ли в правилна посока?

Таско Ерменков: Ние не сме тръгнали в никаква посока, за да ви кажа дали е правилна или не е правилна. Защото вие виждате, че по отношение на енергийните проекти спокойно можем да използваме формулировката – „Срещнаха се, поговориха се и се разделиха, без да се разберат особено много“. Защото от една страна ние изявихме желание и казваме, че трябва да направим така, че продължението на „Турски поток“ да мине през България. Трябва да направим така, че АЕЦ „Белене“ да се построи, но изхождайки от даденостите, руският премиер ни напоми, че няма да постоим нищо по отношение на „Южен поток“ или на „Турски поток“ продължението, ако не получим гаранция от Европейската комисия (ЕК). По отношение на АЕЦ „Белене“, с условията, с които са поставени – без участие на държавата под каквато и да е била форма в проекта, с изключение на апортната вноска, няма в света инвеститор, който да се съгласи. Така че си говорихме на различни езици, в общи линии, на темата енергетика и аз силно се притеснявам, че ако продължаваме по същия начин да обсъждаме нещата вместо да поставим нашите интереси на масата не само пред руската страна, но и пред Европейския съюз (ЕС), да застанем в защита на националните си интереси като икономика, едва ли ще постигнем каквито и да е било успехи и ще стигнем до онова положение, в което премиерът се хвали, преди десетина дена се похвали  в Брюксел, че прекара България през иглени уши, но забравя да каже, че за да прекараш някой през иглени уши трябва да го смачкаш, иначе няма как да мине. Със смачкване няма да станат нещата, разбирате ли, става с достойнство, със зачитане на интересите, нещо което не забелязвам в днешното управление на България и резултатите ги виждате. В един проект, в който обикновено две страни трябва да се договорят ние говорим за това, че външният партньор ни няма доверие. Той казва – вие не сте страната, от която мога да получа гаранциите, единствените гаранции може да ми даде ЕС, защото вие сте му подчинени и под васални

Водещ: Г-н Ерменков, вие как гледате на въпроса за продължаването на „Турски поток“ през България?

Таско Ерменков: Аз мисля, че това е най-добрият от най-лошите варианти, които имахме преди години, когато можехме да си построим „Южен поток“ , който да мине през България. Нещо, което  щеше да бъде от полза на енергийната сигурност не само на България, а и на ЕС. Колкото по-малко са транзитиращите страни по линията на газ и тези транзитиращи страни не са членки на ЕС, толкова по-висока е степента на сигурността на доставките. Така че, ако ние ако бяхме първа точка достъпна на ЕС за газ и сигурността на доставките щеше да бъде по-висока, и ние щяхме да печелим много повече. Знаете мащабите са несравними. Една четвърт от това, което трябваше да бъде направено, сега се молим да мине през България.

Водещ: Да в Белград руският президент Путин гарантира за „Турски поток“, но пък напомни съдбата на „Южен поток“.

Таско Ерменков: „Турски поток“ има варианти, той не е единственият вариант, който може да мине и да е през България. Ако продължаваме да се мотаем, ако продължаваме да се чудим как да угодим и на ляво и на дясно, ако продължаваме да си неглижираме нашия национален интерес и да го отстояваме на международната сцена, „Турски поток“ може да завие преди България през Гърция. Така че ние трябва да бъдем доста упорити в желанието си да изградим този поток през България, не само от това, а и да защитаваме необходимостта от това пред ЕК. И колкото се може по-бързо да получим тези гаранции, за които руската страна настоява, защото в противен случай, газ ви казвам, газ за Европа ще има, но този газ дали ще мине през България или през Гърция, зависи само то това  в каква степен ние ще можем да защитим интересите си.

Водещ: Как коментирате енергийната зависимост от Русия?

Таско Ерменков: Не виждам да говорим за енергийна зависимост, тогава когато в момента сме решили, че можем да дизертифицираме своите доставки. Няма как да говорим за енергийна зависимост, тогава когато става въпрос за взаимни интереси и за интересите на България и още повече имайки предвид и развитието на собствените проучвания за газ в района ни, на територията на България и териториалните води, това са митове, които се разпространяват, с цел да станем все по-зависими, но не от Русия, а от външни фактори в своята икономика. Когато водиш една правилна балансирана политика, твоята зависимост не е зависимост, а е основа за икономическо развитие.  Между другото в енергетиката темата „зависимост“ е доста обтекаемо понятие, аз по-скоро бих говорил за взаимозависимости в енергетиката, защото в света няма държава, която да е енергийно независима. Която и да ми посочите, все имат някаква зависимост или от пазарите, или от внос, така че ако ще говорим за някакви взаимоотношения в областта на енергетиката, единственото нещо, за което трябва да говорим е това е взаимно изгодна взаимозависимост и трябва да работим точно в това направление и по този начин да защитаваме своите интереси.

Водещ: Взаимно изгодна за кого и с какво, нека малко да изясним?

Таско Ерменков: Взаимно изгодна означава изгодна за страните, които участват в процеса за България, за Русия, за САЩ, за Европа, за всички, които са включени в темата „енергийни потоци“. Те няма как да бъдат едностранни и няма как да бъдат в полза само на един за сметка на другия.

Водещ: Г-н Ерменков, лидерът на БСП Корнелия Нинова вчера зави, че оттук нататък на ход е премиерът Борисов, очаквате ли да имаме последователна политика за тези теми и наистина да имаме реално развитие?

Таско Ерменков: Самият въпрос, който ми задавате показва, че и вие се съмнявате в положителния отговор на това дали имаме последователна политика. В последно време от 2009 г. насам доказваме, че нашата политика в областта на енергетиката е най-непоследователната  от всички политики, които сме водили. Като се мине през хилядите лупинги, обръщане на мнението по АЕЦ „Белене“. Като погледнем и мнението, че „Южен поток“ не ни е необходим, а сега се молим за една четвърт поне да мине през България, като под формата на „Турски поток“. Като говорим за това, че имаше време, в което правителството на България говореше за това, че с Русия няма какво да правим, а сега се молим „абе, дайте да видим дали не може да си оправим отношенията“. Няма как да говорим за последователност, но аз се надявам, че в крайна сметка здравият разум ще надделее и ще стигнем до положението, в като правителството на България  ще работи в името на интереса на България и ще започне да го защитава, независимо от това с какви партньори говори, дали ще бъде това Русия, дали ще бъде Европа, дали това ще бъде САЩ. Интересите на България трябва да стоят над всички други интереси и дейностите, които трябва да извършваме трябва да бъдат именно в посока на тяхната защита като правителство, като парламент, като общество. Всичко друго, което се говори за зависимости е мантра, която се опитва да скрие именно тази неспособност на сегашното управление да защити националната ни сигурност и сигурността на енергийните доставки.

Водещ: Вчера чухме и позицията на Алексей Милер, който всъщност говореше за хъб „Балкан“. Разбрахме, че „Газпром“ няма планове да участва в газовия хъб „Балкан“ в България.

Таско Ерменков: Газовият хъб „Балкан“ в момента е едно имагинерно съоръжение, за което си говорим над 4-5 години и засега не съм чул нещо да се е направило реално. Даже трябваше сега в началото на март месец да се обсъдят инвестиционните намеренията , по отношение на този хъб, така един широк форум, който се отмести за май месец, не знам дали и тогава ще се състои. Говорим си за хъб, той е всъщност един газоразпределител и това, което чухме от руската страна е съвсем естествено – да нямат интерес към проект, който не е свързан с техните икономически проекти, които имат те. Те го казаха съвсем ясно „ние имаме дългосрочни договори за доставка на газ, допълнителни такива не сме предвидили и никой не ги е поискал“. Защото за да напълниш газохранилище около хъба, около газоразпределителната станция, около газоразпределителя „Балкан“ първо трябва да имаш такова хранилище, където да слагаш този газ и второ трябва да си го купиш от някъде. За момента не виждам къде и как може да се случи това нещо, дай боже да открием собствени находища, за да имаме все пак и ние някакъв източник на природни ресурси.

Водещ: За АЕЦ „Белене“ ситуацията се е променила, коментираха някои ваши колеги, но вие какво очаквате за този „феникс“ – така да го наречем – АЕЦ „Белене“, който се възражда за пореден път?

Таско Ерменков: Той се възражда на думи, за сега все още. Както и т.нар. „Турски поток“ през България. Възражда се на души, защото пак ви казах в началото на разговора начинът, по който се опитват да структурират този проект и неговата реализация, без държавата да участва по каквато и да е форма в реализацията му, с изключение на това да апортира оборудване и площадка, няма как да се случи. В света няма ядрена електроцентрала, която да е била построена без участието на държавата, под каквато и да е форма, да е гарантирала след това експлоатацията на тази централа. Ние в момента се опитваме да направим нещо, което в света никога не се е случвалото и съм убеден, че няма да успеем. Очаквам в най-скоро време, ако правителството има сериозно намерение да реализира проекта АЕЦ „Белене“ да преразгледа позицията си по отношение на условията, които внесе и ни предложи в парламента да бъдат приети и да предложи в парламента  да бъдат приети. И да предложи изменения на тези условия в посока гарантиране на участието на държавата в експлоатацията на тази централа. В противен случай за пореден път сме видели на PR акция, колко сме загрижени нещата да се случат, ама те някак си не се случват не по наша вина.

Водещ: Виждате ли политическия заряд от цялата ситуация?

Таско Ерменков: Политически заряд има в не в тази само ситуация, политически заряд има в цялото управление в момента и то отрицателен. Защото вие виждате, че в държавата няма сектор, в който нещата да са наред, в държавата няма сектор, в който да няма протести и според мен самият факт, че управляващите вече започнаха цинично да обсъждат колко им е добре  да си работят в този парламент без присъствието на опозицията вътре е доказателство за това, че те са се изчерпали откъм възможности, нямат аргументи да спорят с нас и силно се надяват, че в наше отсъствие ще могат да продължат агонията си, но си мисля, че това е една скрита илюзия тяхна , която няма как да се осъществи.

Водещ: Предсрочни избори ще има ли, г-н Ерменков?

Таско Ерменков: Разбира се , разбира се, че ще има предсрочни избори. Въпросът не е дали, въпросът е кога и според мен с продължаването на тази политика, със замазване на нещата, на търсене на евтини и не толкова евтини PR акции нещата само се задълбават, задълбочават и тези избори приближават.

Водещ: Кога според вас ще има предсрочни избори?

Таско Ерменков: Не мога да ви кажа, не гледам на кафе, но то зависи и от обществото и до каква степен, и кога ще премине границата на търпението на хората, с които продължаваме да се гаврим като политика, като социално положение, в това число и отнемане на демократичните права за едни честни и справедливи избори.

Йоланда ПЕЛОВА