Татяна Буруджиева, политолог: Разправиите при патриотите увреждат, пречат и сриват доверието в управлението на страната

НФСБ реши да преустанови преговорите с ВМРО за общо явяване на европейските избори, стана ясно от декларация, разпространена от пресцентъра на партията. Причина за това са „медийни атаки“ от коалиционния им партньор ВМРО, „завоалирани като фалшива загриженост за бъдещето на коалицията“, за които от НФСБ изискват обяснение от ръководството на ВМРО. Ще се стигне ли до патриотичен „развод“ с игрите в малката коалиция? Разговаряме в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ с политолога Татяна Буруджиева

Водещ: Г-жо, Буруджиева, евроизборите през месец май ни правят свидетели на патриотични игри, от които хората вече почват да се объркват. Патриотите решават спорове помежду си. Въпросът за това кой ще води листата се неглижира сякаш. От вчерашния ден ни стана ясно дори все още се чудят заедно ли ще се явят, което би им гарантирало 1-2 места в Европарламента, но уви, лидерите на НФСБ, ВМРО и „Атака“ са на различно мнение и изпадаме в ситуация на небрано лозе. Как виждате вие пъзелът на патриотите – нареден или някои части вече липсват?

Татяна Буруджиева: Патриотите имат един голям проблем, който ги разединява, и също така един голям проблем, който ги обединява. И всъщност, проблемът е един и същ – той се нарича власт. Бидейки във властта, те са обединени от това да останат в нея, но точно пребиваването във властта, както се казва, им идва малко в повече. Не всеки може да издържи така да се каже и власт, и богатство, и слава. Хората се раждаме с инстинкт за самосъхранение и никога не режим клона, на който седим. Патриотите обаче, влизайки в управлението на държавата, не само режат клона, на който седят, но сега в момента взеха и да поподскачат на него, да не би случайно да издържи да не се счупи. Искам да кажа, че всички тези разправии между тях са много детски. Според мен, само Волен Сидеров действа електорално. От вчера само неговите послания са електорално ориентирани. Във всяка една ситуация се опитва да приближи своята партия към избиратели конкретни, към конкретни подкрепи.

Водещ: Все пак той имаше намерение и сам да оглави листата.

Татяна Буруджиева: То той може пак да си оглави сам. Той каза, че този разговор да бъдат с обща листа вече не го интересува, защото ние наистина говорим от май месец за тази разправия за листата, за водача и как да са в обща листа. Но, всичките разправии, които захващат и то особено силно медийно ги захващат патриотите, на практика увреждат, пречат и сриват доверието в управлението на страната, не толкова в самите патриоти. Ние си ги знаем какво представляват. Общо взето никаква изненада. Напротив, смятам, че българите са удовлетворени от това, че не са излъгани така да се каже от своите политици, че те ще правят шоу не само в телевизионния терен, но и в политиката. Но това вреди на управлението. И ако има някакъв съвет, който може да се даде на министър-председателя, то е да им светва…

Водещ: Лампичката.

Татяна Буруджиева: Синята лампа, да. Защото явно червената не им свети. Те не разбират, че всичките приказки за това стабилно ли е управлението, добре ли се управлява държавата, вървим ли нанякъде, тоест, всичките послания на ГЕРБ към избирателите, към българските граждани, на практика се удрят в една стена на едни шоумени, а не политици, ако мога така да се изразя.

Водещ: Можем ли да направим някакъв паралел със събитията от 2014 година и предсрочните парламентарни избори тогава в България? Виждате ли някакви сходни линии?

Татяна Буруджиева: Донякъде на повърхността се вижда този паралел, защото коалиционният партньор и сега, и тогава силно изнервя партия ГЕРБ по повод нейното управление. Само че коалиционните партньори 2014 година имаха спорове на ниво политики с ГЕРБ, със самата ГЕРБ. Тук имаше напрежение между партньора и по-големия партньор, който всъщност носи отговорност за мандата. Докато сега, споровете са между малките партньори на принципа на спорове, които водят деца в доста по-ранна възраст.

Водещ: И какво цели това капсулиране на трите партии от „Обединени патриоти“?

Татяна Буруджиева: Вие ме питате да ви дам отговор като политолог. Отговорът, според мен, трябва да се даде от други специалисти – няма политическа основа на това нещо. Пак ви казвам, ако тези хора си представяха какво означава политиката, имаха отговорност към своите избиратели, но и към всички граждани на България, защото те са част от управлението, те никога нямаше да се държат по този начин. Щяха да бъдат така добри да запазват онази видимост на тяхно разбирателство, която да ни даде обяснение защо и как са във властта. И като имат разправии за някакви други техни си неща, просто да не ни занимават с тях. Сега е обратното. Ние не можем да разберем защо те са във властта, и затова всичките коментари и ваши, и на колеги мои са ориентирани към това, че те са във властта просто заради властта. И това в политиката никога не може, как да кажа, аз разбирам смисъла на вашия въпрос, но за съжаление не мога да дам смислен отговор, защото това не е в сферата на политическото техните разправии.

Водещ: Както с вас сме коментирали в предишни интервюта, коалиционното управление се оказва нелесно управление.

Татяна Буруджиева: О, да. И за съжаление, ако гледаме примера на една Италия, която повече от 40 години имаше не просто коалиционни проблеми, но даже управление на коалиционни малцинства. Тоест, хем са коалиции, хем са малцинство в парламента. За съжаление, този тип управления като че ли не са особено стратегически, не водят до някакви силни резултати за демокрацията. Гражданите, гражданското общество, политическото поведение и култура се увреждат от подобни примери, които не бих казала, че са най-лицеприятни, нито най-добри за следване в политиката – примери на политици имам предвид.

Водещ: Да. Г-жо Буруджиева, има ли, според вас, някой мотив от малката коалиция да излиза от властта?

Татяна Буруджиева: Не, не. Пак ви казвам – те са обединени от властта и биват разединени от нея, защото не могат да поделят така да се каже публичната любов. И не искат да носят отговорност за нищо, което не харесва властта. Вижте, че те се разправят кой каква идея има, кой на кого взимал идеите, на един от 2005, на друг от вчера, на трети…

Водещ: Да, че си преписват програмата едните на другите.

Татяна Буруджиева: Точно, което означава, че не знаят какво означава политика. В политиката процесите са дълга. Те никога не продължат нито един мандат, нито мандатът на конкретен политик. И в този смисъл, да, ти ще започнеш да правиш едно нещо, което някой друг ще довърши и ще отреже лентичката, както се казва. Помните първия мандат на ГЕРБ, колко много страдаха от БСП и от НДСВ, че всъщност, Борисов режи лентички, които те са заработили така да се каже. Но сега пък Борисов заработва лентички, които режат от НФСБ, съвсем символично го говоря, не конкретно, но те берат плодовете от властта, но не искат да са отговорни за едно колективно съвместно действие. Какво значи това, кой на кого – да, със сигурност, някой е по-електорално представен, в случая да речем „Атака“ е права, че Каракачанов нямаше да бъде вицепремиер, ако Волен Сидеров го беше пожелал, защото чисто електорално и като представители в Народното събрание има повече логика той да бъде вицепремиер. Но след като веднъж това се е случило, няма нужда това нещо непрекъснато да се напомня. Може би в живота на децата, когато ги възпитаваме, трябва да им напомняме някои неща, за да не губят пътеката, но много е зле, когато това е в политиката. Това говори, че политиците не са дорасли или ние сме се самонаказали, избирайки ги.

Водещ: Според вас, ще има ли общо явление на европейските избори на патриотите или ще сме свидетели на „развод“ на малката коалиция?

Татяна Буруджиева: Развод ще има не само за европейските избори, но и за местните – ще видим, но по повод на националното управление, мисля че това няма да се случи. Единственият ефект от всичко това ще бъде, че става много по-интересно как ще се разпределят европейските мандати, ако се явят поотделно депутатите от патриотичния блок. Но виждаме, че Волен Сидеров се опитва да обедини около себе си множество партии, които имат, макар и малко, но имат реално електорално влияние, около идеите, които той – затова ви казвам, че той е електорално ориентиран и послания даде, защото освен намесата в скандала, той даде две много ясни политики и позиции, които са ориентирани точно към спечелване на европейските избори, тоест, има мандат в тях. Така че аз смятам, че Волен Сидеров не се е отказал от това участие, напротив, той работи по него. Докато другите са затънали в някакви скандали и така дето се казва, си правят на инат. Какво по-нататък ще направят, не мога да прогнозирам. Изборите все пак са далеч. Ще видим дали и как, и с кого ще се явяват, макар че то не остана много с кого да се явяват. Но пак ви казвам, европейските избори стават все по-интересни. За съжаление, с един твърде нашенски махленски привкус вместо да дебатираме каква Европа, какви промени, какво искаме ние да постигнем като роля, място и значение в Европейския съюз, вместо само да чакаме някой да ни определя позициите и мястото.

Водещ: Няма как да не ви попитам – изравняват се силите между ГЕРБ и БСП. Вчера Агенция АФИС излезе с проучване, премиерът се ядоса от него. Какво е вашето мнение за водещите политически сили?

Татяна Буруджиева: Аз си мисля, че сме преодолели практиката да се активизират социолози по време на избори. Това в историята е част от една битка за овладяване на съзнанието и емоцията на хората. Няма много общо с науката. И аз искрено съжалявам, че трябва да го кажа, искрено съжалявам когато колеги социолози са въвлечени в тези битки. Няма да е първата, няма да е последната тази битка явно. Преживели сме такива, видели сме техния край. Тенденциите, когато съществуват ясно, колкото и да си на приказки или на ниво диспут да се опитваме да ги променим, те са си ясни, и каква е ясната тенденция, в момента – БСП е на второ място. Колко е близо и колко е далеч, ще видим действително вече като се приближим към изборите, защото засега онова, което като социолог ми позволява да кажа, че са се приближили твърде, за да могат да се изравнят, и дори да се разместят местата с ГЕРБ, е на степента на мобилизация на самите твърди ядра на партиите. БСП е в тежко състояние по отношение на тази мобилизация. Нищо не предвижда подобряване на това състояние. Виждаме, че сами си правят един огромен вътрешен скандал за листата. Този скандал няма да е само вътрешен на всичкото отгоре, защото БСП заявява позиции, и непрекъснато заявява и отстоява различие от европейските социалисти, което само по себе си я прави маргинална партия по отношение на европейските избори. Европейските избори, колкото и да се опитваме да ги използваме за националните си проблеми да ги  решаваме, не можем да избегнем от дебата за Европа. Все пак ние за 4-и път ще участваме в такива избори, това не ни  е като за първи път и да си говорим за нашите неща. Всички в България, хайде да не са всички, но над 60%, които са за Европейския съюз българи на последното голямо изследване на ценностите, поне така заявено, там са много твърди и ясни нещата, засечени са много въпроси. Антиевропейското говорене на БСП, не мога да разбера откъде ще им донесе резултат при положение, че все пак патриотите колкото и да се карат, сигурно ще се намесят в изборите. Тоест, идеята, че БСП ще обере патриотичния вот, ми се струва малко химерична идея, която също така от колеги социолози се разпространява. Така че пак ви казвам, европейските избори са със страшно много неизвестни, много интересни, включително от гледна точка на това как ще се проведе битката за първо място.

Водещ: А можете ли да се ангажирате кой ще влезе в следващия Европейски парламент?

Татяна Буруджиева: От българските партии кой ще изпрати представител ли?

Водещ: Да.

Татяна Буруджиева: Засега с абсолютна сигурност това ще бъде ГЕРБ, БСП и ДПС. Що се отнася до десницата, там е още по-интересна битката. Има процеси на обединение, между другото, има процеси на обединение и в левицата, които вън и извън БСП ще правят, или поне се гласят да правят обща листа. Така че това, че България ще има един мандат повече е заради Брекзит, това че някои от партиите въобще няма да могат да участват от тези, които сега представени в Европейския парламент, някъде между 3 и 4 мандата ще се разпределят и много сериозна ще е битката около тях както на големите партии за тези мандати, така и на по-малките, които търсят всякакви формули и варианти, за да ги постигнат. Защото европейските избори са една голяма репетиция, генерална репетиция преди местния вот. От европейските избори ще е ясно кой как влиза в местния вот. А за всички партии, включително и за по-малките, това е силно важно, защото местните избори дават възможност за едно добро политическо позициониране, дори и на партии, които нямат национално влияние. Така че изключително сериозни ще са изборите. Струва ми, се партии ще подходят с пълно съсредоточаване и ожесточение към тях. И всичко това ще доведе до много, много интересни казуси, така че тепърва ще бъде интересно да разговаряме.

Йоланда ПЕЛОВА