Тематико-приложно ателие, посветено на 146 години от обесването на Васил Левски, ще проведе Регионален исторически музей – Габрово

Габрово. Тематико-приложно ателие „По стъпките на Левски“ ще проведе Регионален исторически музей – Габрово. Това съобщиха за Радио „Фокус – Велико Търново от Музея. Събитието е посветено на 146 години от обесването на Апостола на свободата и ще запознае габровските ученици с живота и дело му в българските земи и габровския край. Задачата им ще е да подредят снимки и цитати в информационно табло.

В още едно ателие ще имат възможност да се включат учениците. То носи името „Мартенски преплитанки“. В рамките на събитието ще бъде припомнена  легендите за появата на мартениците, традициите, свързани с празника, символиката на цветовете и особеностите в различните краища на България. Всеки ще има възможност да прояви сръчност и творчество в преплитането на червената и бялата прежда и в изработването на свой оригинален модел мартеница.

Тематико-приложните ателиета ще се проведе в периода от 18 до 28 февруари в сградата на музея на ул. „Николаевска“ № 10. Теоретичният материал и приложните дейности са съобразени с възрастовите особености и умения на участниците. В заниманията могат да участват и деца от подготвителните групи на детските градини, като материалът ще бъде адаптиран към базисните им познания по темите.

Надежда КРЪСТЕВА