Теменуга Георгиева, РИМ- Велико Търново: С удължено работно време работят музейните обекти в града

Със старта на активния туристически сезон от 1 април, крепостта Трапезица вече е отворена за туристически посещения. От началото на месеца и останалите музеи и обекти, управлявани от Регионалния исторически музей, работят с удължено работно време, а това ще продължи чак до края на октомври. Какво могат да видят туристите, какво е новото работното време на музеите и какви са очакванията за новия туристически сезон, в  интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново разказва Теменуга Георгиева, експерт „Връзки с обществеността“ в Регионалния исторически музей.

Фокус: От 1-ви април обектите на Регионален исторически музей – Велико Търново работят с лятно часово време. От колко до колко часа ще работят най-посещаваните от тях като Царевец, Трапезица, Музей „Възраждане и Учредително събрание“?

Теменуга Георгиева: Точно така. От 1-ви април сме с лятно работно време, което е едно и също всяка година. Тази година, тъй като се сменя астрономическото време в последната седмица на март, затова и нашето ново работно време е от 1-ви април. В „Царевец“ се пускат посетители от 8.00 часа до 18.00 часа. Касата работи от 8.00 до 18.00 часа, т.е. в това време може да се влезе на обекта. Архитектурно-музеен резерват „Трапезица“ е с малко по-различно време . Там започват от 8.30 и пак до 18.00 часа се пускат посетители. Археологическият музей и Музей „Възраждане и Учредително събрание „ започват работа от 9.00 часа сутринта до 17.00 часа се пускат посетители. Другите обекти са със същото работно време,. но те са по-слабо посещаване – Сарафкина къща, Музей „Затвор“, църквата „Св. 40- мъченици“ са със същото работно време. Музейните ни обекти в Арбанаси са също с работно време от 9.00 до 17.30 часа.

Фокус: Кога се преустановява продажбата на билети за Царевец и Трапезица?

Теменуга Георгиева: И на двата обекта в 18.00 часа се преустановява продажбата на билети, т.е. до 18.00 часа може да се влезе. Аз умишлено не казвам,ч е обектът работи до 19.00ч аса, защото много превратно понякога туристите разбират това нещо. Те смятат, че щом 19.00 часа приключва работното време, те могат в 19.00 без 2 минути да влязат вътре, което разбира се не е така.

Фокус: Има ли обекти, за които не необходима предварителна заявка?

Теменуга Георгиева: За всички е необходима предварителна заявка в случай, че се ползва екскурзовод. Ако няма да се ползва екскурзовод, входът е свободен и в удобно за посетителите време те могат да влязат. Единствено, когато се иска екскурзоводско обслужване трябва да има предварителна заявка, като е хубаво тя да става минимум 24 часа по-рано, за да може да се прецени дали има възможност да се реагира, тъй като нашият отдел е с ограничен брой екскурзоводи. Туристическият сезон е много натоварен. Имаме заявки, подадени от преди месец и понякога има много натоварени дни, когато не винаги можем да откликнем на желанието на туристите, поради липса на достатъчно хора, а понякога и поради това , че желанията за посещения са за един и същи час.

Фокус: От 1-ви април заработи крепостта Трапезица. Знаем, че тя работи само в активния туристически сезон. Това е нов обект, който беше отворен само преди няколко години. Какви са очакванията ви за новия туристически сезон?

Теменуга Георгиева: Надяваме се, че като обект, за който вече се знае, че се отваря и е достъпен за посетители, да има и повече желаещи да го разгледат. Това е, което мога да кажа като очаквания, а вече какво ще се случи, не можем да предвидим. По принцип си има традиционни обекти, които са изключително посещаеми като Царевец, църквата „Св. 40 мъченици“, Музей „Възраждане и Учредително събрание“ и музейните обекти в Арбанаси. Мултимедийният посетителки център също е едно предпочитано място за посещение, особено от ученически групи, както и от индивидуални посетители. Чужденците предпочитат Царевец и Арбанаси. Основните ни музейни обекти са места, където предпочитат да прекарат своето време български туристи – тези, които проявяват по-голям интерес към нашата история, включително ученици, студенти, семейства.

Фокус: През последните години се отчита ръст на туристите. Тази година ще отчетем ли отново ръст и както, споменахте Царевец, Музей „Възраждане и Учредително събрание“, църквите в село Арбанаси – това ли са обектите, които и тази година ще са силните обекти?

Теменуга Георгиева: Във всички случаи – да. Това са обектите, за които още от зимата има проявен посетителки интерес към тях. Така че се очертава те да са традиционно най-посещаваните ни туристически обекти.

Надежда КРЪСТЕВА