Теменужка Миткова, Съюз на слепите: 657 са незрящите в област Смолян, едва двама-трима работят

В Международния ден на белия бастун, Радио „Фокус“ – Смолян разговаря с председателя на Съюза на слепите в Смолян.

 

„Фокус“: Госпожо Миткова, как в Смолян ще бъде отбелязан Международния ден на белия бастун?

Теменужка Миткова: По повод Международния ден на белия бастун в квартал Устово, в Смолян ще има състезания по бързо ходене с бял бастун, ориентиране и други игри, които са подходящи за незрящи. Искаме хората да видят значението на белия бастун и да знаят за какво се използва. Шофьорите знаят за него, тъй като го има в Правилника за движение по пътищата, но искаме да покажем, че слепите имат нужда от белия бастун и като видят човек, който го носи със себе си, да знаят, че той е със зрителен проблем – или не вижда или има частично запазено зрение. Когато на бастуна има червени ленти, е важно да се знае, че този човек има и проблеми със слуха. Там е по-лошо, защото проблемите са два – слепота и глухота и при тези хора е по-трудно. Те обаче предпочитат да не излизат сами. В отбелязването на Международния ден на белия бастун в Смолян ще участват около 40 членове на Съюза на слепите от града, които са по-активни и подвижни. Имаме много членове, но повечето са по-възрастни и не участват в мероприятията, които организираме.

„Фокус“: Активни ли са незрящите хора в Смолян е областта, има ли работещи сред тях и като цяло има ли работа за хората със зрителни проблеми?

Теменужка Миткова: Няма работа за незрящите хора в Смолян и областта. Има програми за инвалиди, но колкото и  да искат  да работят е невъзможна работата за слепи хора, защото всеки търси човек, който вижда. В специализираните предприятия, които съществуваха преди 1989 г, на всеки незрящ е имало и зрящ и така се е изкарвала нормата. Сега вече няма такива предприятия, в големите градове на места има, но малко хора работят там. В Смолян има само двама-трима, които работят, не повече.

„Фокус“: А колко са незрящите хора от област Смолян?

Теменужка Миткова: 657 са незрящите от област Смолян, които са членове на Съюза на слепите. От тях 359 са от община Смолян. Това са данни по телкови решения. В нашия съюз членуват хора, които са над 71 % инвалидност, а има и над този процент. 254 човека в община Смолян са първа група, и първа с чужда помощ.

„Фокус“: Какви са ежедневните предизвикателства, с които незрящите от региона трябва да се справят?

Теменужка Миткова: Труднодостъпна е болницата и незрящите трудно могат да стигнат до лекарите и винаги трябва да бъдат с придружител. Теренът също е труден при нас. В София и Пловдив теренът е равен, а тук дори и с бял бастун трудно се придвижват, стръмно е по улиците има много паркирани коли, заведения, оставени рекламни табели и хората трудно се справят. Трудно идват дори и при нас в съюза. Даваме им консултации по телефон, на място им помагаме при попълване на документи за социални помощи за отопление, балнеолечение. От скоро дават пари и за лещи и започнаха и за тях да питат. Правим им консултации, допитваме се и до институции, за да сме им от полза. Понякога се налага ние със сътрудниците ни да ги водим и до болницата. На стария център има тактилни плочки, на болницата обаче няма такива. Смятам, че като си правят ремонти на други места ще изисквам да бъдат поставяни, защото те се удобни при тях човекът разбира кога свършва стъпалото и започва другото.

„Фокус“: Как хората от региона се отнасят към незрящите, помагат ли им като ги видят че носят бял бастун?

Теменужка Миткова: Не всички помагат. Има хора които им казват, че не трябва да излизат като не виждат и хората се възмущават от това. Има и такива, които им помагат. Това е и причината днес да искаме да популяризираме белия бастун. Трудно е с незрящите хора, защото някой трябва да е ангажиран с тях, но младите имат работа. Незрящите имат нужда да излязат, да контактуват с хора, защото трябва да се движат, тъй като застоялият живот не   е здравословен. Затова ние често организираме походи и излети и ги срещаме с хора и институции, за да им бъдем от полза. Ние имаме нужда от подкрепа, но нека хората ако не могат да ни помогнат, поне като видят човек с бял бастун, да разберат, че му е трудно.

Нели ГЕРГЬОВСКА