Теменужка Тодорова, ДЦДУ – Свищов: Ползотворното ни сътрудничество с фондация „Карин дом“ е основната причина да получим награда за работата ни от тях

Снимка: pixabay.com

Награда „Приятел на Карин дом“ получава Дневният център за деца с увреждания в Свищов. Призът е нов и се връчва за първа година, а социалната институция в крайдунавския град е сред петте отличени, поясни в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново директорката на ДЦДУ – Свищов Теменужка Тодорова. Повече за отличието и съвместната работа на двете структури, прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-жо Тодорова, нека на първо място разкажем на нашите читатели за какво всъщност е това признание и как се стигна до него?

Теменужка Тодорова: Искам на първо място да подчертая, че за нас беше голяма изненада и разбира се голяма радост, че ще получим награда от фондация „Карин дом“. Тази година, 2019-та, „Карин дом“ за пръв път учредява годишни награди в различни категории, свързани с подкрепата на деца и на институции, които помагат за развитието на услугите и грижите за деца с различни дефицити на територията на цяла България. Нашият екип ще получи една от петте награди „Приятел на Карин дом“. Тя се присъжда по повод признато качествено развитие на екипа ни, ориентирано към нуждите на децата и качествено партньорство с фондация „Карин дом“. Вие знаете, че ние от години работим с заедно с тях и освен наши обучители и ментори, те наистина се превърнаха и в наши приятели, в хора, на които разчитаме когато ни е нужна методическа подкрепа , когато ни е нужна помощ или консултация за това как да продължим развитието на нашата социална услуга. Именно чрез „Карин дом“ ние успяваме да изучим утвърдени световни практики и да ги адаптираме така, че те да са полезни и адекватни за нуждите на децата, които живеят в община Свищов. Всичко, свързано с фондацията, ни е много мило и много скъпо, така че много се радваме, че сме сред първите, които ще получим признанието, статуетката, наградата и отличието от тях.

Фокус: Вашето постоянно сътрудничество с тях вероятно няма да прекъсне и след връчването на приза, но имате ли вече идеи за следващите Ви съвместни инициативи. Нека припомним и тези, които вече са реализирани.

Теменужка Тодорова: Съвместно с „Карин дом“ ние участвахме в инициативи на УНИЦЕФ, Държавния ортопедичен център и редица други проекти, които бяха свързани с обучение на педагогически персонал и специалисти, които работят с деца със специални потребности в различни структури, в това число и на образователната система. Ние участваме, заедно с тях и в конференции. Представяме опита си и това, което грабва вниманието на публиката, е факта, че един общински център с малко финансиране от държавата успява да внедри качествени програми. Тоест ние показваме, че нещата могат да се случват. А при нас те се случват благодарение на подкрепата на Общината и лично на кмета Генчо Генчев, благодарение на дарителите и приятелите ни, и разбира се желанието и стремежа на екипа непрекъснато да надгражда и развива работата си.

В следващия период, през 2020-та година, обсъждаме възможности да нравим някои допълнителни изяви и дейности, свързани с ранната интервенция и въобще грижата за деца от 0 до 6-годишна възраст, при които има притеснения, има нужда от подкрепа на семействата, за да могат децата да развиват потенциала си. Това е много нужна сфера на дейност, защото децата имат нужда от работа още в първите години в своя живот, преди да е поставена диагноза и дори в случаите, в които до такава не се стига.

Фокус: Тъй като сме в навечерието на едни от най-светлите празници в годината, а в предходния ни разговор Вие споменахте, че ще участвате в Коледен базар в Свищов, нека кажем къде нашите читатели могат да Ви намерят?

Теменужка Тодорова: Всъщност, този път инициативата е изцяло на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“, с които работим от години. Те също са наши приятели. Когато разбраха новината, че Дневният център получи голямо дарение – страхотна нова кухня, те поеха инициативата да организират базар в наша подкрепа. Средствата, които предстои да бъдат събрани, ще бъдат вложени в купуване на оборудване за тази кухня. Ние много искахме да имаме такова специално място, на което децата ни да развиват битови умения. Както съм казвала и преди, там те не придобиват само такива навици, но правят и много други полезни неща. Там ние четем имената на продуктите, следваме инструкции, правила, изчакваме реда си, децата докосват различни видове текстури. Всичко това се случва много забавно, приятно и неусетно във времето. Така, че аз и целия ми екип много се радваме на инициативата на Първо българско читалище в Свищов, благодарим на всички, които проявяват интерес към щанда, който се намира във фоайето на културната институция. Ние подпомогнахме инициативата с коледни сувенири, изработени от екипа, но цялата организация, цялата кампания, се провежда от Читалището.

Фокус: До кога продължава базара?

Теменужка Тодорова: Базарът ще продължи до 20 декември тази година, след което, в началото на 2020-та ще купим оборудването и ще Ви дадем информация за това какво имаме и за какво го използваме.

Фокус: Остава да пожелаем успех на базара, на целия екип и потребителите на Центъра.

 

Теменужка Тодорова:  Благодаря! Аз използвам повода също да благодаря на всички, които подпомагат нашата работа. Вярвайте, Коледните празници са един много специален за нас момент, не само заради духа на празника, а и заради това, че ние всяка година приключваме с благодарност към много хора и институции, които подпомагат развитието ни. Краят на всяка година е много специален момент, в който трябва да си кажем „благодаря“ и да си дадем сметка, че трябва да продължаваме напред по същия начин – с добро отношение, с радост за това, което се случва и със следващи идеи за развитие.

Луиза ТРАНЧЕВА