Теодора Желева, Ателие „История и памет“: На Коледа стават чудеса и ние искаме да бъдем това чудо, което да подари усмивки и щастие на децата

В навечерието на Коледните и Новогодишни празници екипът на Ателие „История и памет“ постави началото на две благотворителни кампании, за които търси широка обществена подкрепа. Какви са инициативите, в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново, разкрива Теодора Желева, председател на Ателие „История и памет“ .

Фокус: В навечерието на Коледните и Новогодишни празници екипът на Ателие „История и памет“ постави началото на две благотворителни кампании. Каква е първата инициатива и към какво е насочена?

Теодора Желева: Първата инициатива „Дари книга, зарадвай дете за Коледа!“ се провежда за втора година. Миналата година събрахме над 230 книги, които дарихме на Помощното училище „Теодосий Търновски“. Бяхме преоблечени като джуджета от Лапландия. Опаковахме книгите като подаръци и децата страшно много се зарадваха. Другата част от книгите подарихме на учителката Мариана Пенчева във Велико Търново, която се грижи за 10 деца, и не само за тяхното възпитание, но и за тяхното качествено образование. Тази година решихме да ги дарим Детското отделение на Многопрофилната областна болница за активно лечение „Д-р Стефан Черкезов“. По-късно получихме обаждане от ЦНСТ 2, които потърсиха от нас подкрепа. Те също желаят книжки, само че българска литература. Това, което събираме не са само детски книги. Това са  учебници, учебни помагала, пъзели, албумчета и книжки за оцветяване – всичко, което може да бъде полезно на децата от 1 до 12 клас. Началото на кампанията поставихме на 6 декември. Същата вечер имахме поетична вечер в Музея на Великотърновския университет, където се опитахме да направим един диалог между поколения, между бивши възпитаници на университета и настоящи, във връзка с предстоящия студентски празник. Тогава поставихме основата на елхата. Помогнаха ни децата от СУ „Емилиян Станев“, които ще участват активно. Кампанията се провежда от 6 до 19 декември. Книгите ще бъдат опаковани и подарени в навечерието на Коледните празници. Самата елха е позиционирана пред Деканата на Исторически факултет, така че всеки, който желае, може да се включи. В Кабинет 537, на същия етаж, се събират книгите, като след това ние ги разпределяме, за да върви равномерно елхата.

Фокус: Само нови книжки ли събирате  или всеки, който има стари, останали от детските му години, може да ги предостави?

Теодора Желева: Разбира се – останали от детските години. Ако няма такива, може да купи нови, ако желае да се присъедини и подкрепя нашата кампания. Може и стари книжки, даже препоръчваме да бъдат стари, защото апелът е не само към студенти, а и към преподаватели, към хора от Велико Търново и към младите. На Коледа стават чудеса и ние искаме да бъдем това чудо, което да подари усмивки и щастие на децата. Смятам, че това е най-важното. Искаме да дадем един стимул децата да се развиват и да четат.

Фокус: Разкажете повече и за втората инициатива.

Теодора Желева: Втората благотворителна инициатива е в подкрепа на лечението на Недялка Рачева, която е бивш възпитаник на Великотърновския университет. Тя е завършила  Български език и история през 2008 година и магистратура след това по Българска история. Освен това е следвала и специалност Право. Докато учи Право, работи като като учител по Български език и литература в СУ „Никола Войводов“ – град Враца. Идеята да тръгне паралелно тази кампания е защото и тя е учител като нас и ние искаме да помогнем.  През 2015 година тя получава страшната диагноза „рак“. След три операции в България и Турция лечението трябва да продължи, защото няма ефект за сега. Семейството и близките й се нуждаят от допълнителна финансова подкрепа. Затова ние решихме, заедно с учениците, да изработим картички, които нямат някаква точно определена стойност. Отново се обръщаме към студенти, преподаватели, обществото, и извън граница, извън България, кой с колкото може да ни подкрепи финансово. Пак пред Деканата, където е нашата елха, ще има и една касичка, където всеки срещу някаква сума ще получава картички, направени ръчно от децата от СУ „Емилиян Станев“. Освен от училище „Емилиян Станев“ в подкрепа на нашата инициатива се включиха и децата от Професионална гимназия по моден дизайн. Продължаваме да получаваме обратна връзка с доброволци, които искат да се включат и да помогнат на Нели. Има си дарителска сметка, разплащателна. Всеки, който желае да се включи в инициативата, би бил добре дошъл. Ние приканваме всички българи, и тези зад граница, всеки, който би могъл да помогне, да дари някакви средства за нейното лечение.

Фокус: Колко средства са нужни?

Теодора Желева: Ние нямаме информация точно колко средства са нужни. Предполагам, че 20-30 000 лева. Колкото можем да съберем, колкото можем да помогнем на това семейство, смятам, че ще бъде страхотно. Животът е висша ценност и трябва да бъде спасен. Наистина нямаме информация колко пари са нужни. Предполагам, че ще получим такава. За сега просто са ни помолили за някаква помощ, ако можем да организираме нещо. Затова ние решихме да пуснем двете кампании паралелно. Кой колкото може. Да е от сърце. Ние сме наясно,ч е предстоят Коледни празници, а покрай Коледните празници се харчат пари за подаръци. Актуална информация пускаме винаги на страница на Ателие „История и памет“ във Фейсбук. Така че всеки може да я намери и там да разгледа допълнително за нашите дейности и инициативи. Надяваме се да бъдем помощ и да помогнем, както да децата, така и на Нели, защото всеки живот е важен. Човек се чувства част от общество и ние искаме да им покажем, че обществото това са и те и да им помагаме постоянно.

Фокус: Казахте, че първата кампания е до 19 декември. Втората до кога ще продължи?

Теодора Желева: Може би до края на годината или и в част от януари. Колкото по-бързо съберем някаква сума и я дарим, толкова по-добре. Университетът излиза в почивка края на декември, а след това трудно можем да съберем толкова хора, защото започват и сесиите и всеки пътува, но до януари месец може би ще събираме средства за Нели.

Надежда КРЪСТЕВА