Теодора Пейчинова, ИМ-Батак: Представяме българските традиции, за да събудим преди празниците коледния дух в града и общината

Историческият музей в Батак организира поредица от прояви, по повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници. За най-интересните от тях, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар директора на музея -Теодора Пейчинова.

Фокус: Г-жо Пейчинова, какви инициативи организира Историческият музей в Батак за предстоящите Коледни и Новогодишни празници?

Теодора Пейчинова: Тази години през месец декември Исторически музей-Батак планира три инициативи. Първата вече започна. Това е „Коледа в музея“, коледната работилница, която е традиционно събитие в нашия музей. Тя ще продължи до 13 декември. Главната цел е стимулиране на желание и интерес към съхраняване на коледните обреди и обичаи. Поставили сме си няколко задачи. Първата е обогатяване на представите за уникалното културно наследство от обреди, обичаи и традиции на Бъдни вечер, Коледа и Нова година. Искаме още да провокираме таланта на децата при изработване на сурвачки, на коледна украса от природни материали, както и да създадем условия за емоционална удовлетвореност и стимулиране на творческите способности на малки и големи. Няколко са темите, по които ще работим през тази седмица с посетителите на Батак и музея.

Фокус: Кои са най-важните инициативи, които организирате?

Теодора Пейчинова: Първата е „Коледа по света и у нас“. Подготвили сме презентация и тематична беседа „Бъдни вечер в Батак – пресъздаване на традициите“. Подготвили сме и материали за коледна украса – играчки, картички, декорация, работа с природни материали и хартия и разбира се изработване на сурвачки от дрян. Всички посетители на нашата работилница ще бъдат посрещнати от музейния педагог. Тя ще представи пред участниците традициите на Бъдни вечер. Като приказка ще разкаже на музейната публика библейската история за раждането на Спасителя, легендата за коледното дръвче. Ще запознае и участниците със символиката на празника и на традициите. Вълшебствата на Бъдни вечер ще оживеят, защото всички, които посетят нашата работилница ще бъдат реални участници в пресъздаването на традициите и в съхраняването на коледния дух. По интересен и завладяващ начин ще се докоснат до ръчно тъканата ленена покривка на баба, така наречената „лебница“, която се постила на земята и, върху която се нареждат постните ястия на Бъдни вечер. Ще разберат тайните на приготвянето на обредния хляб, неговата символика, ще научат коледарски наричания и ще пеят коледни песни.

Фокус: Какво предвиждате през следващата седмица?

Теодора Пейчинова: През идната седмица сме планирали една изложба, посветена на 110 години от рождението на Никола Вапцаров. От 18 декември във фоайето на музея, Националния литературен музей ще представи изложбата „Чака ме светът“. Тя е интересна, защото представя изключително ценни и рядко показвани ръкописи, документи и снимки на поета в 17 фототабла. Проследява хрониката на световното признание на Вапцаров, преводните му книги на над 60 езика. Показва сродяването на поета с морето, както и романтичните му полети към небето.

Фокус: Имате ли инициативи и непосредствено преди празниците?

Теодора Пейчинова: На 21 декември, точно преди празниците, Фолклорна танцова формация „Бис“-Батак, организира Коледен спектакъл под наслов „Фолклорна танцова формация „Бис“ и приятели“. Тъй като ние сме големи приятели с формацията, на сцената на община Батак от 11.30 часа Исторически музей-Батак, ще представи пред публиката „Бъдни вечер в Батак“. Отново ще представим традициите и обичаите по време на този спектакъл. Надяваме се много жители и гости на Батак за дойдат, за да събудим точно преди празниците коледния дух навсякъде в града и общината.

Ваня НИКОЛОВА