Теодор Роков, РИМ – Варна: Планираме отплаването на тръстиковия кораб от експедицията „АБОРА ІV“ да се състои на 11 август

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Археологът от Регионалния исторически музей Теодор Роков, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна във връзка с официалното спускане на вода на тръстиковия кораб от експедицията „АБОРА ІV“ и нейния официален старт.

Фокус: Г-н Роков, вие сте участник в предстоящата експедиция „АБОРА ІV“. Кажете ни на каква фаза е строежа на тръстиковия кораб, с който се очаква да отплавате?

Теодор Роков: Ами корабът е почти завършен. Корпуса, надстройките, мачтата са компклектовани в едно цяло. Предстои да бъде издигнато платното и подвижните части към корпуса да бъдат закрепени. От там нататък вече следва монтажа на електрониката, навигационната система, зареждането с вода и храна. Планираме на 1 август кораба да бъде пуснат на вода, като държа да уточня, че пускането на вода не означава потегляне. Потеглянето ще бъде на 11 август.

Фокус: На 1 август ще тествате кораба преди голямото пътуване?

Теодор Роков: Не, на 1 август го спускаме на вода и е официалната церемония по кръщаването на кораба. Тестването на вода ще бъде три дни по-късно. Значи, три дни след като бъде пуснат за първи път на вода, кораба трябва да попие. Тръстиката трябва да се напои хубаво с вода, за да стане тежък кораба и да се държи стабилно на вода. Иначе ако е лек, вятъра ще го отнася много лесно. Така, че от спускането на 1 август до първите тестове във Варненското езеро, ще има около 3 дена интервал, в който кораба ще се накисва.Това е процедура и за тръстикови и за дървени кораби, която още от древността до днес се спазва.

Фокус: По план ли върви строежа на кораба и подготовката за отплаването на експедицията?

Теодор Роков: Ами имаше едно доста солидно забавяне, но като не пресметнем това забавяне, за момента всичко върви според новите планове, които просто адаптирахме след забавянето. За момента всичко се извършва по новия график. Смятаме, че за 11 всичко ще бъде готови да отплаваме.

Фокус: Вие сте сред хората, които ще бъдат на кораба и по време на експедицията. Какви са очакванията ви за самото преживяване?

Теодор Роков: Ми честно да ви кажа няма някакво притеснение. Това ще бъде второто подобно плаване за мен с такъв тип експериментален кораб. Германците са доста стриктни. Всичко се извършва по план, контролирано, прецизно. Нямам притеснения относно някакви екстремни ситуации в морето, свързани с вятър или с вълни. На море като на море. Просто го приемам като едно предизвикателство. А пък вече какви са очакванията? Очакванията са просто да дадем наистина едно запомнящо се преживяване от към емоционална гледна точка. А чисто професионално ще ми бъде интересно да вида тази древна конструкция в действителност как се управлява, как се държи на вода. От всичко по малко, както се казва, и в емоционално и в професионално отношение.

Фокус: Научихме, че планирането нео интересно за самото пътуване, което вие самия да направите в трите морета, през които ще преминете. Може ли да ни разкажете?

Теодор Роков: От предното плаване бях пуснал стъклена бутилка с листи хартия, на който пишеше името ми, кой съм, защо пускам тази бутилка, електронния адрес и молба, който я намери да ми напише мястото, където я е намерил. И наистина преди 10 години, когато я пуснал тази бутилка край нос Калиакра, първия експеримент, в който участвах, малко по-късно – може би един месец след този момент, едно момче от Турция ми писа, че я е намерило на един от Черноморските турски плажове. Беше много вълнуващо да зная, че бутилката е извървяла някакъв свой път. И отново реших да повторя този експеримент при това плаване и отново да пусна бутилки с подобно съдържание и да се надяваме, че поне една от тях някой ще я намери някога.

Фокус: Значи очакваме резултати след известно време?

Теодор Роков: Да, да се надяваме, че всичко ще се развие по най-добрия начин. Защото пак казвам – на море, като на море. Едно е планирането, едно са очакванията, но съвсем др. са очакванията и действителността в откритата вода.

Бояна АТАНАСОВА