Тихомир Безлов: Част от задържаното оръжие напомня на това, с което бе убит великотърновският бизнесмен Петър Христов

Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“ 

 

Водещ: Картечници, автомати „Калашников” и огромно количество боеприпаси бяха открити в столицата при спецакция на ГДБОП и на Специализираната прокуратура. Арсеналът е бил намерен в гараж близо до парк „Гео Милев“. Междувременно в казанлъшкото село Хаджидимово, след обиск и изземвания, също е открито незаконно оръжие. Във вторник е била извършена операция и във военния завод „Арсенал“ – Казанлък, свързана с изнасяне на автомати от него. Част от оръжията са открити в с. Габарево, община Павел Баня. При акцията в София има един задържан. Съобщава се за други 7 от Казанлък. Конфискуваният брой оръжия и боеприпаси е рекорден за българските власти, но той поражда поредица от въпроси. Търсим отговорите с помощта на Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, който работи по въпросите на престъпността в България. Добър вечер г-н Безлов.

Тихомир Безлов: Добър вечер.

Водещ: Какво стои реално зад информацията? Епизодичен случай ли са разкрили ГДБОП и специализираната Прокуратура, или става дума за канал на оръжие?

Тихомир Безлов: Ние това няма как да го знаем. Всеки случай не се сещам за последните години да са намирани автоматични оръжия, изнесени от български военни заводи. От години не се сещам, значи в началото на века буквално имаше такъв канал. Но това, което видяхме като залавяне, действително е повече от шокиращо. Значи такова количество оръжие, аз не се сещам и през 90-те години да са задържани. За съжаление, не знаем, и няма и да ни кажат предполагам – каква е била целта, кой е бил в крайна сметка купувачът на това оръжие, за кого е било това оръжие? Ние може само да гадаем. Всеки случай това, което прави впечатление, е огромното количество автоматично оръжие и спусъци от гранатомети, както разбрахме. Т.е. това не е просто оръжие за криминална група, която примерно прави обири и въоръжени грабежи и т.н. Изглежда някак си действително като нещо много сериозно. Даже не е ясно, дали в крайна сметка не говорим за някакъв терористичен канал – канал за терористична група. Това, което трябва да се каже, е за проблеми в завод „Арсенал“. Имаше сигнали от доста време. От КОС, от институциите, които бяха отговорни за този контрол отричаха, като твърдяха, че тези неща са в миналото. Сега виждаме много неприятна изненада. Сега от една страна – браво на ГДБОП, че са успели да направят такова задържане, от друга страна възниква въпросът за отговорността. Службите, които са отговорни за „Арсенал“, които са отговорни за тази сфера – търговията с нелегално оръжие, трябва да се попитат какво са правили.

Водещ: Защо за такива огромни количества оръжие има само задържани, но няма привлечени под наказателна отговорност?

Тихомир Безлов: Да, ние не знаем какви са доказателствата, не знаем практически, какво е правено по разкриването на това оръжие. Т.е. ние може само да предлагаме версии. Не знаем никакви подробности, не бяха ни споделени. Това, което прави впечатление, е, че става въпрос за 3 места, където са намерили действията на тази група – в села около Казанлък и в София.

Водещ: Как се изнася оръжие от оръжейните ни заводи? Къде отива? В чии ръце попада? За колко време може да се изнесе нелегално такова количество?

Тихомир Безлов: Това, което преди се коментираше, е обикновено от изнасяне на части. Обикновено се намира някакъв начин да се прехвърли през стените на завода, да се избегне охраната. Обикновено се сглобява и се препродава  от бивши висши оръжейници, които са работили в завода и съответно преди имаше различни канали. Западна Европа си поръчваха примерно, от Испания, от Италия имаше, които търсеха българско оръжие. Бяха прекарвани от наши сънародници, работещи в тези страни и пътуващи обикновено с автобуси. Сега това, което като количество виждаме – не мога да си го представя, колко време е трябвало, за да се изнесе, ако се изнася по стария начин. Защото при предишните залавяния ставаше дума за по няколко бройки огнестрелно оръжие. Обикновено даже не напълно сглобени – цеви, затвори, такива неща се намираха. Сега в случая имаме доста повече, даже се учудвам, такова количество защо е било задържано, не е било на части давано на клиентите. Но така или иначе само можем да си измисляме,  какво седи зад това. Вероятно по време на процеса ще разберем повече.

Водещ: Г-н Безлов, характерното сега е, че към всеки автомат има торбичка, в която са частите, които трябва да се сменят, за да стане боен. Налице са и десетки хиляди патрони. Защо?

Тихомир Безлов: Това, което вероятно, но пак може само да гадаем, е, че това са т.н. автомати, които са обезопасени. С подобни автомати бе извършен между другото терористичният акт в Батаклан. Чешки автомати, словашки, които са били обезвредени там. Има една технология, по която се правят автомати за, как да кажа – за забавление, на които им се махат различни части. И очевидно тези автомати са такива. Но това, което ми се струва, че не знаем, е, дали тези автомати не са внесени и какво точно е станало, защото такива автомати знаем, че има в Централна Европа и съответно тези части, които са премахнати и увредени – обезопасени, разбираме, че са били в тези торбички с части.

Водещ: Т.е. вие допускате, че това оръжие може да не е произведено от „Арсенал“, а може да е, би могло да е внесено или поне част от него?

Тихомир Безлов: Да, но тази хипотеза възникна гледайки фоторепортажите, защото не знам „Арсенал“ да прави такива оръжия, такъв тип демонстрационни оръжия.

Водещ: Също още нещо, което на мен ми направи впечатление, е това със заглушителите. И те се използват само от специалните части в България.

Тихомир Безлов: Такъв е коментарът като цяло.

Водещ: Така твърдят специалистите.

Тихомир Безлов: Обикновено заглушителите, те си имат причина да ги използват тях. Освен това другото, което ми направи впечатление е тези стойки, които са за леки картечници и преработените за пояс сега доколкото може да се види там от снимките и кадрите. Значи вместо пълнител, като че ли става дума за лента с патрони, която да се подава. Та това всъщност така шокира.

Водещ: Да, защото явно е въоръжение за битка, за война.

Тихомир Безлов: Става дума за нещо по-сериозно. Както виждате, ние знаем това, което са ни казали. Вероятно през следващите дни ще има някакви подробности. Сега и другият интересен въпрос е, това чисто българска разработка ли е, или е сигнал отвън, какъвто беше случаят примерно със завода за цигари в Карнобат, се оказа, че е сигнал. Така че има много въпроси – интересни въпроси, важни въпроси. Очакваме в крайна сметка да получим някаква гаранция, че това, което се е случило, се знае, как се е случило в смисъл – как са изнесени тези части от „Арсенал“? Какъв е обемът? Имало ли други подобни големи обеми, изнесени?

Водещ: За кого са предназначени?

Тихомир Безлов: Само за „Арсенал“ ли става дума или имаме части и от други заводи, военни заводи в страната? Така че има въпроси – нямаме отговори.

Водещ: Господин Безлов, какво означават думите на премиера, че част от откритите от ГДБОП и Специализираната прокуратура оръжия държавата си ги е платила като контролирана доставка? Тоест, аз така го разбирам, че чрез агенти държавата се е свързала с посредника, за да бъде разкрит каналът. Така ли е?

Тихомир Безлов: Да. Съобщи ни се, защото ние обикновено нямаме навика да плащаме за такива специални операции. И вие плащайки, поръчвайки, успявате да достигнете действително до много добра организация, много квалифицирана криминална група. Тоест според мен си заслужават парите.

Водещ: Видно от количеството, това едва ли е първият опит на тези хора, които стоят зад откраднатото оръжие.

Тихомир Безлов: В някакъв контекст се коментираше, че става дума за група, която продължително е наблюдавана, заловени са част от хората преди две или три години. Сега всъщност това е бил изпуснатият лидер на групата. Ние даже не знаем, кой е.

Водещ: Той в София ли е заловен или в Казанлък?

Тихомир Безлов: Не знам. Знам това, което имаме от прессъобщенията, които са официални, от ГДБОП и от Специализираната прокуратура.

Водещ: Господин Безлов, с тази акция и с тези разкрития можем ли да смятаме, че организираната престъпност у нас е притисната, смачкана, тоест тя няма почва да действа? Тази акция дава ли ни такъв хляб или само насочва мислите ни в такава посока?

Тихомир Безлов: Ние само догадки можем да имаме. Това, което досега беше видимо, че използване на автоматично оръжие в България беше относително рядко през последните години. Това, което направи впечатление, е, че примерно част от оръжието, което беше задържано, някак си напомня на това оръжие, с което бе убит в началото на годината великотърновският бизнесмен.

Водещ: Петър Христов?

Тихомир Безлов: Да. Но не и като става дума за такива количества, които някак си чисто практически  ми се струва, че не са предназначени за България. Да се надяваме силно.

Водещ: Да, защото ако са предназначени, тръгват вече конспиративните теории.

Тихомир Безлов: Да, някакви теории. Мисълта ми беше, че през последните години действително бяха редки инцидентите с автоматично оръжие, даже почти бяха изчезнали, с изключение на това последното убийство от тази година. Предишните години, вие си спомняте, дори наркозависими се стреляха с Калашници. Имаше много откраднато оръжие от военни складове, от преправено оръжие и т.н., от тези заводи, въпросните, които коментирахме. Но, бих казал, повече от десетилетие дори се наложи увереността, че като че ли има контрол, като че ли нещата са се нормализирали. И след това последната акция променя ситуацията.

Водещ: Те, посоките, за използване на това оръжие не са чак толкова много. Едната е за вътрешна консумация, което означава някакви сериозни паравоенни формирования?

Тихомир Безлов: Да.

Водещ: А другата е за терористи някъде навън.

Тихомир Безлов: Може да е организирана престъпност, примерно в Италия харесват нашето автоматично оръжие.

Водещ: Ама много е голямо количеството.

Тихомир Безлов: Но това, което си спомням като тема, покрай Батаклан възникна такава информация, тя се появи в уважавани западни медии, че оръжието е българско. Имаше много коментари на т.нар. наши експерти, които казаха: „Да, да, от „Арсенал“ е изнесено“, въобще имаше едни такива измисленици. И след това се оказа, че всъщност няма нищо свързано с България. Това, което ми направи впечатление по-късно, е, че този факт, тази първоначална информация, бе запомнена и от западни журналисти, и от български журналисти, и след това го повтаряха, че оръжието от Батаклан е от „Арсенал“, което не беше вярно просто. В този смисъл аз толкова пъти се опитвах да обясня как не е вярно, как нямаме такива случаи от години. И сега идва този инцидент.

Водещ: С какво си обяснявате немарливостта на охраната на „Арсенал“-Казанлък, ако действително оръжието е произведено и откраднато от там?

Тихомир Безлов: Това, което се коментираше в годините, е, че са взети много мерки, че има много различен подход, в сравнение с времето, когато се изнасяше. Имайте предвид, че с времето и липсата на инциденти в завода се успокояват и мерките започват да се прилагат по-хлабаво. И хората, които си изкарват хляба с такива престъпления, започват да се адаптират към ситуацията.

Водещ: Господин Безлов, следва най-неприятният въпрос – има ли групи в България, които биха се възползвали от такова количество откраднато оръжие?

Тихомир Безлов: Моето лично мнение е, че няма.

Цоня Събчева