Тихомир Патарински, ръководител на ТИЦ – Варна: Французи и германци най-често се записват на безплатните обиколки на града

снимка: pixabay.com

Тихомир Патарински, ръководител на Туристически информационен център във Варна в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Патарински през това лято има дни, в които времето не става за морски бани и плаж. В такива моменти имате ли повече посещения от туристи и какви са алтернативите за чужденците и българските гости?

Тихомир Патарински: Разбира се в дни, в които е облачно, малко по-хладно, дори ако вали, хората търсят алтернатива на плажа и много често слизат до града, стигат и до нашия център. Интересното при тях е, че ако са проследили прогнозата няколко дни напред, в облачните дни си записват екскурзии. Много често екскурзиите включват посещения на Варна или на Несебър, Балчик и Калиакра. Когато вали, слизайки с градския транспорт до града, алтернативите за туристите са свързани основно с културните обекти. Основният сред тях е Археологическият музей, също Катедралата, но туристите ходят в търговските центрове. Примерно германците, които влизат при нас в дъждовен ден, питат за търговски вериги, за молове. Французи, руснаци и други националности питат по-скоро за културни обекти като музеи. Поляците винаги се интересуват от Парк-музея „Владислав Варненчик“. Нещо друго, в такъв ден ние също предлагаме активно вариантите за закрити басейни. Това също е вариант при лошо време да се уплътни времето с минерален басейн  и много се харесва от туристите.

Фокус: А безплатните турове. Да припомним предстоят ли такива през този сезон и провеждат ли се когато времето е лошо?

Тихомир Патарински: До момента не е имало случай, в който обявен тур да не се състои. Дори и да е лошо времето, хората са подготвени с чадъри. При лошо време дори се събират повече хора, отколкото когато навън става за плаж. В малко по-хладни дни за туровете дори записваме и над 30 души. Докато в топлите дни средно по 15-20 средно се записват.

Фокус: Да припомните кога се провеждат безплатните обиколки с екскурзовод и в кои часове.

Тихомир Патарински: Обиколките стартират от 10.30 часа от Туристическия информационен център всеки вторник, сряда, петък и събота. Те ще продължат до 30 септември. Беседата се води на английски език. А на датите 15 август и 6 септември, когато е Празникът на Варна и Денят на Съединението, ще направим и турове на български език. До момента направихме няколко подобни обиколки и се приеха добре. А за догодина сигурно ще планираме и повече дати. Групите са доста многонационални, ние водим статистика. Например най-много се записват от Франция, и Германия, има и от Норвегия, от Великобритания. Но много често идват и българи и то българи, които живеят в чужбина и искат да покажат града на своите приятели. Екскурзоводите, които ползваме са лицензирани, така че информацията, която се поднася пред туристите е интересна.

Фокус: Колко българи и чужденци са преминали през информационния център през месеците, в които реално започна раздвижването на пазара?

Тихомир Патарински: Чартърните полети започнаха в началото на май и се усети и при нас като раздвижване на туристопотока. На ден влизат между 150 до 200 души в хубаво време. Когато е лошо времето стигат и до 500. Но за двата месеца центърът е посетен от почти 6000 – 6300 души. Най-много в момента са гостите от Германия, от Франция, те водят като статистика. Има и доста българи. Идват туристи от Израел, също от Норвегия, Прибалтика и Русия. Започнаха да идват и туристи от южните курорти – от „Слънчев бряг“, Равда и „Свети Влас“. Те записват еднодневни екскурзии до Варна и пред нашия център им дават свободно време, като почти всички туристи влизат да си вземат карти и пътеводители, тъй като имат два часа свободен престой в центъра. Иначе ние открихме сезонен център в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ от 1 юни. Там посетителите са по-малко – средно по 30 и 50 души влизат на ден. Там основно ги ориентираме за местонахождението на хотелите и за културни прояви, които се провеждат в града – концерти, театрални постановки и други.

Фокус: А какви са наблюденията Ви, да очакваме ли силен сезон тази година?

Тихомир Патарински: Да разбира се. Записванията и цяла зима, и сега, вървят добре и очакваме силен сезон. Дори тук при нас статистиката, която водим го подчертава, защото за първите пет месеца на годината само в нашия център има ръст на туристите с около 15 %. Така че ако се запази тази тенденция, смятам, че сезонът ще е добър.

Диана СТОЕВА