Тихомир Патарински, ръководител на ТИЦ – Варна: Немски фирми проявиха интерес за организиране на симпозиуми и форуми в града и съседните курорти

Тихомир Патарински, ръководител на Туристическия информационен център (ТИЦ) в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус:  Г-н Патарински, наскоро се проведе специализираната туристическа борса ITB в Берлин? С какви новини се завърнахте?

Тихомир Патарински: Изложението в Берлин е най-голямото по своя мащаб. Първите дни, основната работа на борсата се изразяваше в срещи между туроператори и хотелиери. Имаше интензивна посещаемостта на нашия щанд и от туроператори, и журналисти се спираха доста. Като че ли в последните години все повече се засилва сегментът за онлайн продавачите и онлайн търсачките, навлизащи все повече в туризма. Първите три дни, ние имахме доста работа по тази линия, проведохме доста срещи с такива онлайн продавачи. Последните два дни от изложението бяха насочени към по-масовата публика. Идваха туристи, някои от които вече си бяха записали ранни почивки. Други се колебаеха кога и къде да резервират. Тази година на борсата имаше засилен интерес от страна на един сегмент на малко по-възрастна публика. Те питаха и за възможностите за покупка на жилища, което предни години не се е случвало. Получихме много въпроси за покупка на жилище, за изучаване на български на място. Имиджът на Варна като място за следване и за продължаване на висшето образование очевидно расте, защото имаше и много родители, които се спряха да попитат малко повече по този въпрос, да си вземат карта, да проучат каква е ситуацията. Чували са от техни приятели, че има студенти, които учат медицина. Наложи се да отговаряме на доста такива въпроси, което е новост. Като че ли имиджът в тази посока се подобрява и градът става все по-популярно място за следване. Не можем да не кажем, че плюс в тази посока са директните линии на нискотарифните компании, защото целогодишно Варна е свързана, в момента с два, а от лятото и с още три града в Германия. Това, когато се избира място за следване, е много важно. Иначе другото, което касае организирания туризъм, като че ли тази година туроператорите са малко по-предпазливи да дават прогнози, защото на база ранни записвания към момента има едно въздържане или са малко под миналогодишните нива. Но това са ранни записвания, не трябва на базата на това нещо да правим генерален извод, защото ранните записвания са едва 40 процента от общия брой резервации. Така че с наближаването на сезона се надяваме интересът да се покачи и да отчетем стойности като миналата година, когато имахме добри показатели. Иначе основните акценти, с които ние се представихме бяха морският туризъм, хотели, забележителности. Бяхме подготвили брошури за културен и СПА туризъм. Нашите усилия са да рекламираме града като целогодишно място за туризъм. Акцентираме на целогодишните форми като СПА туризъм и балнеология, културен, конгресен туризъм. Имахме срещи с няколко фирми, организиращи симпозиуми и форуми, които имаха интерес за организиране на събития във Варна. Така че там имахме успех.

Фокус: Кога се очаква да пристигнат първите организирани туристи в града за сезон 2019? От коя страна са гостите и на какъв тип почивка идват?

Тихомир Патарински: Очакваме първите туристи реално след две седмици. На 24 март е първият чартърен полет с организирани туристи от Германия. Това са туристите, които ползват балнеологични и медицински услуги. Защото някои от тях идват за комбинирани почивки – балнеология с зъболекарски услуги, например. Престоят им обикновено е между две и три седмици. Обикновено туристите отсядат в „Св. Св. Константин и Елена“, „Златни пясъци“ и „Албена“. Те ползват помощи и направления чрез немската Здравна каса. Това улеснява продажбата на продукта и го прави по-конкурентноспособен. Самият мотив да пътуват е със здравна цел – възстановяване, лечение. Тук възможностите на нашия регион са много. Именно да се уплътни базата в началото и в края на сезона, защото това е публика, която не почива във високия сезон на отпуските, когато идват основно младежи и семейства с малки деца. Това са хора, които уплътняват пред- и след- сезон. Това е ниша, в която може да се работи много повече. Самата структура на германската икономика и практиката на работодателите, на профсъюзите в Германия е такава, че работниците имат големи допълнителни здравни и социални застраховки. По тази линия, те могат да си позволят допълнителни почивки, които са доста дълги. Това е отлична възможност да се уплътнят тези периоди преди и след главен сезон и туристическият продукт да придобие една добавена стойност.

Фокус: Нека да Ви върна към това, което казахте за завишения интерес към покупката на жилища във Варна от страна на немските граждани. Какъв тип хора се интересуват от купуване на имоти?

Тихомир Патарински: Изобщо публиката на подобни изложения е от по-възрастни, зрели хора. Естествено това, което ни направи впечатление бяха директните питания за покупка на второ жилище, в което да се идва за почивка. В някои от случаите това съвпадаше и с факта, че те имат внуци, син, или дъщеря, които са чували, че тук могат да продължат следването си. Т.е. нещата малко се смесват. Но интерес се забелязва. Ако може да се направи един паралел с преди години, когато започна този интерес от гости от Великобритания, Русия. Като че ли има събуждане от западните пазари и това е една добра възможност. Някои от тях са идвали и затова се интересуват, но като че ли припознават Варна и България като една изгодна дестинация, която предлага и добро качество на живот. А и разликата в стандарта на живот донякъде им дава на тях преимущество. Това за нас е шанс да привлечем повече хора да инвестират в нашия град и в региона.

Фокус: А как върви подготовката за предстоящия сезон в Туристическия информационен център? Какви са очакванията за лятото? Как протича подготовката на Туристическия информационен център по организацията на безплатните туристически обиколки с екскурзовод?

Тихомир Патарински: Сезонът наближава. Туристите не са спирали и зимата да влизат в Центъра, но посещаемостта непрекъснато нараства. Ние като тТристически център излизаме в лятно работно време от 1 май до 30 септември. Това са пет месеца, в които работим без почивен ден, с удължено работно време от 9 до 19 часа. В този период ще стартират и туристическите обиколки с екскурзовод. Туровете на английски език се запазват като миналите пет години във вторник, сряда, петък и събота, от 10.30 часа. Туровете ще бъдат с продължителност до три часа. Този модел се оказа успешен, наложи се от пет години и не мислим да променяме структурата му. Всяка година потокът от туристи се увеличава. Нещо ново тази година е, че ще заложим на малко повече обиколки за българи. Първият ще е в края на април, около Великден, точната дата се уточнява. Българските турове тази година ще бъдат около 20. Част от тях ще са на празниците – 1 май, 6 май, на 15 август и на 6 септември. Планираме в първите и последните четвъртъци на месеца да има български тур. Интересът на българските гражданите към тези обиколки е доста голям. Имаше и много варненци миналата година в групите. Искаме да отговорим на този интерес.

Фокус: Организирате и интересно събитие в сферата туризма, разкажете повече.

Тихомир Патарински: Да, на 17 май, планираме тук във Варна да бъдем домакини на една национална среща на туристическите информационни центрове в България. Те са общо около 70. Нашата идея е да ги поканим, ще има и представители на Министерството на туризма. Те ще разяснят процедурата по сертифициране. За момента 10 центъра в страната са го направили. Искаме срещата да е в работен формат, да се разясни също как общините могат да участват в националния маркетинг, който Министерството на туризма организира.

Диана СТОЕВА