Тихомир Трифонов, технолог във винарска изба край Варна: Българският потребител става все по-претенциозен по отношение на това какво ще сложи на масата си

Тихомир Трифонов, технолог във винарска изба край Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Трифонов, каква бе годината за винопроизводителите в региона на Варна и Североизточна България?

Тихомир Трифонов: С една дума – интересна. Толкова интересна, че нямам спомен друга реколта такава да е била от 20-годишната ми практика, която съм имал във винарския бранш. Интересна заради това, че гроздоберът и въобще вегетацията на лозата беше изместена с близо месец тук в района на Североизточна България и по-конкретно на Варна. Имахме студена пролет и това избута растението с неговите растежни фактори и съответно зрелостта на гроздето, но създаде предпоставка да имаме една равномерна зрялост до времето на гроздобера, което пък обуславя много от ароматните и вкусовите качества на някои вина от определени сортове. Сортове, които трябваше да се берат първи, се беряха последни и обратното. Това повлия много на качеството на вината от гледна точка на това, че при едни сортове този темп на зрялост се отрази много добре върху вкусовите и ароматни качества, при други сортове не беше благодарна реколтата.

Фокус: Произвеждат ли се вина от нови за региона сортове грозде?

Тихомир Трифонов: За да се привлича интересът на клиента, на публиката, трябва да се подхожда с нови неща, колкото и тази класическа напитка виното да не е подвластна на такива силни трусове. Но клиентите, които натрупват повече винена култура, ходейки и в чужбина, вече имат възможността да се докоснат до много нови неща и търсят такива нови вкусове. Като сорт може да се открои Ризлинг във вида на италиански, немски, търсят се такива аромати. Грюнер Велтлинер е един нов сорт грозде за региона, Вионие е също доста интересен сорт грозде с типичните си по-скоро червени аромати във виното, които се появяват впоследствие. В нашите лозови масиви има един последовател на италианския Ризлинг, наречен Пинолетто, в някаква съвременна вариация, с който успяхме да събудим завиден интерес и беше много добре приет от публиката. Червените сортове грозде, които добре се чувстват в региона – Пино Ноар, Санджовезе, са също много добре приемани.

Фокус: Каква е връзката между виното и любовта?

Тихомир Трифонов: Виното и любовта са неразривно свързани. Виното не може да бъде самоцел на една трапеза. Неговите качества, неговата най-добра изява може да бъде тогава, когато бъде споделено с музика, светлина, добра храна, но не и без добра компания. Това е задължително, а какво по-хубаво от романтиката между вино, мъж и жена.

Фокус: Има ли промяна по отношение желанията на клиентите, казахте винена култура?

Тихомир Трифонов: Българският потребител става все по-претенциозен по отношение на това какво ще сложи на масата си. Той не само търси нови аромати и вкусове, а и търси начин, онова нещо, с което да ги съчетае. Българинът е кулинар по природа, той не е подвластен да се храни с каквото попадне на масата. Придирчивостта, било тя излишна ли основателна, на българския клиент намирам като нещо положително. Все по-богата става палитрата от вина по рафтовете в супермаркетите, дискусията около това кое вино как изглежда става все по-голяма. Не му е безразлично на българина какво ще сложи на трапезата. Да не забравяме, че все още много хора произвеждат вина в домашни условия.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА