Тодорка Йорданова, магазин за рокли: Средната цена на късите бални рокли е около 200 лева, а на дългите – между 300 и 400 лева

Намираме се в навечерието на абитуриентските балове, по традиция великотърновските зрелостници дефилират по червен килим по ул. „Васил Левски“ до Община Велико Търново. Там, всеки от тях иска да „блесне“ и да се покаже в най-добрата си светлина. Какви са модните тенденции тази година, колко средства отделят завършващите зрелостници за тоалет и кое водещо в техния избор? На тези и още въпроси, в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново, ни отговори Тодорка Йорданова, служител в магазин за рокли.

 

Фокус: Г-жо Йорданова, вече е 1 май и навлизаме в месеца на баловете. Остават около 20-25 дни за довършителни работи по подготовката на абитуриентите. Можем ли да кажем какво е актуално към момента като цветове и модели?

Тодорка Йорданова: При нас търсенето започва още през месец декември. До момента почти всички момичета, които си търсят рокли, са приключили. Идвам само тези, на които трябва да направим корекция, скъсяване или пък стесняване. Разбира се, има и закъснели абитуриентки, но това са единични случаи. До този момент почти всички вече имат рокли. Това, което се търсеше тази година, е добре оформени голи гърбове на роклите с прозрачен тюл и дантела. Като модел се търсеха рокли по тялото или с висока талия, особено за по-пълните момичета. Отдавна вече не се търсят обръчи. Имали сме един-два случая, в които момичетата са си харесали голяма булчинска рокля с много тюл, но без обръчите и в друг цвят. Актуалните цветове тази година са тъмно синьо и бордо. Търсеше се и праскова и червено.

Фокус: Кога започва подготовката като цяло? Вие споменахте месец декември, но не е ли рано?

Тодорка Йорданова: Не е рано, тъй като моделите излизат като конфекция и разработени модели още в края на ноември. Декември месец се зареждат магазините и оттам нататък децата могат вече да започнат да избират. Хубаво е да има повече време, защото може да се съберат няколко модела в един, може да се поръча същия модел, но в друг цвят от този, който имаме. Много често се комбинират модели. От януари-февруари вече фирмите работят само по поръчки. При нас хубавото е, че ние можем да отреагираме на всяка фигура. Взимаме мерки, сменяме цветовете на роклите и за всичко това е необходимо време. Затова и работата започва много по-рано. При тези, които изчакват последния момент, има риск, защото започват да се повтарят цветовете и моделите и е много по-трудно да се подбере рокля.

Фокус: Кое е водещо при избора на рокля – цена, модел?

Тодорка Йорданова: Цените при нас не са сменяни от 5-6 години насам. Така че това изобщо даже не ги вълнува – влизат, харесват си, пробват и чак тогава гледат цената. Разбира се, не е без значение, но като се има предвид, че от години не е сменяна, смятам, че не са проблем.

Фокус: А от какво се определя цената на една рокля?

Тодорка Йорданова: Цената се определя от сложността на платовете и материалите, които се използват. Дантелите оскъпяват много една рокля, сложните модели и по-скъпите платове – също.

Фокус: Средно каква сума трябва да си отдели една абитуриентка за подготовката на бала си?

По-късите рокли са около 200 лева, а средната цена на дългите рокли е 300-400 лева.

Фокус: По Ваши наблюдения връщат ли се модни тенденции от предходни години? Вие споменахте, че обръчите вече не са актуални, но има ли някакво сходство с модели от преди няколко години?

Тодорка Йорданова: Моделите не са се променили кой знае колко много. По-важна е кройката. Сега е модерна и се търси високата талия, която издължава фигурата. Ниските талии тази година изобщо не се търсят, рязаните в самата талия се срещат само в късите рокли. Другият предпочитан модел е рокля по тялото – амфора или русалка.

Фокус: Къси или дълги рокли се купуват тази година?

Тодорка Йорданова: Повече дълги. Около 80% или повече са дългите рокли. Лично в нашия магазин сме продали едва 4-5 къси рокли.

Фокус: Преди 5-6 години правеше впечатление големият кич по баловете. Напоследък сякаш абитуриентите се влияят повече от събития като седмица на модата, филмови и певчески фестивали и т.н. Има ли нещо такова?

Тодорка Йорданова: Да, разбира се. Имали сме момичета, които носят снимки на рокли на актриси или фолк певици, но като цяло се търси по-изчистения стил.

Фокус: Тоест можем да обобщим, че тази година стилните модели преобладават и изместват кича?

Тодорка Йорданова: Абсолютно да.

Рени ПЪРВАНОВА