Тодорка Недева, уредник в РИМ-Велико Търново: В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести

Велико Търново. В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. Това каза за Радио „Фокус“-Велико Търново уредникът в Регионалния исторически музей в старата столица Тодорка Недева. Тя отбеляза, че на този ден жените не предат, не плетат, не варят боб, леща, царевица и други кръгли варива, които наподобяват до някаква степен пъпките от шарка. Това било с цел да не се разсърдят чумата, шарката и синята пъпка –  заболявания, които са измъчвали много старите българи.

„На Антоновден жените са правили всичко възможно да предотвратят заболяването от тези болести, които по онова време са били почти нелечими. Жените не трябвало да работят или да се докосват до вълна, защото се вярва, че там спи чумата. Мъжете пък на този ден не трябва да впрягат добитъка. Необходимо е било за здраве да се раздадат на близки и съседи от традиционните за празника содени питки. Една от специално умесените за празника содени питки се оставяла на тавана за Белята или Лелята, както е била наричана чумата. По тази причина Антоновден е наричан и Лелинден. Не случайно чумата не се е споменавала с името чума, за да не се разгневи от една страна, а от друга страна да не би тя да чуе, че се обръщат към нея и да нападне с мор хората. Според народните поверия всички болести се събират на Антоновден, а на Атанасовден тръгват по хората. Затова е необходимо да се спазват определени забрани за празника“, каза Тодорка Недева.

По думите й на този ден е било прието да се мързелува в истинския смисъл на тази дума. Считало се е, че който подхване работа, ще боледува цяла година. „Колкото повече старостоличани, а и не само те, си почивали на Антоновден, толкова повече се предполагало, че ще се радват на добро здраве“, категорична бе Тодорка Недева.

Рени АТАНАСОВА