Тодор Байчев, БСП: Най-малкото, което цели вотът на недоверие към кабинета, е стартирането на дебат по отношение на неефективните политики, прилагани от МВР

Снимка: БСП. БСП е готова с алтернатива - „Визия за България“, която ще представи през юли (ОБЗОР)

 

Тодор Байчев, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Втори вот срещу кабинета „Борисов 3“. Първият беше внесен също от БСП през януари тази година, а темата му тогава беше невъзможността на кабинета да се справи с корупцията. Този вот обаче – първи за кабинета „Борисов 3“, беше отхвърлен със 131 гласа „против“. Темата за настоящия вот ще коментираме с народния представител от БСП Тодор Байчев, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Господин Байчев, защо БСП избира тема „Сигурност“ за вот на недоверие към кабинета?

Тодор Байчев: Защото това е една болезнена тема за всички. Когато казваме, че темата е „Сигурност“, ние по-скоро ще говорим за несигурността и несигурната среда, в която живеем. Не знам дали сте обръщали внимание за лавината от информация престъпност, която е заляла страната, а в същото време нас ни успокояват с едни информационни бюлетини как престъпността е намаляла. Тук бих искал да кажа, като се започне с убийството на данъчния инспектор, на бизнесмена от Велико Търново, бягството от чистачката от затвора. Казвам бягството от чистачката, тъй като на практика само тя се е намесила. Къде са органите на реда през това време и как биха могли да ни осигурят една нормална среда за живот? На практика ГЕРБ не предлага политика, която решава проблемите, които ни засягат, не предлага и мерки. В същото време има едни хора, които си излизат, когато си пожелаят от затвора, никой не ги издирва или поне издирването протича по такъв начин, че този, който е избягал, спокойно си се разхожда. Имало е оперативна информация, че той е в Ботевград, но всичко започва да се развива мълниеносно едва след убийството на Пелов. Аз не съм съгласен с такъв начин на ръководене на МВР и на действията, които то предприема. Или мерките, които са предприети, не са били адекватни, или хората, които е трябвало да извършат съответните мерки, не са си свършили работата. Не знам кое от двете е точната причина за тези събития, но резултатът за съжаление е фатален. В същото време бих искал да добавя и трагедията с хеликоптера. Първо ще започна с това, че поднасям съболезнования на близките на загиналите, на двамата пилоти, но трябва да ви кажа, че това е още една грешка, която е натрупана през годините, а именно модернизацията на армията, което сега в Народното събрание ние се забързахме да обсъждаме, но трябваше ли да се случват поредица от грешки, за да можем да преминем към съществената част?

Водещ: Оказа ли този трагичен инцидент с военния хеликоптер ролята на катализатор за решението да внесете вот, или по-скоро да обявите, че ще внесете вот на недоверие, или това е случайно съвпадение?

Тодор Байчев: Не, случайност е. Не искаме да използваме точно тази трагедия за нашия вот в никакъв случай. Не бива да бъдем разбирани погрешно.

Водещ: А това, че днес обявявате предстоящото внасяне на вот, специално подбран момент ли е? Има ли някакво съобразяване с времето в кой момент да бъде обявено то?

Тодор Байчев: Не, не, просто натрупване на грешки и на проблеми, които са вследствие ръководството на МВР и въобще политиката, която се предлага от правителството. Ние постоянно следим и за битовата престъпност, която от МВР ни съобщават, че намалява в годините, но на практика декриминализирането на някои състави на Наказателния кодекс помага за това намаляване на престъпността. От друга страна, гражданите не се чувстват защитени и не виждат смисъл да регистрират съответните престъпления, които са извършени спрямо тях, което е една липса на доверие към МВР и към държавата като цяло. Но за рушенето на държавността бих посочил като главен виновник господин Бойко Борисов, който системно неглижира и Народното събрание, и различните институции, включително и съдебната система. Всички знаем за прословутото изказване: „Ние ги хващаме, а те ги пускат“.

Водещ: Споменахте част от аргументите ви, за да внесете вот на недоверие точно на тема „Сигурност“. Тепърва обаче, доколкото разбирам, предстои да изработите мотивите към този вот. Ще видим ли в тези мотиви нещо ново, нещо, което засега предпочитате да премълчите?

Тодор Байчев: Аз бих казал следното нещо – нека все пак спокойно да си напишем мотивите и да ги изнесем, а не предварително да ги оповестяваме и да бъдем критикувани дали мотивът е основателен.

Водещ: В какъв период от време да очакваме, че ще изработите мотивите?

Тодор Байчев: До края на седмицата ще бъдем готови и ще го внесем в Народното събрание, като вотът на недоверие ще бъде внесен самостоятелно.

Водещ: Не се обмисля на този етап търсене на подкрепа от страна на други политически партии в парламента?

Тодор Байчев: Аз ще го кажа по следния начин – всеки, който е решил да помогне по отношение на вота на недоверие, е добре дошъл. Но ние си имаме достатъчно на брой народни представители и можем да си го внесем.

Водещ: Имаше ли колебания вътре в БСП?

Тодор Байчев: Не, в никакъв случай. Темите наистина са наболели и са болезнени за целия български народ. Това е актуалната тема от последните два-три месеца.

Водещ: Моят въпрос беше по темата дали е имало колебание, а не дали да внесете или да не внасяте вот.

Тодор Байчев: Не, няма такива колебания по темата.

Водещ: А обмисляте ли вариант за внасяне на вот за цялостна политика?

Тодор Байчев: На този етап преценката на ръководството на групата и на партия е по отношение на тема „Национална сигурност“. Групата народни представители подкрепя това решение, включително и аз.

Водещ: Какви са очакванията ви от този вот?

Тодор Байчев: Минимумът, което очакваме, е да се развие един дебат по отношение на политиките, които се предлагат от МВР и защо те не са действащи, защо по отношение на народните представители се поднася информация, която бих казал е леко фрезирана и би трябвало да ни действа успокояващо. Пак повтарям, на събирането на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред винаги ни се представя информация за намаляване на престъпността, за разкриваемост и въобще за едни успехи, които си противоречат с новините, които се поднасят от информационните медии.

Водещ: Готова ли е БСП, господин Байчев, да излезе в този момент на извънредни парламентарни избори, ако се стигне до падане на правителството при този вот?

Тодор Байчев: БСП започва да работи за следващите избори от деня, в който приключат предните. Така че ние си работим в тази посока. Не се притесняваме, че е възможно да има предсрочни избори, нито пък какъв ще бъде резултатът от тях.

Водещ: Според политически анализатори и коментатори, напоследък дистанцията между БСП и ГЕРБ намалява главно заради единомислие по някои ключови теми, които до момента са разделяли електората на ляво и дясно. Има се предвид последните решения около рестартирането на проекта АЕЦ „Белене“, отношението около темата Русия и възобновяване на диалога. Всичко това сякаш навяваше едно усещане, че опозицията и правителството за момента поне работят в синхрон. Очевидно, че този вот подсказва за нещо друго – за напрежение, което така или иначе съществува и то е естествено, разбира се, когато говорим за управляващи и опозиция.

Тодор Байчев: Аз не виждам единодействие или единомислие, аз виждам само, че БСП е била последователност в своите действия и в своите политики. Друг е въпросът, че те бяха отричани през годините и във времето, а сега изведнъж се оказва, че са били правилни. Не зная дали това се дължи на олевяването на електората на ГЕРБ, или на нещо друго, но се оказа, че във времето ние сме били прави.

Водещ: Изредихте немалко събития от последните месеци по тема „Сигурност“, които са в основата на решението ви да внесете този вот. Но има ли събитие, което, така да се каже, беше капката, която преля, която надделя за темата на вота?

Тодор Байчев: Не, няма конкретно събитие, на което се дължи. Всичко е комплекс от събития, които бавно нагнетяваха проблема и достигна до един момент, в който ние решихме да го поставим на масата като тема за разговори.

Водещ: Преди малко ви попитах готова ли е БСП за извънредни парламентарни избори, сега…

Тодор Байчев: Във всеки един момент сме готови.

Водещ: Сега ви питам дали сте готови да управлявате страната и след евентуални такива избори.

Тодор Байчев: Естествено, че сме готови. Стремежът на всяка една партия е да влезе в управлението и да покаже своята визия и своите възможности по отношение на управлението на страната. Аз мисля, че БСП се е доказала като партия, която може да управлява, която създава блага, създава също така и сектори, които в бъдеще действат по такъв начин, че ние залагаме една визия на управлението на страната не само в близко време, а и в един период от 10, 15 или 20 години. Имаме визия за управлението на страната, имаме възможности, имаме и кадри.

Водещ: Казахте, че до края на седмицата очаквате да бъдат готови мотивите към вота. Това означава, че другата седмица той ще трябва да бъде разгледан или може би бъркам?

Тодор Байчев: Не, не. Въпросът е технологичен – дали ще бъде внесен в петък или в понеделник или вторник.

Водещ: Да, така или иначе въпрос на броени дни.

Тодор Байчев: Да.

Водещ: Съгласно правилника на Народното събрание, след като той бъде внесен.

Тодор Байчев: Да, съгласно правилника за работа на Народното събрание.

Росица АНГЕЛОВА