Тодор Деянов, окръжен прокурор: Положителна оценка за дейността на Окръжна прокуратура – Смолян бе дадена на отчета за 2018 г.  

Оценката, която ни беше дадена на отчета за дейността на Окръжната прокуратура за 208 г. беше положителна. Това заяви на пресконференция окръжният прокурор на Смолян, Тодор Деянов, в присъствието на директора на ОДМВР – Смолян ст. комисар Николай Димов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. На отчета на Прокуратурата са присъствали представители на Главна прокуратура, Апелативна прокуратура, полицията и представители на прокуратурите в областта. „Нямаме блестящи резултати по определени направления, но като цяло работата ни за 2018 и за предишните 2 години показва една устойчивост и трайно добри резултати. Имаме добра натовареност, не такава каквато е в големите прокуратури, но за нашия съдебен райони и спецификата, която имаме, тя е в рамките на нормалната“, поясни прокурор Деянов. Той уточни, че е бил отчетен фактът, че криминогенната обстановка в област Смолян е добра, което не е изненада. Престъпността в региона е на доста по-ниско ниво, спрямо останалите области в страната. По думите на прокурор Деянов, причините за това са манталитета и възпитанието на местните хора, добрата работа на полицията, която усилено работи превантивно, както и прокурорска работа.

Окръжният прокурор посочи, че процентът на оправдателните присъди и оправданите лица за 2018 г. е много нисък. „По отношение на върнатите дела, те са с 9 повече за 2018 г., като за Окръжната прокуратура те са три, а броят им общо за районните прокуратури е шест. Това се отразява значително на процентите, но в сравнение с предходните години, имаме увеличение за последните три години. Нямаме положителна тенденция по отношение на спрените дела. Има леко увеличение с около 30 броя за цялата година. Сред причините за това е неразкриването на извършители и липса на достатъчно доказателства за привличане на дадено лице като обвиняем“, добави прокурор Деянов.

Той уточни, че през 2018 г. има намаление на броя на делата, както общонаблюдавани, така и решени и внесени актове в съда. Факторите за това са както намаляване на населението и обезлюдяването на района, така и добрата полицейска и прокурорска работа, така че нещата зависят от комплексни фактори, коментира прокурор Деянов. Той отбеляза, че по отношение на разкриваемостта на криминалните престъпление, област Смолян винаги е била една от най-добрите. За тази година ОДМВР – Смолян е с най-добър процент разкриваемост. „По отношение на икономическите престъпления, процентът е по-нисък от средния за страната. Това са по-проблемните дела. Там въпросът опира и до капацитет, подготовка на разследващи полицаи и наблюдаващи прокурори“, каза още прокурор Деянов.

Нели ГЕРГЬОВСКА