Тодор Камарашев, Българска асоциация на туристическите агенции: В момента специалните оферти в хотелите започват от 15% и достигат до 30%

Тодор Камарашев, собственик на туристическа агенция и член на Българската асоциация на туристическите агенции в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас

Фокус: Г-н Камарашев, спадът в посещенията през настоящия туристически сезон как ще се отрази на туристическите агенции в региона?
Тодор Камарашев: Спадът в посещаемостта ще се отрази неблагоприятно, разбира се, но трябва да се изчаква до края на сезона, за да разберем какво ще бъде процентното му съотношение. Казваме, че има спад, но никой не може да каже колко е той в действителност. Когато казваме, че има спад, трябва да се изследва преди всичко информационната среда. Под информационната среда имам предвид специалните оферти, които предлагат хотелите – тогава да, има спад. За нашата туристическа агенция няма такъв. Успяваме на наваксаме. Спад има на пазари като Беларус и Русия, но за сметка на това добре вървят пазарите на Украйна и Молдова. Разбира се, не можем да сравняваме големината на държавите Украйна и  Русия. Все пак спадът е реален и осезаем. В момента се е създала една обстановка, която описва един апокалипсис, което също не е правилно, според мен. Трябва да имаме предвид, че сезоните са една цикличност – имахме 2-3 добри сезона, нормално е да имаме един по-слаб. Причините за спада не са една, две, не са от вчера, не са и от онзи ден, но, за мен, като основна си остава презастрояването. Да не забравяме, че през тази година има отворени 3-4 нови хотела в к.к. Слънчев бряг, които не са малки. Не можем постоянно да строим и да искаме всички места да се напълнят на 100%. Вярно е – имахме 2-3 добри сезона, но, както винаги, закъсняхме – не направихме това, което направиха конкурентните пазари. И Гърция и Кипър предвидиха още през 2016-а година, че Турция и Египет ще се върнат пазарите на пазара през 2019-а година и то ударно, което и направиха. Ето, например, Гърция намали ДДС-то за тази година, тъй като очакваха, че сезонът няма да бъде толкова добър за тях. През това време ние увеличавахме цените всяка година. Казахме си, че сезоните са много добри и всяка година увеличавахме цените с 10% – това нямаше как да остане така.
Фокус: Наблюдава ли се спад в цените на туристическите пакети?
Тодор Камарашев: В момента специалните оферти в някои от хотелите започват от 15%, а в други достигат до 30%. Като имаме предвид, че хотелите в последните 3 години вдигнаха цените, тогава значи, че се връщат на нормалното си ценово равнище – преди 3 години.
Фокус: Това намаляне на цените би ли спасило сезона?
Тодор Камарашев: Не, но сезонът не е обречен. В последните няколко дни се създаде някакъв апокалипсис. Снимаха се едни празни плажове. Колкото до шезлонгите и чадърите – тази тема не е от вчера. Не зная защо избуха така силно в последната седмица. Цените им не са променяни от много години, а също така са прекалено високи за услугата, която се предлага. За предстоящия спад говорихме още през месец януари – той беше планиран, както за Германия, така и за Русия. Самите големи туроператори представиха между 15% и 20% по-малка летателна програма. Все пак, в момента хотелите дават намаления, ние, като туроператори, също правим всичко възможно, за да бъде преодолян донякъде спадът – да бъде в рамките на не повече от 10%. Лично това са моите надежди.
Фокус: Кои са добрите практики, които можем да усвоим от Турция, например?
Тодор Камарашев: Продуктът на Турция е много по-различен. При едни нормални сезони тя не ни е пряк конкурент. Там услугата е на много по-високо ниво, за съжаление, но ние сме длъжни по някакъв начин да бъдем конкурентноспособни на тяхната услуга. Там субсидиите оказват голямо значение. Тук не можем да виним Министерството – нашата държава не може да си го позволи.
Фокус: Как можем да разпознаем нелоялните туристически агенции от лоялните?
Тодор Камарашев: Похвално е за нашето Министерство, че през тази година започна проверки както на туристически агенции, така и на нерегламентираните екскурзоводи, които предоставят своите услуги. В Слънчев бряг е пълно с таксиметрови автомобили, на които има поставени табели за това, че организират екскурзии. Постоянно тече реклама за това, че един турист трябва да проверява застраховката на туроператора, неговият лиценз и ако види нещо нередно, да се обръща към Министерството на туризма. Не е толкова трудно – винаги когато сключиш договор с туристическа агенция, трябва да се провери доколко надежден е туроператорът. На първо място трябва да се провери неговата професионална застраховка и неговият лиценз.
Мария ПОПЧЕВА