Тодор Райчев, ТД „Карлък“: Един от символите на Пампорово хижа „Студенец“ ще отвори врати през зимния сезон след цялостен ремонт

Как премина летния сезон за пешеходния туризъм край Смолян, имаше ли гости в хижите в региона, нужно ли е те да бъдат категоризирани и с какви средства се извършват ремонти и се осъществява поддръжка на сградите, Радио „Фокус“ – Смолян разговаря със секретарят на Туристическо дружество „Карлък“ – Смолян:  

 

„Фокус“: Господин Райчев, има ли много туристи през летния сезон, които посещават хижите, стопанисвани от Туристическо дружество „Карлък“ – Смолян?

Тодор Райчев: Има повече туристи и групи от миналата година. Стопанисваме хижите „Смолянски езера“, „Преспа“ и „Студенец“, която ще отвори врати след ремонт в началото на зимния сезон. Май и юни бяха малко групите, защото беше много дъждовно. Това се отрази и на посещението на пещера „Ухловица“, която също стопанисваме. От първи август като се оправи времето, пещерата се посещава много и приходите са повече от очакваните. В хижа „Смолянски езера“ има по-малко нощувки от август отколкото през юли. По-доволни сме от юли, когато имаше 5-6 групи екскурзионно летуване. От днес вече в хижите е пустош нямаме заявки за края на август и септември. Дано през септември е по-хубаво времето и да има още посещения на туристи.

„Фокус“: Какво е състоянието на хижите край Смолян, имат ли нужда от ремонти?

Тодор Райчев: Хижа „Смолянски езера“ е перфектна за хижа. Хората остават доволни от условията, които предлагаме. „Преспа“ е в добро състояние, но има нужда от ремонт на водохващането, защото лятото се чувства липса на вода. Водопроводът е много остарял от 60-те години от минали век. Има вода, но се губи по трасето. Направили сме вътрешен санитарен възел. Имаме готовност и на другите етажи, но трябва да се направи ново водохващане, за да се направят те. Ежегодно правим профилактика на обектите. На „Смолянски езера“ предстои хигиенен ремонт. Възстановяваме бунгалата, които не функционираха досега. Догодина щи увеличим капацитетът с още 10 легла.

„Фокус“: С ваши средства ли осъществявате ремонтите на хижите?

Тодор Райчев: Абсолютно всички ремонти са направени с наши средства дори и на хижа „Студенец“, която се надяваме да отвори през декември. Всичко, което изкарваме с много лишение и доброволен трудот работещите в туристическото дружество  го влагаме в ремонти.

„Фокус“: Полагате много усилия, за да може хижите да предлагат добри условия за престой на туристите. Какво е вашето мнение за категоризацията на хижите?

Тодор Райчев: И до ден днешен има категоризация на хижите по отделна наредба, която се утвърждава от Туристическия съюз. Символите за категоризацията сега не са звезди като на хотелите, а са еделвайси. Трябва да има категоризация, трябва да има изисквания за условията, които предлагат хижите. В държавата има хижи, които са занемарени до голяма степен, а са на възлови места. Хижите „Перелик“ и „Ледницата“, които също са в община Смолян имат нужда от цялостен ремонт, а те не могат да се самоиздържат. Преди време държавата даваше пери за издръжка на високопланински хижи, но от 90-те години никой не дава един лев и те едва кретат, за да поддържат персонал и да имат елементарни условия и не знам как ще бъдат категоризирани. Досега в предишния закон имаше утвърдена наредба и много документи като се минава комисия от Туристически съюз и се утвърждава, сега не знам какво ще се прави. Няма как да няма категоризация. Това се отразява и на цените, защото не може да предлагаш на туристите ремонтирана хижа със санитарни възли и друга, в която санитарните възли са външни. Категорията определя и цените на нощувки в хижите. Няма как да се сравнява хижа „Студенец“, която е напълно ремонтирана и всяка стая в нея има самостоятелен санитарен възел и е хижа от хотелски тип, с хижа „Ледницата“.

„Фокус“: Споменахте за големият ремонт на хижа „Студенец“ и предстоящото й отваряне през зимния сезон. Тя е един от символите на Пампорово и десетилетия наред в нея са нощували стотици туристи и скиори. От колко време хижата не работи и защо толкова се забави откриването й след ремонта?

Тодор Райчев: Хижа „Студенец“ и хотел „Снежанка“ са първите сгради в курорта Пампорово и са още от 1964 година и те буквално направиха Пампорово курорт. След откриването на хижата, тя ще разполага с 90 легла. Загубихме 20-30 легла, за да има по-големи удобства. Похарчили сме доста средства и се надяваме на туристи, за да има възвръщаемост. Нашата хижа е направена за спортисти и скиори, не за лукс-почивки. Тя не функционира от 2008 г. имахме много пречки от съдебен характер и просто беше невъзможно да се  започне какъвто и да е ремонт. Инвеститори и други хора ни създадоха пречки, не сме имали спорове за собствеността, те бяха от друго естество. Очакваме през зимата да отвори врати и да приема туристи. Много хора са изкарвали детските и юношеските си години по лагери и състезания и хижата е приела милиони туристи. На кръстовище е за летния туризъм и от нея може да се тръгне към всички дялове а Родопите. Сега вече туристите ще имат избор, тъй като от години насам в курорта се нощува само в хотелите, където цените са значително по-високи от тези в хижите.

Нели ГЕРГЬОВСКА