Тодор Тодоров, хореограф и фолклорен антрополог: В тазгодишното издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ бяха представени много интересни маски и костюми

Тодор Тодоров, хореограф и фолклорен антрополог, член на журито на 16-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“, в интервю за предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ на Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Каква е Вашата равносметка от 16-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“? Тази година журито изглежда, че беше доста затруднено при определянето на победителите.

Тодор Тодоров: По принцип на всеки фестивал журито е затруднено, но специално в Симитли с всяка следваща година ще става и по-трудно, тъй като кукерските игри стават все по-хубави и по-добри. Броят на групите се увеличава, а нещата, които представят всеки път са нови и интересни.  Важно е да отбележим, че както всяка година, така и тази всички участници спазваха регламента. Искам да подчертая, че и това издание на кукерските игри затвърди мнението ми, а именно че съвсем скоро „Симитлия – Древната земя на кукерите“ ще се превърне в международен фестивал.

Фокус: Доста интересни обичаи бяха представени тази година, затова няма как да не Ви попитам за Вашето експертно мнение – придържаха ли се участниците към традициите или имаше моменти, в които държаха повече на атрактивността?

Тодор Тодоров: Много е хубаво, че ми задавате този въпрос, защото тук е мястото да поздравя организаторите на „Симитлия – Древната земя на кукерите“, които са изработили много добър статут за фестивала, който обхваща представянето на зимни обичаи. Самите участници в кукерските игри също се бяха постарали доста. Интересното тази година беше, че имаше малки сурвакари със сурвачки. Имаше и коледари. Групите бяха две – от кв. „Ораново“ и Крупник. Смятам, че децата се представиха много добре, имайки предвид, че за първи път представяха тези два обичая. Тоест всички групи се придържаха към изискванията на фестивала.

Фокус: Говорейки за фестивала, то няма как да избегнем темата и за самата маскарадна обредност, за кукерите и традициите, свързани с тях. Вие сте експерт в областта, затова може ли да кажете с няколко думи за нашите слушатели какво стои в основата им?

Тодор Тодоров: Няма как да избегнем коментар по тази тема, но през призманата на фестивала. Това, което ми направи голямо впечатление е, че имаше много хубави маски и костюми, а хората танцуваха със сърце и душа, което още повече допринесе за високото качество на фестивала и затвръждавнето му като пазител на традициите.

Фокус: Впечатление направи, че в групите имаше много жени и деца. И преди с Вас сме говорили, че като че ли те нямат място на подобни маскарадни игри. Защо?

Тодор Тодоров: Да, по принцип не би трябвало жени и деца да участват в този вид обредност, но тяхното навлизане започна много отдавна. В миналото в кукерските игри са участвали само мъже или по-скоро младежи, които не са били създали семейства. В последно време обаче започнаха да участват много жени и деца, което не е проблем за фестивала в Симитли, тъй като статута му го позволява. Например на празника „Васильовден“ жените по принцип трябва да изпълняват обреда Ладуване, тоест този женски персонаж може да се включва в игрите.

Ливия НИНОВА