Тома Биков, ГЕРБ: Сегашният кмет на Перник успява да стабилизира общината, която беше съсипана от БСП

 

Тома Биков, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в интервю за предаването “Това е България“ на Радио „Фокус“

 

 Водещ: Започваме с тема-скандал. Според БСП, да се твърди, че скандалът с детската градина в Перник е измислен, е типичен пример за наглостта на ГЕРБ. Това се казва в декларация на групата на БСП в Народното събрание „БСП за България“, може да се каже декларация на лидера на партията Корнелия Нинова. Как в ГЕРБ отекнаха тези думи? Г-н Биков, наглост ли е това, в което БСП ви обвинява?

Тома Биков: За съжаление, ще трябва може би да слезем и ние на това ниво, на което БСП се движи през последната една година, и да обясняваме очевидни неща, но явно има нужда. Наглост е да си управлявал няколко мандата Перник, след което да си фалирал общината, заради което си загубил изборите, да не си пипнал тази детска градина през цялото време, когато си управлявал Перник, и когато има сключено публично-частно партньорство и благодарение на това публично-частно партньорство едното крило на детската градина е било ремонтирано, защото то е било неизползваемо до този момент – нула деца са учили там до момента и в момента. И когато инвеститорът се отказва от инвестицията си и я подарява фактически на общината, ти да излезеш и да менторставащ и се да се опитваш да говориш от позицията на морален стожер, при положение, че общинските ти съветници изобщо не са били в залата, когато се е гласувало това публично-частно партньорство, и очевидно точно толкова ги е боляло за тази детска градина. Защото ако те имаха някакво отношение, най-вероятно щяха да влязат в залата и да гласуват „против“. Там е имало 3-ма души от БСП. И на всичкото отгоре в момента да предлагаш да се вдигнат наемите за общински жилища, които по принцип се използват от хора с по-малки възможности, само защото твоята общинска съветничка вместо да живее 2 години е живяла 7 години в такова общинско жилище срещу 30 лева наем, просто не ми изглеждат на хора, които могат да говорят от морална позиция след всичко това. Според мен, БСП бъркат, че говорят за Перник, защото Перник е един от съсипаните от тях градове като цяло. Да докараш общината до фалит не е малко усилие. Така че за съжаление трябва да обясняваме всички тези неща в един момент, в който със сигурност има и по-големи проблеми, но след като ни питат, както се казва, сме длъжни да обясним.

Водещ: Г-н Биков, какво е вашето обяснение – защо БСП се захвана с детската градина в Перник?

Тома Биков: Защото наглостта и нахалството нямат почивен ден и нямат ваканция. Те търсят всеки ден различни ей такива скандали, които според мен са измислени скандали. Тяхната цел е да ги превръщат постоянно в някаква национална тема. Благодарение на близките до тях медии, на говорители понякога успяват, понякога не успяват. Но тяхната генерална задача и цел е да създават усещане за несигурност, да се опитват с всички средства и без никакви скрупули да разклащат държавата, защото те са наясно, че могат да ловят риба само в мътна вода. Те нямат полза от стабилност и от ред. И те са го доказали – те винаги са идвали на власт в мътни времена и са се възползвали от тези мътни времена по най-бруталния начин. И накрая сметката е била плащана от всички. Така че това е целта им, и тя не е нова. И тя не е измислена от Корнелия Нинова. Преди време кръговете около Андрей Луканов инженерстваха в такива времена, след това кръговете около Жан Виденов, после кръговете около Станишев, после кръговете около Орешарски. Сега са кръговете около Корнелия Нинова. Но те са едни и същи хора, с един и същи начин на мислене – хора, които искат да ловят риба в мътна вода. И затова постоянно създават мътилки около себе си. Но аз съм убеден, че мисията на българската десница е точно тази – да пречи на БСП да размътва водата, защото в крайна сметка всички плащаме за този техен подход.

Водещ: От БСП настояват също така да оттеглите кмета на Перник г-жа Вяра Церовска и разбира се въпросната общинска съветничка.

Тома Биков: Ние очакваме те да оттеглят депутата Манол Генов. Докато този човек е член на парламентарната група на БСП – това е човек, който е засечен от службите за сигурност да говори със затворник, който се намира в затвора, излежава присъда, държи в килията си незаконно мобилен телефон и разговаря с депутата от БСП Манол Генов затова как да купуват и продават гласове в циганската махала в Асеновград. Знаем какво се случи в циганската махала в Асеновград преди един месец. И аз директно свързвам тази намеса на Манол Генов, намесата на кмета на Асеновград – също обвиняем, намесата на главния архитект – също обвиняем – всичките от БСП. И когато тези при подобно обвинение и доказано престъпление, Корнелия Нинова казва: „БСП стои зад Манол Генов“, тя няма право да иска абсолютно нищо от ГЕРБ. Ние за далеч по-малко престъпление оттеглихме своя депутат Живко Мартинов, и той си подаде оставката от парламента, не от парламентарната група – от парламента. Когато те започнат да мерят с този аршин своите хора първо, и след това всички останали, тогава аз съм склонен да коментирам каквото и да е желание на Корнелия Нинова. Но до момента, в който Манол Генов стои в БСП, каквото и да говори Корнелия Нинова, просто ще го пускаме от едното ухо в другото, защото не ни интересува тя какво говори.

Водещ: Откъде разполагате с информацията, че Манол Генов е разговарял с осъден затворник за покупка на гласове?

Тома Биков: От материалите на прокуратурата, с които нашата парламентарна група се запозна обстойно. Има още много неща, които аз няма как да кажа, защото все пак има, то следствието е приключено и не е следствена тайна, но тече процес. Но аз пак ще сравня ситуацията с Живко Мартинов, защото те казват „Няма присъда. Парламентът не е този, който издава присъди“, и аз съм абсолютно съгласен с това. Но нека те да не издават присъди тогава, защото Живко Мартинов също не е осъден, само че Живко Мартинов вече не е депутат. И те превръщат този казус в повод за някакъв специфичен народен съд. Те издават присъди преди съда така или иначе. Но ние се съобразяваме, когато се запознаем с определени доказателства, когато съмненията водят до подриване на общественото доверие в политиката като цяло, ние оттегляме тези хора. Кметицата на Перник няма защо да я оттегляме като кмет, защото тя успява за краткото време – тези 2 години, в които е кмет, да стабилизира Пернишката община, която беше съсипана от БСП, съсипана. Пак казвам, тази община беше докарана до фалит от управлението на БСП, буквален фалит – тук не хиперболизирам. Технически фалит, общината нямаше пари да си плати собствените разноски на сградата – дотам я бяха докарали. И сега да оттеглим ние нашата кметица? Това са изключително нагли хора, които в името на добрия тон ние се опитваме от време на време да не им обръщаме внимание, но има моменти, в които тяхното нахалство става вече нетърпимо. Но пак казвам, това е тяхната цел. Тяхната цел е нещата да са мътни. Да се правят внушения, това правиха през цялата предизборна кампания и по време на президентските избори, и по време на парламентарните избори с всички средства, с купуване на гласове по циганските махали, с пускане на фалшиви новини, с всички средства. И вероятно те ще продължат по този начин, но аз мисля, че те само ще губят от това. И ще видите резултатите на първите възможни избори, които ще бъдат евроизборите 2019 година, как така специфичната усмивка на г-жа Нинова ще замръзне. Защото хората не са глупави – те усещат кой лъже.

Водещ: Как ще противодействате обаче на това?

Тома Биков: Ще противодействаме с политически действия и с това да си изпълняваме програмата, защото нашата задача, нашата цел на мнозинството е България да бъде стабилна държава, в която има ред и правила. Това е начинът, по който да се противодейства и да дадем на хората някаква увереност, че страната се движи в правилната посока. Оттам нататък аз съм убеден, че българите усещат кой прави реални неща и кой превръща политиката в седянка. Така че нямаме специално отношение към тях. Те са социалисти и това е тяхната работа – работата на всеки социалист е да търси революционна ситуация, а до революционна ситуация се стига чрез подривни действия, без скрупули. Това са хора, произлизащи от една атеистична партия без никаква човешка ценност в нея, и просто се държат като такива, каквито са.

Цоня СЪБЧЕВА