Тома Биков, ГЕРБ: Фактът, че БСП иска вот за корупцията, означава, че аргументите им по отношение на Бюджет 2018 са слаби

ГЕРБ

 

Народният представител от ГЕРБ Тома Биков в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Тази седмица предстоят разговори между БСП и ДПС за уточняване на позициите по внасянето на вот на недоверие срещу правителството. Повод за безпокойство ли е това сред управляващата коалиция? Какви ходове обмислят управляващите? Господин Биков, има ли напрежение сред мнозинството в парламента по повод предстоящия вот на недоверие?

Тома Биков: Не.  Ние имаме доста сериозни задачи и около предлагането и приемането на бюджета за следващата година, и около изпълнението на програмата си. Така че въздействието на опозицията няма как да ни бъде приоритет в момента.

Водещ: Темата на вота, поне от това, което до момента знаем, ще бъде корупция, като са възможни различни вариации в мотивите. Как коментирате тази тема, при положение, че все пак корупцията е един общопризнат проблем от всички политически сили?

Тома Биков: Корупцията е общопризнат проблем може би е 98 процента от държавите по света. Този проблем, обаче, много често, и в България се използва за запълване на политическото говорене, най-вече на опозиционните политически сили. Много може да се говори за корупцията, особено когато се говори повърхностно и на базата на хвърляне на кал по опонента. С думата „корупция“ се нарича абсолютно всичко, което е нередно, като започнете от конфликта на интереси, през административната тежест и неуредиците в администрацията и стигнете до подкупите, което практически е корупцията, но това е по-скоро медийна тема. И може би колегите от БСП и ДПС са преценили, че ще имат повече време в телевизионните студиа и ще бъдат по-атрактивни с тази тема, но чисто политически изборът на този проблем показва, че те не могат да се спрат на нито една секторна политика на настоящото управление и да атакуват аргументирано.  Защото корупцията е обща тема за всичко. А когато се говори за всичко, обикновено не се говори за нищо.

Водещ: Казват, че не всеки вот непременно цели свалянето на правителството. Какво, според вас, цели БСП и ДПС? Иска ли опозицията в лицето на тези две партии предсрочни избори в този момент? Готови ли са партиите за такива?

Тома Биков: Аз за ГЕРБ мога да кажа, че е готов за предсрочни избори, но те изобщо не са дневен ред пред нас поради няколко причини. Първо – имаше избори преди 6 месеца, които много ясно показаха кой трябва да управлява държавата, каква конфигурация трябва да има в настоящето Народно събрание като коалиция. Второ – вотът, чисто тактически опозицията пропуска един много важен политически момент и аз съм на мнение, че тяхната политическа стратегия е доста слаба. В рамките на следващите две-три седмици ще има два вота на доверие към настоящето правителство. Първият вот на доверие ще бъде гласуването на оставката на министъра на здравеопазването и изборът на нов министър на здравеопазването. Тогава практически ще се гласува нов състав на правителството , което е вот на доверие. Вторият вот на доверие, който е по-важен, е приемането на бюджета за следващата година. Ако бюджетът не бъде приет, неписаното правило е, че когато предлагания от едно правителство бюджет не бъде приет в парламента, то подава оставка. Когато имаш толкова наситени вотове на доверие, ти да искаш вот на недоверие, означава, че си сбъркал  доста политическата си тактика и политическата си стратегия., и, когато казваш, всъщност, че ти искаш вот на недоверие, но може би, това не е защото ще падне правителството, защото няма нито един аргумент в момента, заради който да пада сегашното правителство, понеже в парламента има ясно политическо мнозинство на две политически сили – ГЕРБ и Обединените патриоти. То разполага с необходимите депутати, за да управлява ефективно страната. Само шест месеца са минали, откакто е излъчено. За първи път това мнозинство ще приеме бюджет. Да кажем, ако те бяха поискали вот на недоверие в края на следващата година на база, че правителството не е изпълнило приоритетите в бюджета си или пък бюджетът не е бил добър и са постигнати лоши резултати, аз бих го разбрал. Но да искаш, преди едно управление да е приело първия си бюджет, вот на недоверие на тема „Корупция“.  Или да го преведем на прост език – на тема „Разтягане на локуми“, ми се струва малко излишно. Още повече, че сега прословутото Председателство на Съвета на Европейския съюз предстои – това не е най-важното нещо от гледна точка на вота на недоверие. Разбира се, че опозицията е в своето право да прави това, но на мен ми се струва ненужно, струва ми се пресилено и ми се струва дори по някакъв начин вредно, защото  в следващите шест месеца можем за малко поне да бъдем единни в политическите си приоритети. Впрочем, те имат същите приоритети, каквито и ние имаме за европредседателството. И това е една добра основа за постигане на спокойствие  в обществото поне за няколко месеца.

Водещ: Казвате ли ни, че БСП и ДПС в случая се стремят по-скоро да привлекат внимание върху себе си, да обърнат внимание върху своята значимост и дотолкова, доколкото е възможно, да се заявят като активни участници в българския политически живот?

Тома Биков: Да. Според мен това се опитват да го направят, но го правят в неподходящия момент. И моето мнение е, че те няма да получат никакви политически дивиденти от този вот на недоверие, който незнайно кога ще внесат, между другото. Не знаем кога ще внесат и не знаем на каква тема.

Водещ: Може ли вотът на недоверие да се окаже „наливане на вода в мелницата на ГЕРБ“ и вместо нестабилност да укрепи управлението му, да засили позициите му?

Тома Биков: Мисля, че има такава възможност. Не за друго, а защото и групата на ГЕРБ, и групата на Обединените патриоти, сме се обединили около програмата, която правителството изпълнява, и нямаме колебания по този въпрос. Ако някой ни атакува, е логично да бъдем единни, за да отхвърлим вота на недоверие, особено по тема „Корупция“, която се повдига от БСП и ДПС. БСП и ДПС мисля, че са избрали неподходяща тема от гледна точка на това какво е разбирането за тях в обществото. Много е трудно тези две партии да бъдат морални стожери на българското общество.

Водещ: Движението за права и свободи се обяви против участието на Обединените патриоти в управлението с мотив, че това дискредитира страната ни в европейски мащаб. Повод ли е това за промени в кабинета като изпреварващ или последващ ход?

Тома Биков: Вижте, ДПС предлагат алтернатива на досегашното управление и тя действително беше втората възможност за създаване на правителство след последните парламентарни избори. Тази алтернатива е ГЕРБ с 95 депутати да управлява самостоятелно и да зависи от неясни мнозинства.  Ние отхвърлихме тази алтернатива веднага след изборите, защото тя не дава възможност на българските граждани да бъде обяснено кой управлява. Ние искаме да имаме ясно политическо мнозинство, да бъде ясно кой взима решенията. И не на последно място – този, който взима решенията, да носи и отговорност за тях. При една такава конфигурация с неясно мнозинство, защото от 95 депутата до 121, колкото са необходими за излъчването на управление, са нужни още доста депутати. Те предлагат тези  депутати в един момент да идват от една страна, в друг момент да идват от друга страна. Да няма програма на управлението. Ние имахме такова управление и това е управлението на Пламен Орешарски. И всички помним как свърши то и колко много допринесе за борбата с корупцията, за европейския облик на България, за позиционирането на България като фактор за стабилност в рамките на Балканския регион. Тази формула беше провалена. И ние да направим същата формула три години по-късно ми се струва доста безумно. По отношение на тежестта и на облика на България в Европа, аз съм на мнение, че България никога не е била по-добре позиционирана през последните 28, а защо не, защото предишните 45 изобщо и не ставаше въпрос да се позиционираме в Европа, но от 1989 година насам никога не е била по-добре позиционирана и в Европа, и на Балканите , отколкото в момента. Така че този тип упреци ми се струват несъществени. И аз не виждам Обединените патриоти да са извършили, каквото и да било действие, свързано с ксенофобия, техните министри да са направили някакви подобни предложения. Те управляват секторите, които имат – кой по-добре, кой по-лошо. Може би има забележки за начина, по който управляват, но това е съвсем друго. Естествено, че всеки прави грешки. Всеки може да бъде критикуван.

Водещ: Да разбираме, че към този момент пред ГЕРБ не стои вариантът за правителство на малцинството, както и да не очакваме „ремонт“ на кабинета, грубо казано?

Тома Биков: За съжаление, ще има „ремонт“ на кабинета по повод оставката на здравния министър, но по отношение на управляващото мнозинство – ние сме подписали споразумение за 4-годишен мандат. Това споразумение се изпълнява и пред нас изобщо не стои подобен въпрос. Аз ще припомня и нещо друго – ние сме последователни. Преди последните избори много ясно заявихме, че ние няма да правим коалиция с БСП и ДПС и изпълняваме също този ангажимент. Защото този ангажимент донякъде помогна да спечелим изборите, така че няма как да подменим вота на нашите избиратели – това са един милион и сто хиляди души. Това не са просто лидерите и депутатите на ГЕРБ, които решават един ден едно, друг ден – друго.

Водещ: Политическият съвет на управляващата коалиция стана ясно, че днес е утвърдил номинацията на новия здравен министър. Кандидатурата, обаче, ще бъде обявена след гласуването на Закона за бюджета за 2018 година. Активно се коментират няколко имена. Партийна или професионална ще бъде тази кандидатура, ако можем а открехнем поне в тази част завесата?

Тома Биков: Това е персонален избор на премиера. Той е в правото си да подреди своя екип и да го избере. За нас като народни представители е важно да се изпълнява програмата, да бъде продължено това, което професор Петров започна, в здравеопазването. Аз мисля, че той, въпреки че само шест месеца оглавяваше министерството, беше един успешен министър. И оттук нататък тази програма да бъде продължена. Кой ще бъде човекът, който може най-добре да го направи, отговорността се носи от министър-председателя, който ще го предложи. Но няма промяна в това, което сме се ангажирали в политически план.

Водещ: Вече чухме не малко критики от страна на БСП по Закона за бюджета за 2018 година. Да очакваме ли, че тази тема ще се превърне в най-ожесточената арена на сблъсъци?

Тома Биков: Това е наистина важна и реална тема, за разлика от вота на недоверие. Това е един от най-важните закони, който се приема от парламента всяка година. От него зависи кой сектор ще бъде приоритетен. Изобщо, зависят много неща за реалния живот на хората. Аз не съм съгласен с техните критики и фактът, че те искат вот за корупцията означава, че аргументите им по отношение на бюджета са доста слаби. Изпълнява се обещанието за това, че образованието ще бъде приоритет на настоящото управление – нещо, което, ако си спомняте, госпожа Нинова преди няколко месеца обяви, че ние сме се отметнали от ангажиментите си. Сега в този бюджет се вижда и едно доста сериозно увеличение на заплатите на учителите, и едни над 600 милиона лева за образователна инфраструктура, за да могат всички български деца да учат в добри условия. И, разбира се, редица други вътрешно-секторни промени, включително промяна на делегираните бюджети, което е един сериозен ангажимент.

Водещ: Има ли вариант предстоящият вот на недоверие към правителството да се окаже успешен за опозицията?

Тома Биков: Аз не виждам такъв вариант. Този вариант означава, че някой от депутатите от ГЕРБ или от Обединените патриоти трябва да гласува срещу правителството. Лично аз не виждам дори наченки на подобни настроения. Така че мисля, че просто ще загубим един-два дини в безсмислени дебати, вместо да гласуваме закони и да работим реално.

Водещ: Има ли вариант депутати от БСП да гласуват в подкрепа на правителството?

Тома Биков: Аз нямам впечатления от техните депутати. Предполагам, че те ще гласуват против правителството. Това е логично. Не очаквам някаква подкрепа оттам. И нашето правителство не очаква подкрепа от БСП. Но те трябва да съберат 121 депутата, които да гласуват срещу правителството, а заедно с „Воля“ – аз не знам „Воля“ как ще гласува на този вот на недоверие, понеже не са обявили, но дори и „Воля“ да гласува против правителството, те имат 118.

Росица АНГЕЛОВА