Тома Томов: Черните лебеди не съобщават предварително, че ще дойдат

Тома Томов, народен представител от БСП за България и дългогодишен политически наблюдател, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: След междинните избори в САЩ демократите получиха контрола върху долната камара на Конгреса, Камарата на представителите, а републиканците  на президента Доналд Тръмп запазиха мнозинството в горната камара, Сената. Часове след края на междинните избори обаче главният прокурор Джеф Сешънс беше принуден да напусне поста си и тази оставка в известна степен отмести интереса от резултатите от междинните избори. Това, което се случва в САЩ, какво означава за държавата там, за Европа и за света. Очакваме анализа на Тома Томов, народен представител от БСП за България и дългогодишен политически наблюдател. Най-напред започваме с отговор на въпроса: какво се случи и се случва в САЩ, кои от досегашните политики ще бъдат продължени, кои стопирани, какви изненада още да очакваме?

Тома Томов: Знае ли човек? Общо взето, това е като да влезеш в историята на Рим от времето на Клавдиите. Имате един Нерон в Белия дом. Аз гледах неговата  пресконференция, такова нещо не съм виждал. Той е роден за телевизия. Може да покаже 10 вида ярост, 10 вида увереност, 10 вида учудване, щастие, радост, мъка, каквото щеш, гняв. Той е много интересен човек. И срещу него седеше 99% една журналистическа глутница, която искаше да го изяде, и не можа. Искам да кажа, че аз съм обикалял в продължение на не една кампания в САЩ, в продължение на вече 6-7-8 кампании и знам как стават нещата. По време на самите избори цяла вечер гледах, то е като наркотик, гледаш телевизията. За съжаление хората, на които аз разчитах и които обичах, не можаха да спечелят. Но какво ще стане? Знае ли човек? Като почнем, да кажем, вие казахте за историята около Джеф Сешънс. Не знам дали си спомняте, Джеф Сешънс беше един от най-близките му съратници по време на предизборната кампания на Тръмп. Той беше за стената, за какво ли не. И той затова го избра на тоя пост. След това се оказа, обаче, че Джеф Сешънс при първия момент, когато имаше опасност, когато беше силната атака срещу Тръмп от разузнавателните агенции, от страна на ФБР, той получи уплаха, просто се сведе под масата, за да не го ударят куршумите, и предаде властта. Реално той предаде властта. Той позволи на неговия помощник, който е очевиден демократ, Рот Розенстийнг се казва, да създаде тази комисия „Мюлър“. Мюлър знаете, че е бивш шеф на ФБР. Фактически още с идването на Тръмп на власт, той попадна в засада, перфектна засада, която му направиха хората на ФБР и службите, разузнавателните служби.  Това, което е дълбоката държава – deep state. Там участваха англичаните с един интересен разузнавач, Кристофър Стийл, с неговата частна компания, където е замесен и Скрипал, и кой ли не още, искаха да докажат, че ни повече, ни по-малко Доналд Тръмп е креатура на Путин, на демона Путин, че Доналд Тръмп е едва ли не руски агент. Сега, вие знаете, че той моментално го уволни Джеф Сешънс и постави на негово място един мъж, който аз не познавам. Виждал съм го само по телевизията.

Водещ: Матю Уитакър.

Тома Томов: Да, той каза, че бил началник-щаб на Сешънс. Но имам пред себе си неговите изказвания. Той знаете, че е бил коментатор на СНН и в един от своите коментари нарича операцията на г-н Мюлър, бившия шеф на ФБР, разследването, което той прави на Тръмп, гонитба на вещици. Тоест той използва същия израз, който използва и Тръмп. И той казва, цитирам по памет, че всъщност никой не е дал право на Мюлър, освен руската тема, той сега влиза във финансите на Тръмп, финансите на неговата фамилия. И това много ми напомня, навремето беше създадена комисията за неясните истории около Уайт Уотър. Навремето така се наричаше една история, в която заподозираха в корупция президента Клинтън и създадоха комисия, начело с Кенет Стар. Той рови цяла година, нищо не намери, най-накрая намериха орална любов с някаква там стажантка в Белия дом. Заради която го подложиха на импийчмънт неуспешен, разбира се, президента Клинтън. Но по принцип това, което Тръмп предполагам, че сега ще направи, много ми прилича на, аз тогава бях в САЩ, когато имаше едно събитие, което се нарича „Кланицата събота вечер“, когато Никсън уволни хората, които водеха срещу него „Уотъргейт“ кампанията, неуспешно. И вероятно Тръмп ще се опита да си разчисти сметките и с Розенстийн, и по-нататък с Мюлър. Би могло да стане по два начина. Единия начин, като му спре финансите. Другият начин е, като го уволни. Дали може да  го направи, Сенатът е зад него сега в момента. Дали ще го направи, не знам. Но по принцип той е крайно притеснен от това нещо, а то ще се усилва, атаките срещу финансите на неговата фамилия, вие знаете, че той досега не е представител данъчна декларация.

Водещ:  Оттам му започнаха проблемите с ровенето.

Тома Томов: Е, да, то това е незаконно, то за това не е създадена тая комисия. И това е проблем на президента. Но предполагам, че това е първото, което той ще направи.

Водещ: Г-н Томов, ще получат ли демократите лостове, за да опитат импийчмънт на президента?

Тома Томов: Ами те получават 11 места повече в Камарата на представителите. Но те нямат в никакъв случай дори и помен за това да го направят импийчмтът чрез Конгреса, знаете, трябва да има две трети мнозинство, което е изключено. Абсолютно  изключено. Те ще създадат на президента колосални проблеми. Аз си спомням навремето, че секретарките се оплакваха, по времето на Никсън, че искаха всички бележки от канцелариите на министрите, на президента. Правеха комисии за какво ли не. Демократите имат в момента право и възможност, тъй като контролират камарата, да блокират какво ли не. Ще блокират стената, ще блокират един куп от неговите инициатива и той ще трябва да управлява с декрети, както между впрочем управляваше и Обама.

Водещ: А какви са възможностите за реакция на Тръмп, ако те наистина предприемат политика за блокиране на законодателството му?

Тома Томов: Ами той каза на пресконференцията си, че ще тръгне по пътеката на войната.

Водещ: А какво означава това в превод? Какво включва този път?

Тома Томов: Вижте, той поначало е президент, който много добре използва страха. Има една книга в момента прекрасна, препоръчвам ви я, на Боб Удуърт „Страх“.

Водещ: Разкрилият аферата „Уотъргейт“ журналист.

Тома Томов: В нея той показва, как управлява Белия дом в момента Тръмп. Той много добре това го владее, начин да воюва вътре, в медиите. Владее доста хора в Сената. Вие вижте, че например в Сената една голяма част от неговите приятели ги няма  вече. Няма го Боб Коркър, неговите врагове, няма го Джеф Лейк, няма го Джон Маккейн. Общо взето, той спечели например битката, вие знаете, във Флорида, спечели я в Тексас. Аз например, ако за нещо ми е мъчно, лично аз, и че нито един български коментатор на говори върху това нещо. Аз искам да говоря, тъй като следях много внимателно кампанията в Тексас. В момента в САЩ има един млад политик, който аз съм убеден, че той един ден ще бъде президент на тая страна. Той мисля, че е ирландец четвърто поколение. Той живее на самата граница в САЩ, в Тексас,  в един мъничък град, казва се Бето О’Рурк – Beto O’Rourke. Той е Робърт Френсис, обаче това ми напомня на Робърт Френсис Кенеди, но те Робърт го наричат Бето. Той е човек, който не взима пари от големите компании,  корпорации, не взима пари от никой, говори като Бърни Сандърс почти, обиколил е 220 от всичките села и градове на Тексас и въпреки това, аз мисля, че водеше прекрасна кампания срещу Тед Хюз, и въпреки това я загуби. Един прекрасен кандидат, който би могъл да бъде един президент модерен на САЩ. Който е против стената, против расизма. Който е в защита на бедните, който наистина би могъл да направи модерни реформи в здравеопазването. Вие знаете, че на демократите основната тема им беше здравеопазването, докато Тръмп удари основно върху страха от имигрантите. Та за съжаление загубиха доста качествени хора. Пък от друга страна, аз много харесвам това, че една жена, която обслужваше един бар в Манхатън, една жена от Бронкс, една пуерториканка на 29 години, Александра Кортес, сигурно сте чували?

Водещ: Александрия Окасио-Кортес, най-младият член на Камарата.

Тома Томов: В момента е вече в Камарата. Това е много опасно. Тя е типична представителка на мисленото тип Бърни Сандърс. Има и други интересни жени, сега не знам доколко те ще могат да се реализират. Тази сомалийката, не знам дали й обърнахте внимание, тази  в Минесота. Това ми направи впечатление, защото аз за нея чух, че била четири години в /…/ от Сомалия.

Водещ: Илхан Омар.

Тома Томов: От Сомалия, но живеела и в Кения, защото на границата между Кения и Сомалия има един лагер, където има 500 хиляди души, които живеят като скотове. Аз съм бил в този лагер. Вие си нямате представа, това е все едно един ад. И тя е живяла там като робиня, след това отива в САЩ и вече в момента е в Камарата, ето това е силата на САЩ, това прави страната велика. Тя вече е във властта. Има една друга жена, която ми направи впечатление, тази палестинката…

Водещ: Рашида Тлаиб

Тома Томов: Има и едно индианско момиче, което беше от Ню Мексико, направи ми впечатление, че е от Ню Мексико. Аз съм обикалял цялото Ню Мексико, там има много племена, които живеят много зле, почти като в Столипиново, има едно Лагуна Пуебло. Тя е 40-годишна, ако се не лъжа, казва се Деб Хааланд, или нещо такова. Ще видим какво могат тези жени. Вие знаете, че в момента някъде към колко, към над 119 жени имат те вече във властта, което е много за Америка. Все пак мъжете са отстъпили, вече са само 409 във властта. А знаете, че навремето въобще жените много късно, по-късно и от България извоюваха независимост.

Водещ: Г-н Томово, а как случващото се в Америка ще се отрази на отношенията й с Европа и със света?

Тома Томов: Аз мисля, че в момента Америка реално има много външни политики. Например тя има една външна политика, която да кажем е известна. Тя е политиката на нейния президент. Само че срещу него работят разузнавателните агенции, работи външно министерство, работи кой ли не. Целият истаблишмънт, целият елит, медиите, които той нарича враг на народа, те имат друг вид външна политика. Една е външната политика на Сорос и на хората от Държавния департамент, друга  е политиката на самия Тръмп. Сега дали Тръмп ще доведе до някакви опасни международни ситуации, не вярвам. Не мисля, че той ще води, че ще се стигне до война между тях и Корея или тази търговска война, която започна с Китай, ще стигне до някакво по-голямо изостряне. Не. Аз мисля, че Китай са достатъчно интелигентни, не трябва да обиждам на интелект китайците, те си го имат достатъчно, повече и от нас, и в никакъв случай няма да отидат на конфронтация, тая конфронтация, която има между американците и Путин, да кажем.

Водещ: Ето, проваля се срещата между двамата президенти в Париж, те няма да се срещнат.

Тома Томов: Общо взето, Тръмп, чийто съветник е Кисинджър, иска да направи това, което навремето направиха Кисинджър и Никсън, един гениален ход. Когато вътре в големия триъгълник Китай, Съветски съюз, САЩ, те разбраха, че Мао Дзедун и Джо Ен Лай са противници на САЩ и с един блестящ външнополитически ход привлякоха Китай, комунистическа сила, велика азиатска сила, но определено комунистическа сила, и я направиха съюзник на САЩ. Направиха я такъв съюзник на САЩ, че благодарение на търговията с Китай Америка изпрати в Азия 70 хиляди завода, даде на китайците безпрецедентна възможност да търгуват с Америка и те станаха фабриката на света – 6 млрд. долара е търговията е между тях.

Водещ: Е, сега тоя номер няма да мине.

Тома Томов: Той няма да мине тоя номер…

Водещ: Кой ще е новият Китай?

Тома Томов: Той иска да направи тоя номер с Русия. Той иска това, което направиха Кисинджър и Никсън с Китай, той иска да го направи с Русия, иска да откъсне Русия от Китай. Би могъл да успее, ако зад него седеше американският истаблишмънт. Но спомнете си, че Никсън се провали, защото американският истаблишмънт не хареса Никсън и го изхвърли от властта. С импийчмънт. Докато сега дали ще има импийчмънт с успех, не знам. Но със сигурност не виждам, как той ще може да откъсне Тръмп от неговия все по-засилващ се съюз с Китай, но от друга страна, вие виждате, колко са активни американците на Балканите. Тяхната активност ще продължава тук. Това ще доведе до конфликт и с китайци, и с руснаци. Не ни чакат добри времена. Отношенията между Русия и Америка са на най-ниското равнище и ще продължават да бъдат такива с години.

Водещ: А с партньорите от ЕС? Доколкото президентът Тръмп вече вижда в тях партньори.

Тома Томов: Вижте, Европа вече не играе тая роля, която играеше след Втората световна война като основно поле на битката между доброто и злото, между американската империя, между американската демокрация и съветската сила. В момента Европа е един континент, който търси себе си. В него има създаващи се групировки и блокове, които не могат да се понасят. Няма решение за какво ще е бъдещето на Европа по много направления и ние ще видим, какво ще стане догодина на изборите през пролетта. Така че нека да не бъдем толкова уверени какво ще стане с  Европа, да изчакаме. Но американците в никакъв случай не могат да налагат, поради силата си, която имат в момента, не могат да налагат решения, които да са като капитулантни към Европа. Те по-скоро ще се опитват да използват силата си чрез НАТО, силата си чрез различните технологически предимства, които те имат, силата си във военно отношение, финансовата си сила, която имат, да налагат на една или друга държава решение, което на тях им е полезно. Както виждате, че става на Балканите  например.

Водещ: Ако тези междинни избори в Америка се смятаха за ключов тест за Тръмп, какво показа този тест?

Тома Томов: Ами, че той може да победи 2020 г.

Водещ: На следващите президентски?

Тома Томов: Аз бих желал да победи един нов Робърт Кенеди като Бето О’Рурк, но по-скоро виждам Тръмп, тъй като вие знаете, че той направи огромни данъчни намаления, които 85% отидоха при единия процент, върха на Америка. Америка в момента е с много добра икономика и при това положение, ако това продължи, ако не стане криза, аз не виждам при такава икономика, как той няма да бъде преизбран 2020 г. Но всичко може да се случи, вие знаете, че черните лебеди не съобщават предварително, че ще дойдат. Освен това не съм много убеден, че те няма да открият нещо прекалено важно във финансовите истории на това семейство. Тъй като ако прочетете внимателно биографията на тая фамилия, ще видите, че там има не само 4-5 пропадания, които са много тежки, намеса с пари, ами и много грешки. Може да се окаже, че някоя от тях е съдбоносна.

Цоня Събчева