Тони Калушкова, Алианс на българските акушерки: Нека младите майки, които срещат проблеми с кърменето, потърсят компетентна помощ и подкрепа

снимка: pixabay.com

През 2018 година Световната седмица на кърменето преминава под надслов „КЪРМЕНЕТО – основа на живота“. Логото, избрано за тазгодишното издание на Световна седмица на кърменето представя „триадата“ на родителите и тяхното дете, която да подчертава значението на съвместните усилия за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето. Клоните, листата и кълновете са символ на растежа и развитието. Линията, която се ражда от триадата и се превръща в листа, е връзката между кърменето и храненето, хранителната сигурност и намаляването на бедността. За ползите на кърмата и за проблемите, които срещат младите майки в това отношение в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново говори Тони Калушкова, създател на Центъра за родители във Велико Търново и зам.-председател на Алианса на акушерките в България.

Фокус: В Седмицата на кърменето можем ли да припомним какви са ползите на кърмата?

Тони Калушкова: Факт е, че това е човешкото мляко и то със сигурност е най-доброто за човешкото бебе. Това няма нужда да бъде доказвано. Истината е, че все още имаме много да работим в посока информираност на жените относно ползите от кърменето и преимуществото на кърмата, тъй като понякога стартът на кърменето не е лесен и ако няма кой да подкрепи жената, тя много лесно може да се откаже. Относно предимствата на кърмата може да се каже много. Те са както за бебето, така и за майката. Първо и най-важно е това ,че кърмата не е просто храна, а тя е жива храна. Интересно е, че съставът на кърмата се променя ежедневно спрямо потребностите на бебето в зависимост от неговата възраст. Природата е съвършена и се е погрижила за това нещата да могат да се случат. Именно затова в началото, когато се роди бебенцето и когато обемът на неговото стомахче е от 5 до 7 мл, природата е създала коластрата, която е в много малки количества, но е абсолютно достатъчна за едно новородено бебе. Тя е суперконцентрат, съдържащ абсолютно всичко, което е необходимо за детето. От гледна точка на майката ползите също не са малко. Кърменето е един начин да се подпомогне възстановяването на жената след раждането, един начин да се ускори обратното развитие на порасналата по време на бременността матка, въобще да се профилактира рак на гърдата и да се създаде по-голям душевен, психологически и емоционален комфорт. Когато нещата се случат по време на кърменето, една жена е много по-спокойна и съответно атмосферата в семейството е по-свежа и много по-приятна. Взаимоотношенията не са напрегнати и т.н. Ползите са много, не само на ниво физиологични нужди на бебето. Ползите  са  за него, и за майката, и за семейството, и за бюджета на семейството, тъй като храненето с адаптирани млека е нещо, което има място в определени ситуации, но всички знаем, че цената никак не е малка.

Фокус: Съществуват разногласия относно това трябва и да се дава вода по време на кърменето. Къде е истината?

Тони Калушкова: Истината е, че в първите шест месеца от живота на бебето, то действително няма нужда от вода, но истина е също така, че никоя от институциите и организациите, които се занимават с кърмене и правят проучвания, не е забранила категорично да се дава вода. Майката може да предложи вода на бебето, а то ще покаже дали иска да я приеме. Въпросът е как се предлага тази вода и кога. Ако се върнем назад във времето, когато аз работих като акушерка в „женска консултация“, тогава съветвахме жените да се дава на бебенцето подсладена вода с 10% захар. Сега чувам дори и за 20% захар в 100 грама вода. Всъщност даването на вода навремето беше като препоръка – да се кърми на три часа, а ако бебето проплаче по-рано – да се даде подсладена вода. Само че с това правим „мечешка услуга“ на детето, тъй като от една страна запълваме коремчето и мнимо утоляваме глада му, а от друга страна вкарваме захар. Ние възрастните се пазим от захарта ни казваме, че тя е „бялата отрова“, а на новородените бебето им предлагаме. Ако ще се дава вода, тя трябва да се дава само преварена, без абсолютно никаква добавка на захар, и да се предлага след като майката е накърмила бебето, след като тя е сигурна, че то се е нахранило. Факт е, че повечето от бебетата, които са изключително кърмени, което означава, че не приемат никакви други добавки, вода, сокове и чайчета, тези бебета отказват да пият вода поради простата причина, че кърмата е над 80% вода. Предното мляко, което бебето изсуква в началото, когато започне да сучи, съдържа 85-86% вода. Чрез сученето то утолява жаждата си. Много често в летния сезон бебетата започват да искат да сучат по-често. Майките, ако не са информирани,веднага започват да си вкарват чувство на вина, че кърмата им е малко или че кърмата им е рядка. Няма рядка кърма. Това трябва да е добре разяснено на всички майки.Кърмата е такава, каквато трябва да бъде според потребностите на бебето, защото планът на природата е първо за бебето и после за майката. Тоест тялото ви ще произведе кърма с такова съдържание, която да задоволи абсолютно потребностите на бебето към съответния момент. Оттам нататък може да вземе от майката. Това носи отговорност на майката да се храни пълноценно,  са си набавят нужните витамини и минерали.

Фокус:До каква възраст на детето трябва да продължи кърменето? Виждали сме и двугодишни деца, които се кърмят. Има и такива майки, които прекратяват кърменето още в първите седмици.

Тони Калушкова: Тези майки, които прекратяват кърменето в първите седмици обикновено са майки, които не са получили коректно подкрепа – срещнали са трудности, не е имало кой да им окаже съдействие и понякога жените наистина се отчайват и се оказват от това. На въпроса до кога трябва да продължи кърменето СЗО казва, че е препоръчително бебетата да бъдат изключително кърмени до шестия месец след раждането им, което означава без никакви добавки на други храни и напитки. Оттам нататък – докато майката и бебето желаят, т.е. докато на двойката майка – бебе им  е комфортно – бебето да сучи, майката да кърми. Така че няма точно определена граница – трябва да кърмите до тази възраст и да спрете. Не е редно да поставяме такива граници, които да смятаме за общовалидни, защото всеки един от нас като човек е отделен индивид със своите специфики и особености. Майката и бебето ще си решат до кога им комфортно да продължат кърменето, но с препоръката, ако има възможност, поне до шестия месец на детето, то да бъде изключително и само на кърма. Оттам нататък се вкарва захранването, но бебето все още не е отбито в периода на захранването.

Фокус: Получава ли българската жена подкрепа за кърменето? Има ли човек, който да им обясни какъв е пътят в болницата след раждането?

Тони Калушкова: Хората, които се срешат първи с родилките и новородените бебета, това са акушерките и е част от тяхната работа, от тяхната компетенция да консултират по отношение на кърменето. Факт е, че много дълги години сме работили, прилагайки старите препоръки. Самата аз осъзнах, че това, което сме съветвали жените навремето в „женска консултация“ е било грешка, но такава беше информацията, такива бяха знанията, така са ни подготвяли, такава са ни обучавали. Към днешно време все повече колеги се интересуват, посещават обучителни курсове. Нещата се променят бавно, защото едно нещо, което се препоръчвало и прилагало толкова дълго време, няма как да се промени „едно щракване“.  Става бавно, но се случва.  Факт е, че все повече колеги от страната, включително и в нашия град, подпомагат младите майки. Аз съм впечатлена от подкрепата, която получават жените, раждащо във Велико Търново от страна на лекари, акушерки,медицински сестри в Неонатологично отделение, но също така и от акушерки, които са в Родилно отделение. Оттам нататък жената може да избере към кого да се обърне – дали към медицинско лице, или към консултант по кърмене. В страната има изградена мрежа от такива консултанти по кърмене. Днес е много по-лесно. Моят съвет към жените е да се информират по отношение на препоръките и съвременни тенденции и насоки за успешно кърмене и когато имат проблем да не се опитват да го саморазрешават, а  да потърсят компетентна помощ и подкрепа.

Фокус: За 10-та поредна година се организират инициативи по повод Световната седмица на кърмене във Велико Търново. За този период от време успяха ли майките да се отпуснат да кърмят на открито?

Тони Калушкова: Да. Спомням си първата Седмица на кърменето, която беше в парк „Марно поле“. Тогава имаше една-две  майки, които се бяха престрашили да кърмят на открито и бяха обект на внимание от страна на медиите, които присъстваха на събитието. Тогава изглеждаше сензационно, леко скандално и т.н. Десет години по-късно ситуацията е коренно различна. Няма нищо лошо в това бебето да бъде накърмено навън. Има си начини,има си шалове за кърмене,има си и други приспособления, които могат да се използват. Все едно кажем „ние защо си ядем сандвича в парка“. Това е повече от нормално.

Надежда КРЪСТЕВА