Тони Симидчиева, председател на РЗК-Пловдив: Българинът все по-често се фокусира в занаятите, които са част от културното ни наследство

Тони Симидчиева - РЗК Пловдив

Тони Симидчиева, председател на Регионална занаятчийска камара в Пловдив, в  интервю за предаването „Заедно в Пловдив” на Радио „Фокус” Пловдив.

Фокус: Г-жо Симидчиева, какви изненади сте подготвили в програмата на 10-то юбилейно издание на Панаира на занаятите?
Тони Симидчиева: Изненадата, тази година, е пленерът по луларство, където пловдивчани и гостите на града ще могат да видят как се изработва лула. Това е доста сложен процес, защото има резба, има гравюра. Интересното, което ще видят е кошничарите как плетат, ще видят бижута от костилки как се правят, ще видят как се тъче, ще видят също така и как се изработват от глина всякакви изделия. Събрани всички заедно правят едно невероятно зрелище и преживяване за всички, които посетят Панаира на занаятите. Най-голям интерес  проявяват майсторите от Балканските страни. Тази година своите умения  в събитието ще представят и двама майстори от Сърбия. Единият се занимава с гравиране на стъкло, а другият с фина дърворезба. Всички занаятчии от съседните страни знаят колко е хубаво в Пловдив, но нашите майстори се сърдят, така че имаме само двама от Ниш.  Надявам се повече пловдивчани и гости на града да се насладят на магията на занаятите.
Фокус: Има ли приемственост между по-опитните майстори и младите, които тепърва навлизат в занаятчийството?
Тони Симидчиева: Има приемственост. Това личи в пленерите, които организираме. В тях участват опитни, а също така и доста млади майстори. Първоначално всички тръгнаха с един страх, с малко нежелание. След това разбираха, че това е изключително полезно за тях, защото по този начин си сверяват часовника, обменят информация за материали, за техника на работа. След като открием  улицата на Занаятите  в Стария град, ще фокусираме усилията си в обучаване на деца, които имат огромно желание  да се учат и работят в занаятчийските работилници. Това ще бъде пламъчето, което ще поддържа и разгаря огъня на голямото занаятчийство.
Фокус: Любовта към българското и родното жива ли е?
Тони Симидчиева: Имаше години, след демократичните промени, залитахме по всичко, което идва от вън. От момента, в който започнахме да работим в посока да покажем българските занаяти, забелязваме, че българинът е зажаднял за българското. Друг е въпросът, че ръчният труд е по-скъпо струващ и той не може да си позволи. Въпреки това хората си купуват по-дребни неща. Има връщане към традицията, връщане към богатото културно наследство, част от които са занаятите. Смятам, че мисията, която имаме и задачите, които си бяхме поставили приобщавайки цялата пловдивска общественост дават своите резултати. Например „Капана фест“ – не минава без нашите майстори, Народният събор в парк „Лаута“ също не минава без занаятчиите, които членуват в РЗК. Нашите майстори участват с желание във всяко събитие, защото носят много колорит и почерка на българската традиция. Според мен вървим по правилния път.
Фокус: През миналия месец се проведе отчетно изборно събрание на Регионална занаятчийска камара Пловдив (РЗК) на което бяхте преизбрана за председател на организацията. Какво постигна РЗК за последните 5 години.
Тони Симидчиева:
Регионална занаятчийска камара в Пловдив организираме 2 пъти в годината панаир на занаятите – Пролетен и Есенен. Тази година започна 10-то юбилейно издание на Пролетния панаир на занаятите. Правим детски панаир на занаятите – 3-то издание ще се проведе тази година. В галерия занаяти всеки месец правим тематична изложба на различни занаятчийски изделия. По време на панаирите организираме разнообразни пленери – ковачество, плъстене, грънчарство, дърворезба. След като приключат те даряваме всички занаятчийски изделия на ОИ „Старинен Пловдив“ и на Регионален Етнографски музей- Пловдив. В момента имаме Ретро-фото пленер, който сме организирали на територията на Стария град. Бакалова къща се превърна в занаятчийски център, в който работят 4 майстори. Предстои да се реализира нашата стара мечта – Пловдив да има улица на занаятите, която ще бъде открита и ще започне да функционира от 1-ви юни. В рамките на улицата ще има 4 къщи, в които 13 майстори ще упражняват различни занаяти, а посетителите  ще могат да се наблюдават и да се докоснат до процеса в съответния занаят. Надявам се, че това пространство ще се превърне туристическа атракция в Пловдив. Връщайки се назад си давам сметка, какво сме постигнали през тези години и виждаме, че нито едно от тези неща, не бихме могли да реализираме, ако нямахме подкрепата на цялата пловдивска общественост, най-вече на община Пловдив, в лицето на Иван Тотев и целият му екип, на Общинския съвет. Радваме се, че медиите ни подкрепят така всеотдайно. Всичко това е плод на съвместния труд на РЗК, Община Пловдив, медиите, пловдивската общественост и резултатът е налице.
Кристиян ГАРОВ