Тоня Маринова, РИМ – Благоевград: Прилепите са екологичното средство за борба с насекомите и вредителите в селското стопанство

Тоня Маринова, уредник в отдел „Природа“ в Регионален исторически музей – Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин по повод „Нощта на прилепите“, която ще се проведе днес.

Фокус: Какво подготвяте от Регионален исторически музей – Благоевград за Европейската нощ на прилепите?

Тоня Маринова: За пета поредна година организираме „Нощта на прилепите“, като ще направим една крачка назад във времето, за да видим какво сме правили през всичките тези  години. Програмата ни започва от 16.30 часа. Планували сме среща с вече пораснали участници в миналогодишните ни събития. Поканили сме децата от ДЮТ „Щурчо“, с които заедно през 2017 година направихме пиесата за „Прилепа Дарки“. От 19.30 часа сме подготвили по традиция арт работилничка, където всеки ще има възможност да си направи нещо прилепско. От 20.30 часа има две събития.  Едното сме нарекли „Разходка с прилепи“. В рамките му ще направим обиколка из квартал „Вароша“ с детектор за прилепи, за да чуем звуците, които те издават. Второто събитие  ще бъде с продължителност  от 20.30 до 22.30 часа. То ще се проведе във фоайето на музея, където  заедно с наши нови приятели и партньори ще направим ателие – рисуване със светлина.

Фокус: Тъй като Вие се занимавате с организирането на тази инициатива вече доста дълго време, кажете какви са вашите впечатления – променили се отношението на хората към прилепите?

Тоня Маринова: Да, това е основната цел на провеждането на всички тези мероприятия. Стремим се да запознаем колкото се може повече хора с уникалния начин на живот на едни от най – интересните животни  на планетата. Много е важно да покажем на хората колко са значими прилепите и да не се плашат от това, че ги има навсякъде около нас. Вече доста хора знаят, че прилепите съжителстват заедно с нас. Има прилепи дори и в панелните блокове между самите фуги. Не случайно сме избрали за разходка с детектор квартал „Вароша“, защото там по таваните на старите къщи едни от основните обитатели са именно прилепите. Мисля, че чрез голяма част от учениците, които основно бяха наша публика през годините, стигнахме и до техните родители с информацията, която представяме. Тази година програмата ни започва малко по – късно, защото трябва да бъде тъмно, за да рисуваме със светлина. Предполагам, че ще има повече възрастни хора, които ще бъдат придружители на децата. Надявам се те да бъдат заинтригувани от това ателие. Важно е да отбележим, че до сега такова рисуване със светлина не е правено при нас. Смятам, че наистина ще е много интересно преживяване и всеки ще има възможността да запечата това за спомен, чрез моментна снимка.

Фокус: В Благоевград прави впечатление, че прилепи могат да бъдат видени на различни места. С какво те са полезни за нашата екологична система?

Тоня Маринова: В България може да се похвалим с това, че се срещат 33 от 35-те вида прилепи в Европа. Всички те са насекомоядни. В градовете, ако искаме да не ни нападат комари и мухи,  е много важно да има прилепи. Това е един добър начин за екологична борба с насекомите. Прилепите също са важни и за селското стопанство, защото знаете, че много от насекомите са вредители по културните растения, тоест те помагат в борбата с тях.

Фокус: В „Нощта на прилепите“ какъв е вашият апел към хората?

Тоня Маринова: Хората трябва да знаят, че не сме сами на земята. Не трябва да делим видовете на тези, които ни харесват и тези, които не ни харесват. Важно е да намерим начин да съжителстваме и да откриваме взаимна полза.

Ливия НИНОВА