Тошко Тодоров, производител на лавандула от Варна: Лавандуловото масло е най-качествено, когато растението е обрано в неговите най-оптимални условия

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Тошко Тодоров, производител на лавандула от Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

Фокус: Г-н Тодоров, има очакване, че тази година реколтата от лавандула в България няма да бъде толкова добра. Какви са вашите наблюдения?

Тошко Тодоров: Ами съгласен съм с наблюденията на хората, които са го споделили поради простата причина, че метеорологичните условия в страната ни са такива, че не предразполагат към добри резултати. Поради простата причина, че лавандулата и другите етерично-маслени култури не са влаголюбиви и в момента единственото нещо, което пречи в реализирането на много добра продукция, като качество и количество, е времето. И зависимо от начина на отглеждане и начин, по който се хранят самите растения. Просто свойството на маслото във всяко едно растение е такова, че лавандулата го произвежда с една единствена цел, а в случая когато има влага в почвата производството на масло в самото растение е много по-занижено.

Фокус: Значи очакванията Ви за добивите не са толкова добри?

Тошко Тодоров: Да, добивите ще бъдат да бъдат подобни на тези от миналата година, защото през последните години се наблюдава такава тенденция, че времето е основния фактор, който оказва влияние върху добивите и върху етеричното производство.

Фокус: Имайки предвид очакванията за реколтата, как ще се отрази това на цената на лавандулата и съответните лавандулови продукти?

Тошко Тодоров: Ами реално погледнато цената бива определяна от самото качество на маслото. Има си работна зона, която работна зона си има процентно съдържание във всеки един килограм. Тази работна зона определя и цената. В зависимост от това какъв сорт е лавандулата тя си пуска определено качество на маслото. Когато маслото е обрано в най-оптималните условия за беритба и е сварено в най-доброто време, тогава маслото е и най-качествено. Но когато ние не можем да спазим всички стъпки по обирането на масива в най-оптималните му условия, оттам вече идва и проблема с качеството и проблема с реализация на количеството при изварянето.

Фокус: Ако може да кажем по конкретно какво е влиянието на метеорологичните условия върху развитието на лавандулата?

Тошко Тодоров: Ами нали ние имаме си такъв наш поглед върху нещата и разсъждаваме върху това земеделие под много интересен ъгъл и наблюдаваме самата природа, като природа каква е. и през последните 5 години има  много изменения в температурните амплитуди и се наблюдава един преход. Ние в момента като климатичен пояс, в който е разположена нашата държава, климата ни не отговаря на този климатичен пояс  и повече прилича на субтропичния като в Англия –  дъждовно лято и почти нямаме зима. Което реално погледнато в един такъв климат етерично-маслените култури не обичат да виреят. Те не обичат влажния климат, не обичат дъждовете, не обичат пренасищането на почвата с влага и всякакви др. такива неща, които я стимулират да расте.

Фокус: В такива ситуации има ли какво да се направи от страна производителите, за да предпазят растенията?

Тошко Тодоров: Единственото, което зависи от нас като хора, е това да храним лавандулата в едни такива оптимални граници, в които да стимулираме развитието й и тя да не се влияе толкова много от количеството на валежи. Но реално погледнато това е единственото, което можем да направим. Нищо повече не зависи от нас. Вече в реализацията на продукта и самото изваряване там просто природата е основния и водещ фактор. Не знам дали и в света има човек, от който биха зависели добивите.

Фокус: Г-н Тодоров, имаше и няколко случая на градушки в областта. Вие имахте ли засегнати насаждения?

Тошко Тодоров: Ами ние имахме две насаждения, които претърпяха такъв катаклизъм, но при нас хубавото беше, че самата градушка не беше много едра и същевременно не беше самото венчелистче на лавандулата, това което цъфти, не беше се отворило. Проблема вече идва при прецъфтяване на лавандулата. Тогава, когато има едър дъжд или ситна градушка събаря семката от самото цветче. Реално погледнато маслото се съхранява в самата семка. Тъй че, това е нещото, което би повлияло. Иначе като цяло растението е много жилаво, издържа много на климатични такива перипетии, но реално погледнато единственото, което пречи е това да не се събаря семката в земята, защото събаряйки семката в земята, събаря и маслото.

Фокус: В кои месеци се случва това?

Тошко Тодоров: Ами този етап е в момента. От средата на юни до края на юни е етапа на цъфтеж. Това е първи цъфтеж. В зависимост от сорта има и ранно цъфтящи има и късно цъфтящи. Реално има 9 сорта лавандула, които нямат нищо общо едни с други, нищо, че всичко е лавандула- нито като качество, нито количество на маслата. И реално погледнато в зависимост от това какъв е сорта, при най-ранно цъфтящите сортове даже вече има стартирани и жътви при тях. При тях има проблеми , защото там е прецъфтяло и вече като градушката удари самото растение се получава неприятно за самия земеделец. И миналата година имаше същия проблем с природата и за жалост тенденцията е такива, че за в бъдеще лятото да бъде в сходни и аналогични като предходните години.

Фокус: Благодаря Ви.

Бояна АТАНАСОВА