Тошко Янев, кмет на Вълчи дол: 2016 година беше успешна за общината

Тошко Янев, кмет на Община Вълчи дол, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Янев, каква бе 2016 година за Община Вълчи дол?

Тошко Янев: 2016 година беше успешна за Община Вълчи дол. Това е първата година от мандата за мен и за моя екип. В голяма част екипът беше запазен, в друга част имаме попълнения, такива, каквито считам, че ни бяха необходими и те успешно реализираха идеите и целите, които си бяхме поставили в началото на мандата. Постигнахме до голяма степен всичко онова, което си поставихме за цел за първата година. Нещо повече, през последното тримесечие на изминалата година общината спечели проект по програма „Красива България“ за изграждане на достъпна среда до сграда на Община Вълчи дол, който е реализиран. Инвестиционната програма за 2016 година беше приета с решение на Общинския съвет и няма нито един акцент или цел, която да сме си поставили и да не сме приключили през годината. През годината бе реализиран проект за реконструкция на канализационна и водопроводна мрежа в град Вълчи дол на стойност малко над 1 млн. лв. Беше наложително и малко дофинансиране от страна на Общината, което с решение на Общинския съвет беше факт. Жителите и гостите на града могат да се радват на тези придобивки и да ползваме и обособената пешеходна зона за тази цел. Бяха извършени ремонтни на улици в населени места, частични ремонти, кръпки на места на стойност около 130 000 лева. Отделно ремонт на пътища на стойност  около 170 000 лева. През 2016 година Община Вълчи дол закупи две специализирани машини – багер и автовишка. Все още в общината има недостиг на нова техника. Със закупената през годината нова техника си помагаме в голяма степен и минимизираме разходите за външни услуги. С наши служители успяваме да поддържаме уличното осветление. В тази посока за улично осветление сме разходвали около 160 000 лева, като в тази сума влиза и закупуването на автовишката, съответно материали, нови тела и непрекъсната подмяна на изгорели крушки по населените места.

Извършени са текущи и основни  ремонти на 14 обекта в 10 населени места, което включва изграждане на детска площадка в едно от селищата, както и монтаж на няколко автоспирки. В края на годината приключи и ремонтът на пенсионерския клуб в село Червенци.  Изпреварващи са нашите амбиции спрямо финансовата рамка. Работи се добре със силен екип, с добра комуникация между всички институции на територията на общината, както и с централната власт, диалог с отделните гилдии, спортните дружества, пенсионерски клубове. Характерно за община Вълчи дол е, че хората се познаваме и възможността да се обединяваме и да си помагаме е по-голяма. Това е гаранция, че резултатите ще бъдат по-добри.

Фокус: Има ли заявени инвестиционни намерения за общината и с какво продължавате през тази година?

Тошко Янев: Да, има заявени инвестиционни намерения за община Вълчи дол. Постъпват инвестиционни намерения, които обсъждаме, организираме експертни съвети, за да подпомогнем бизнеса. В Общия устройствен план има заложени големи възможности. През новата година ще се работи и в посока разширяване на гробищния парк. Това са тежки процедури, които са в ход, а необходимостта е крещяща. Приоритет на администрацията за следващата година ще бъде също подобряване на инфраструктурата. Бюджетната рамка за 2017 няма да се различава съществено спрямо миналата година. За капиталови разходи са предвидени с 50 000 лева повече, като средствата са осигурени от държавния бюджет. Това е радостно. Не бих си позволил да коментирам дали това е малко или много, важното е да бъдат правилно разходвани, да има строг контрол и усещането, че всеки един лев е разходван правилно и с всеки един лев е направено повече, отколкото може да се предположи. Това е моят стремеж, така работим с моя екип, благодарение на който се постигнаха тези резултати.

Фокус: Готова ли е общината за работа при зимни условия?

Тошко Янев: Община Вълчи дол има сключени договори с три фирми за зимно поддържане на пътищата. Фирмите са от региона, което дава възможност за бърза реакция при по-сурови условия, което се случва често в общината. Климатичните условия са по-сурови. Считам, че с така създадената организация, с техниката и опита на фирмите няма да има затруднения, най-вече за жителите на общината. Във връзка със зимния сезон е актуализиран списъкът на болните, хората на хемодиализа, както и на родилките. В непрекъснат диалогов режим сме със спешна помощ. Комуникацията е изключително важно нещо, за да се постигат добри резултати.

Фокус: Какво е състоянието на ски пистата?

Тошко Янев: Ски пистата във Вълчи дол е в добро състояние. Тя е с подменен влек. Пистата, единствена в Североизточна на България, е разположена в местността „Kошу баир“ в град Вълчи дол. Дължината й е 250 метра и е подходяща както за начинаещи и напреднали, така и за професионални скиори. Почистена е от тревна растителност, разширена е и е обезопасена. Пътят, който води до самия ски влек, се почиства с наша техника. Работи се в посока изграждане на ски гардероб, който да бъде в услуга на любителите на зимни спортове. Районът е добро място за отдих през почивните дни както за жителите на Вълчи дол, така и за жителите на областите Варна, Шумен и Добрич.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА