Трендафил Величков, АБВ: Заигравката на партиите с обещаване на нереалното е обида към българския избирател и неговата интелигентност

През последните дни се случиха няколко размествания в политическата среда, имаше създаване на нови коалиции и разпад на стари. Радио „Фокус” – Пазарджик разговаря със зам.-председателя на партия АБВ Трендафил Величков за резултатите от тези размествания, очакванията за състава на следващия парламент и действията на временното правителство.

Фокус: Г-н Величков, как бихте коментирали създаването на нови коалиции и разпада на някои от досегашните?

Трендафил Величков: Аз бих започнал първо с нашата коалиция. Тя е най-новото политическо явление, което се ражда в ляво и център-ляво. Мисията на тази коалиция е да даде алтернатива на нормално мислещи социални хора, които  също като нас, хората, които направихме тази коалиция, не вярват нито на ГЕРБ, нито на БСП. Затова се създаваме и това е нашата мисия. Надявам се и съм обнадежден от това, което виждам в предварителните прогнози, че доста хора ще подкрепят едно такова начинание и наистина България ще има една нормална алтернатива. На дясното пространство основната черта е роенето. Така колегите виждат политическия си път, така правят. Въпросът е, че наистина в ляво-център около нас се създава доста солидна алтернатива на всички партии – и на левите, и на десните. Ние сме държава, която има традиции в роенете вдясно и то нито започва от днес, нито ще свърши утре.

Фокус: Това означава, че можем да очакваме отново „шарен” парламент?

Трендафил Величков: Шареният парламент не е проблем – напротив, плурализмът и демокрацията изисква той да бъде такъв – да бъде шарен, представен от много партии и българските граждани да намерят по максимален начин своето представителство. Дву и трипартийният модел, системата, в която в парламента имаме ГЕРБ, БСП и ДПС за балансьор ни доведе до тези 25 години на безпътица. Затова колкото по-шарен е парламентът, колкото повече партии има, колкото повече истински представители на българския народ има в него, толкова това е по-голяма гаранция за демокрацията и демократичния процес. А и затова, че интересите на гражданите ще бъдат представлявани и отстоявани и няма да се решават от две или три партийни ръководства. Тъй като това, което е характерно за големите партии като ГЕРБ и БСП е, че там нещата се решават от трима души, които са на върха на съответната голяма партия. И това е видно за всички. Докато, когато в парламента са представени 5, 6, 7 или 8 партии имаме гаранции, че по-голямата част от българското общество е намерило своето представителство и има повече идеи, повече проекти, повече визии за България, повече неща, които да бъдат дискутирани. Ние не можем да си позволим да бъдем заложници на две крайно популистки платформи. Виждаме, че от БСП и от ГЕРБ това, което ни предлагат сега, са все неща, които ни предлагат от 20 години, но никога не са изпълнявали, никога не са правили. И когато дойдат избори, виждате им платформите на какво приличат. Не трябва да се обричаме на това, напротив, трябва да има много различни мнения, много различни идеи, а за нас е най-добре, ако те, естествено произтичат от ляво и ляво-център.

Фокус: Като казахте обещания, вече бяха дадени доста такива като част от предизборните платформи. Смятате ли, че са реално изпълними?

Трендафил Величков: Популизмът е заразен в момента и той е обхванал партиите навсякъде. Аз мисля, че тази заигравка с обещаване на нереалното е обида към българския избирател и неговата интелигентност. Те искат да кажат на всички нас, българските избиратели, че сме хора, които не разсъждават достатъчно добре или бързо забравяме. Затова ще ни обещаят едни неща, които няма да направят или които са обещавали и друг път и не са правили. Така че не приемаме такова отношение. Ние, от АБВ, до няколко дни ще представим нашата предизборна платформа. Тя ще е абсолютно реалистична, абсолютно пресметната, платформа, която наистина да има и стратегическа визия и платформа, която да дава алтернатива на този ширещ се опасен популизъм.

Фокус: Как бихте коментирали смяната на част от областните управители и промените в министерствата. Може ли да се определят като реваншизъм, както твърдят досегашните управляващи?

Трендафил Величков: Не знам дали това е реваншизъм, то ще си проличи от ефекта на тези действия. Ако ефектът от тях е положителен, значи, в тях е имало смисъл. Ако те не допринасят до нищо добро за България, например за здравната система или провеждането на по-честни избори, ако тази смяна на колегите не доведе до едни по-честни и по-демократични избори, значи е и била безсмислена. И обратно, ако има ефект всичко това и той е добър за българското гражданско общество, значи от него е имало смисъл. Така че оценката за едно действие може да дадем след като видим ефекта от него. Предварително да казваме дали е хубаво или лошо е може би политиканстване в някаква степен. Всеки си има екип, на който вярва, на който разчита. Аз съм работил с доста от предишните областни управители, познавам и част от тези, които сега стават областни управители. Екипът, с който работих в Пазарджик, е получил висока оценка и не е сред сменените, което може само да ме радва, без значение от политическите различия. Явно като екип са свършили някаква работа, която е безспорна и за леви, и за десни, така че е въпрос наистина на ръководно решение и няма драма в това нещо.

Теодора ДИМИТРОВА