Трендафил Величков, АБВ: Ще очакваме президентът Румен Радев да начертае по-амбициозни стратегически цели през следващите години на мандата си

През изминалата седмица новоизбраният президент на Република България Румен Радев положи клетва пред Народното събрание, а утре предстои да встъпи в длъжност. За очакванията към него и оценката на управлението на досегашния президент Росен Плевнелиев Радио „Фокус” – Пазарджик разговаря с Трендафил Величков, зам.-председател и говорител на партия АБВ.

 

Фокус: Новоизбраният президент Румен Радев встъпи се закле, предстои да встъпи в длъжност. Как бихте коментирали обещанията и очакванията към неговото управление?

Трендафил Величков: Това, което чух в Народното събрание от новоизбрания президент генерал Румен Радев, беше един очерк на ситуацията такава, каквато е в държавата и набелязване на основните проблеми. Лично аз очаквах да начертае по-амбициозни стратегически цели, но това реално ще бъде нещо, което ще очакваме от него през годините на мандата му. Не един и два пъти ние, от АБВ, сме поставяли въпроса, че след постигането на големите стратегически цели – влизането в Евросъюза и НАТО, на България й трябва посока. Глобална, голяма посока, национална кауза, ако мога така да я дефинирам. И както за АБВ националната кауза е новото българско възраждане, което минава през възраждане на българската нация, българския дух, българската култура, образование, икономика и въобще излизане от демографската катастрофа и икономическа безпътица, очаквам генерал Румен Радев, като носител на промяната, за която гласуваха над 2 милиона българи, да начертае след официалното си встъпване в мандат, на базата на анализа, който чухме като реч при клетвата му, да дефинира или да изработи заедно с гражданското общество и политическите партии ясна национална цел и визия за следващите пет години.

Фокус: Да кажем нещо и за управлението на досегашния президент Росен Плевнелиев. Може ли да откроим силните и слабите страни?

Трендафил Величков: Най-лесно се правят негативни коментари за отиващи си политици. Нашата позиция и моята лична е последователна. Това беше един слаб мандат на президента Плевнелиев и не го казвам, за да уязвя личността на президента Плевнелиев, а за да илюстрирам неслучването на нищо добро за България през тези пет години. Видяхме един опит за гасене на пожари, един опит за създаване на нови и особено по оста външна политика и отношения на България с Русия, неизпълнение на задачите за обединение на нацията – неговият мандат едва започнал започна с протести и разделяне на нацията и завърши с политическа криза. Като главно действащо лице, като държавен глава това може да илюстрира и несвършването на редица задачи през неговия мандат. Мисля, че президентът Плевнелиев имаше много трудна задача след два много успешни мандата на президента Първанов да надгради и да покаже нещо повече от него, но за съжаление на цялата нация той не успя да го направи и затова сега надеждите към генерал Румен Радев са оправдано високи. А и самото неучастие на президента Плевнелиев в съревнование за нов мандат показа оценката – и неговата лична, и партньорската, и на партията ГЕРБ, която го издигна, към тези пет години пребиваване на „Дондуков”.

Фокус: Какви са очакванията ви за времето до предстоящите избори,възможна ли е нестабилност или точно обратното – нещата ще се стабилизират?

Трендафил Величков: Вярвам най-вече в морала, здравата политическа логика и политическа култура на българското общество и на българските граждани. За 25 години, за съжелание, ни се случиха толкова много неща, че като че ли вече разбираме, че противопоставянето, кризите, нестабилността, умишленото провокиране на напрежение не решават въпросите. Така че най-вече разчитам на мъдростта на нацията, да се проведат едни мирни и честни демократични предсрочни парламентарни избори, които да излъчат един парламент на качествено ново ниво, с ясна визия, ясни цели, който да създаде работещо правителство и то да почне да решава всички нерешени въпроси. Естествено, генерал Румен Радев ще има водеща роля в този процес и може би ще бъде добре той да присъства повече в този дебат и да взима по-категорични позиции, нещо, което досега не се случваше от момента на избирането по разбираеми причини – не беше дал клетва, не беше встъпил в длъжност. Надявам се, след като встъпи в длъжност да видим един действащ и действен държавен глава, който да назначи правителство, способно да проведе, както вече отбелязах, тези нужни на страната мирни и честни парламентарни избори.

Фокус:  Разбрахме, че започвате преговори с други политически формации именно във връзка с предсрочните избори.

Трендафил Величков: Със сигурност в АБВ не сме спирали този процес поради една главна задача. Нашата амбиция не е просто да прескочим 4-те процента, защото се видя от резултата на президентските избори, че това няма да представлява проблем за нас. Амбицията ни е да влезем, а и затова търсим широко партньорство с качествени хора и качествени политически субекти, да влезем с една още по-голяма парламентарна група, която наистина да има механизми, да има лостове да влияе в позитивен начин в правенето на управленски политики. Така че този процес на диалог никога не е спирал в АБВ. Той винаги е бил чрез медиите и публичен в обществото. Започваме с Движение 21 и пак казвам основната цел, която си поставяме е АБВ и партньори да бъдат незаобиколим фактор в следващия парламент, а заради политиките, които смятаме, че са полезни за хората и обществото.

Теодора ДИМИТРОВА