Трети фестивал за възстановки на антични занаяти „Древна балканска земя” организират в Павликени

Велико Търново. Трети фестивал за възстановки на антични занаяти „Древна балканска земя” организират в Павликени. Това съобщават от пресцентъра на Общината, която е съорганизатор заедно с Историческия музей в града. Събитието, по традиция, ще се проведе в Античния керамичен център. Участие ще вземат сдруженията „Мос Майорум Улпие Сердице“ от София и „ДУКС Антика“ от Свищов, както и възстановчици на свободна практика.

Основен акцент в програмата ще бъде грънчарството – посетителите ще могат да видят формоване на съдове, зареждане и запалване на пещ на 7 септември, а готовата керамична продукция ще бъде извадена от пещта на 8 септември. Ще бъдат представени и други занаяти – ковачество, сарачество, монетосечене. Интересни моменти ще са и представянето на римската медицина, и организираният  ,,робски пазар“. Посетителите ще имат възможност да облекат римски дрехи, както и да опитат ястия, сготвени по древноримски рецепти. Ще има и дегустация на вино.

За първи път тази година ще се тегли томбола, наградите за която са осигурени от Исторически музей – Павликени, сдруженията ДУКС Антика и Мос Майорус Улпие Сердице, възстановчиците и майсторите, които ще вземат участие във фестивала и местна винарска изба. Билети за нея ще могат да се закупят на място.

Друга изненада за посетителите тази година ще са новите керамични медальони с изображение на Силен – весел старец, учител на бог Дионис и част от неговата свита. Апликирани изображения на Силен са поставяни по керамичните съдове на древните грънчари от производствения комплекс в м. „Върбовски ливади”.  Изработката на сувенирите е дело на Анна Спасова, майстор-керамик от сдружението ДУКС Антика.

Фестивалът ще се проведе на 7 септември. Входът е свободен. В 10.00 часа е откриването на, а организаторите са осигурили безплатен автобусен транспорт от Община Павликени в 9.45 часа и връщане в 16.30 часа.