Триизмерното лого на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 е монтирано на площад „Централен“

Пловдив. Триизмерното лого на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 на площад „Централен“ бе монтирана тази сутрин. Това съобщиха от Община Пловдив. Композицията,е изработена по иновативна технология от екологично чисти материали. Тя представлява седемте арки, образуващи логото, смаляващи се в перспектива с надпис в основата „Plovdiv 2019“. Изработката е на „РД Студио“ ООД. Технологията, по която е направена инсталацията, е нова за България и гарантира както мобилност, така и безопасност. Металната основа е облечена в холандски материал, който притежава редица качества – водо и пожаро устойчив, той е олекотен и безопасен за околната среда. Арките са завършени с кварцова посипка, която има декоративна роля.

Логото ще свети през нощта. То е автономно. Има вградена соларна система, която захранва акумулатор. Светодиоди осветяват арките отдолу, а енергията, която е необходима е само 18 вата – по-малко от една домакинска електрическа крушка. В основата са поставени блокове от фибробетон – материал, който е олекотен и устойчив. Буквите са изработени от същия материал.

Монтирането на инсталацията става за много кратко време, защото не е нужно разпробиване и нарушаване на настилката. Фиксира се лесно, но се запазва устойчивостта, като  фирмата изпълнител гарантира, че не може да бъде обърната.