Трима души в изключително тежко състояние са спасени в Реанимацията на великотърновската болница в  последните два месеца

Велико Търново. Трима души в изключително тежко състояние са спасени в Реанимацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново в последните два месеца, съобщиха от лечебното заведение. Един от тях е 44- годишен мъж, който на 1 март е приет в тежко състояние, след трудова злополука в завода за производство на велпапе в Стражица.„Беше смачкан от вал на работното си място, в травматичен шок, с тежка гръдна травма, която налагаше апаратна вентилация, с много фрактури на двата крака, имаше фрактури и на лицевите кости“, каса д-р Сибила Маринова, началник на отделението.Седмица тежко пострадалият мъж останал на апаратна вентилация и се наложило лекарите да го поддържат в изкуствена кома.

„Успяхме да излезем от апаратната вентилация и да го стабилизираме. Заради фрактурите на лицевите кости, понеже в нашата болница няма лицево-челюстен хирург, беше транспортиран в „Пирогов“ за по-нататъшно лечение, контактен, спонтанно дишащ“, допълва още д-р Маринова.

На 9 март в отделението е приет друг 27- годишен мъж, в тежко състояние след скок от голяма височина.  „Постъпи при нас в кома, с гръдна травма, счупен таз и глезен. Сложен му е външен фиксатор на таза, което се прави, за да се спре голямата кръвозагуба, защото когато има много фрагментни и нестабилни фрактури на таза оттам се губи страшно много кръв. В първите дни след приемането му от белият му дроб беше евакуирана около 1.100 литра кръв “, каза д-р Сибила Маринова. Дълго време младият мъж останал на апаратна вентилация, а в последствие е трахеотомиран. „Това всъщност представлява преместването на тръбата, т.е. да не минава през гласните връзки и се прави операция“, поясни д-р Маринова.  Благодарение на усилията и професионализма на лекарите, 27- годишният мъж е и изведен от апаратната вентилация, а трахеотомията затворена. Пациентът започнал рехабилитация и не след дълго изписан от отделението след месец и десет дни престой . „Това са тежки травми, които изискват сериозно реанимационно лечение, скъпо лечение, отнемат много време. В началото, понеже бе приет в кома, имаше и черепно- мозъчна травма, дифузна травма на главния мозък, която всъщност определя прогнозата, защото такъв пациент, ако не излезе от комата, всички останали неща пак се правят, но това зависи по-нататъшното развитие на ситуацията. След това е гръдната травма, защото освен счупени ребра от двете страни, имаше и контузии на двата бели дроба“, каза още началникът на реанимацията д-р Маринова.

В началото на април лекарите от Великотърновската болница са успели да спасят живота и на 20-годишно момиче, курсантка в НВУ „Васил Левски“, която се самопростреля със зачисленото й оръжие, докато го почиствала. Тя бе приета в изключително тежко състояние, а повече от пет часа лекарите се бориха, да я спасят и стабилизират.„Веднага е качена в операционната зала, събрани са екипи, като гръдният хирург д-р Драгош Методиев беше основен оператор , д-р Владимир Христов и д-р Иво Найденов бяха асистенти, аз и д-р Йорданка Трифонова бяхме анестезиолозите. Успяхме да стабилизираме жената, имаше 2,5 литра кръв в гръдната клетка“, разказва д-р Маринова.Веднага след стабилизирането й, курсантката е транспортирана до ВМА с военния самолет „Спартан“.“Благодаря на колегите от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, те са направили всичко, за да я стабилизират. В такива моменти се отстраняват най-видимите засегнати тъкани, за да се стопира кръвозагубата, което е направено от лекарите във Велико Търново. Благодарение на действията им пациентката е жива“, заяви още при приемането й във ВМА, началникът на болницата полк. проф. Венцислав Мутафчийски. В момента 20- годишното момиче е в стабилно състояние, изведена е от Реанимацията на ВМА и вече се възстановява от ужасяващия инцидент, а благодарение на изключително добре свършената работа от великотърновските медици не се е наложило да й бъде направена втора гръдна операция, каквито бяха първоначалните прогнози.