Трифон Трифонов, диригент: Маршът „Струма си тече“ е написан специално за Перник и ще бъде изпълнен за първи път на празника на града

Трифон Трифонов, диригент на Духов оркестър – Перник, в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Духовият оркестър на Перник е със 117 годишна история – началото е поставено още през 1902 година. Чешки и български капелмайстори изграждат уникален за времето си състав, който става основа за музикалната традиция на гр. Перник. От 2008 година диригент на Духов оркестър – Перник е Трифон Трифонов. Под негово ръководство е записан първият компактдиск на оркестъра “Волни тромпети”.  Как тази година завършва творческия сезон –на какви сцени се изявяваше оркестърът какъв репертоар представяше?

Трифон Трифонов: Репертоарът се обновява всяка година. Ние имаме дългогодишен репертоар, но всяка година аз правя нови оркестрации, който по един или по друг повод ги включвам в различни програми. Тази година правим един цикъл концерти – юни месец, който е пред Двореца на културата. Свирим всеки вторник и четвъртък  забавна музика и хора за всички, които излизат пред двореца – деца с майки и различни наши почитатели, които всеки вторник и четвъртък ги виждаме. Правихме новогодишен концерт, в Ноемврийските музикални дни участвахме с концерт, направихме концерт заедно с камерен оркестър „Орфей“ и Калуди Калудов. Хубавото е, че този сезон ни наградиха с Кристална лира от Съюза на музикалните и танцови дейци, оркестърът беше награден с това високо отличие в категорията „Духови оркестри“. Ние  сме вторият или третият оркестър в България, който е награден с това високо отличие.

Водещ: Какви са критериите за получаване на отличието?

Трифон Трифонов: Критерий е даден концерт или събитие. Аз представих концерт за 115-годишнината на духовия оркестър, който беше през 2017 година, представих го през есента на 2018 година. На една много бляскава церемония в Музикалния театър ни беше връчена наградата.

Водещ: Очевидно, че в Перник имате своята публика, пътувате и в страната. Успявате ли обаче да пътувате и в чужбина?

Трифон Трифонов: В предишния творчески сезон бяхме на конкурс с мажоретен състав  от ОДК – Перник. Направихме компилация  – оркестър с мажоретен състав. Бяхме в Биелско – Бяла, Полша  на конкурс „Духови оркестри и мажоретки“. Там спечелихме голямата награда и още 4 или 5 награди – за мажоретки, за различни пиеси, но най-голямата награда „Гранд при“ я получихме ние и я донесохме в Перник. Нашите почитатели знаят за тази наша награда.

Водещ: Каква, господин Трифонов е тайната за успеха на един духов оркестър в съвременното общество?

Трифон Трифонов: Както казват някои, и аз го казвам, един град без духов оркестър, без кмет и без поп, не е град. Така че, въпреки трудностите и голямата криза, която е налегнала най-вече изкуството, музиката в България, трябва да продължим. Хората, които работят това нещо, все по-малко се занимават, защото финансово, каквото и да си говорим, професията не е никак атрактивна. И в тези условия е много трудно да се работи. Нашият оркестър все пак е оцелял, в други градове вече ги няма тези състави. Но ние сме като бройка почти на някакъв минимум, не влизаме дори в малък духов оркестър, който трябва да е 21 човека, ние сме 15 човека с мен. И въпреки всичко това, ние оцеляваме, успяваме да покажем репертоар, който е на много добро ниво и виждате наградите, които ние получаваме за нашата работа.

Водещ: Имате ли подкрепата на общината за усилията, които полагате, за да оцелее тази културна институция, бих казала, на Перник?

Трифон Трифонов: 1902 година е основан оркестърът, това е, смея да твърдя, първият граждански духов оркестър в България, който е на щат към мината. Питате дали срещаме разбиране от общината. Щом ни има, значи има разбиране и общината ни подпомага по някакъв начин.

Водещ: За предстоящия празник на града сте получили подарък. Това е марш, който е посветен на Перник. Кой е авторът, кога ще го представите пред публика?

Трифон Трифонов: Стана съвсем спонтанно написването на този марш. По принцип аз ви казах какви концерти правим, това те са в зала. А по принцип ние поемаме всички участия, свързани с общоградски и национални празненства. На Гергьовден имахме концерт, за Деня на Европа също имахме концерт. Един приятел, българин, който живее в Полша – от много дълго време работи в операта, ми беше на гости и дойде на нашия концерт. Той е композитор, оркестратор, доктор по музикознание, също и жури на много конкурси в Полша. Ние му казваме – Орлине, защо не напишеш един марш, нещо да напишеш по случай 90-годишнината на град Перник? Той каза – няма проблем, като се прибера в Полша ще видя какво мога да направя. След три седмици ми изпрати този марш, който се нарича „Струма си тече“. След което, аз го аранжирах и го оркестрирах. Маршът е почти готов и ще бъде представен за първи път на концерта по случай 90-годишнината от обявяването на Перник за град – на 26-ти от осем и половина. Ние ще закрием концерта с този марш.

Водещ: Ще успее ли този марш да се превърне и в химн на града? Как го оценявате като звучене?

Трифон Трифонов: Не го виждам като химн на града, но го виждам като запазена марка на града, защото химнът е малко по-различен от марша. Това вече е химнова музика. Но може, като се замисля, би могло да се получи. При добра реклама, добро разпространение и постоянно да се прокламира, че това е марш на град Перник, писан специално за града, може да се получи. Идеята ми беше да успея да го запиша другата седмица, но поради технически възможности като време и като хора, които трябва да викна – външни колеги да помогнат, сега е много натоварен сезон, няма да успеят. Остава да го запиша септември месец, когато е малко по-спокойно, за да може да изкарам една по-качествена продукция. Сега не искам да го записвам така набързо. Ще го изпълним на живо на 26-ти.

Водещ: Към какво ще бъдат насочени усилията ви през следващия творчески сезон?

Трифон Трифонов: Започвам новия творчески сезон с концерт на 6 септември, на 22 септември, след това идва Денят на града, октомври месец се включваме отново в празненствата. След това идват Ноемврийските музикални дни, в които ще направим поне два концерта. Имам идея, в главата ми е, но нека да остане изненада за широката пернишка аудитория. След това идва Коледа, Нова година, винаги правим коледен и новогодишен концерт. Стана традиция, правим съвместен концерт с хор „Родна песен“ само с коледни песни. Концертите се получават много добре. Имаме неформална покана от Орлин, която може би ще стане официална, на един конкурс догодина да отидем в Полша, в края на юни месец.

Водещ: Живот и здраве. Пожелаваме ви всички тези планове да се сбъднат. Още повече, че публиката е доказала, че има нужда от вашия духов оркестър. Така че отговорността и ангажиментът към това очакване на публиката е изцяло във ваши ръце.

Трифон Трифонов: Много се радвам, че широката публика, нашите приятели, почитатели, оценяват тези наши усилия. Аз го виждам всеки вторник и четвъртък, когато свирим пред Двореца, как те научават от рекламите, които правим за самите концерти, и към 11 без 15, концертът започва в 11 часа, те се събират, аплодират ни, просто много ни се радват. Което за мен е абсолютно удовлетворени, че си вършим работата добре.

Росица АНГЕЛОВА