Три знакови исторически обекта във Велико Търново работят с вход свободен днес, предстои и безплатен пешеходен тур на града

Велико Търново. Три знакови исторически обекта в старата столица работят с вход свободен днес. Предстои и безплатен пешеходен тур на града, в който могат да участват всички жители и гости – любители на историята. И двете прояви са подарък от Регионалния исторически муей за Празника на старопрестолния град – 22 март. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Теменуга Георгиева от културната институция. Тематичната обиколка  е озглавена „Величието на столичния Търновград“ и ще се проведе е от 14.00 до 16.00 часа. Тя ще започне от площада пред църква „Св. Димитър“ и ще продължи по маршрут – църква „Св. Димитър“ – църква „Св. 40 мъченици“ – църква „Св. Св. Петър и Павел ” – църква „Св. Иван Рилски” – крепост  Царевец. Желаещите могат да се присъединят към обиколката на всяка локация.

Екскурзоводи ще са Ваня Калчева, Георгина Торлозова и Камелия Раданова.

С вход свободен за всички посетители днес работят храма „Св. 40 мъченици“, Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ и музей „Възраждане и Учредително събрание“. Беседите ще се заплащат.

Луиза ТРАНЧЕВА