Три манастира и двадесет православни храма ще бъдат охранявани през Великденските празници на територията на габровска област

Габрово. Три манастира и двадесет православни храма ще бъдат охранявани през Великденските празници на територията на габровска област, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Габрово. Засиленото полицейско присъствие, свързано с празниците, ще продължи от 26 април до 3 май.

От Полицията в Габрово апелират към гражданите да спазват препоръките за безопасност при пътувания, които припомня Отдел „Пътна полиция” при Главна дирекция „Национална полиция”.

Пътуванията по Великден се отличават с интензивен трафик в предпразничния и в първия от поредицата празнични дни, както и в последния почивен ден. Увеличаващият се брой превозни средства спомага за образуването на колони и задръствания на вход-изходните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове. След зимното обработване на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности, а не навсякъде пътищата са почистени след зимния сезон.

За да може всеки да е на празниците със семейството си и да няма инциденти на пътя, Отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ съветва водачите да проверят изправността на превозното средство,да се подготвят с допълнителни аксесоари за дълъг път, да планират пътуването, но не и времето за пристигане, да проверят за ограничения по маршрута си, за срока на валидност на документите и за незаплатени глоби по Закона за движението по пътищата, да шофират концентрирано, да запазят спокойствие при попадане в колона, да бъдат  отговорни  към себе си, семейството си и към останалите на пътя и да бъдат толерантни. Задължително е да проверят изправността на превозното средство и да се подготвят с допълнителни аксесоари за дълъг път.