Три нерегламентирани сметища са регистрирани на територията на Великотърновска област в края на лятото след сигнали на граждани

Снимка:РИОСВ- Шумен

Велико Търново. Три нерегламентирани сметища са регистрирани на територията на Великотърновска област през август след сигнали на граждани. Това сочат данни от доклад на Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица. От там уточниха за Радио „Фокус“ – Велико Търново, че са изпратени предписания до отговорните лица  и институции за почистване на замърсяванията – в павликенските села Дъскот и Лесичери, както и до Областно пътно управление – за нерегламентирано сметища на стопанисван от тях участък.

Извършените проверки са общи 111, като са обходени 110 обекта във Великотърновска и Габровска области. В рамките на осъществения контрол са издадени 15 предписания. Предприети са действия по постъпили 18 сигнала и жалби.

През периода са съставени пет акта, единият от които е за неизпълнение на дадено предписание. Издадени са и четири наказателни постановления на обща стойност 2800 лв.

Общо събраните суми по наложени санкции в предишен период са 8552,44 лв. От получените суми 6841,95 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Община Стражица (2825,01 лв.), Община Велико Търново (2062,90 лв.), Община Свищов (1606,08 лв.), Община Лясковец (260,12 лв.).

Предписания получиха Общините, които все още не са започнали рекултивация на старите сметища. Кметовете на Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Павликени, Полски Тръмбеш и Трявна трябва да засилят контрола в тези региони.

Луиза ТРАНЧЕВА