„Трябва ли всеки да може да програмира“ дискутираха ученици от Велико Търново

Велико Търново. Дали и защо всеки трябва да може да програмира. Това дискутираха ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ в старата столица. Младежите от XI клас се включиха в инициативата „Часът на кода“, в рамките на която се срещнаха с Юри Стефанов, управител на местна компютърна фирма. Това обобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново инж. Славка Проданова, преподавател в школото.

Основните акценти, които бяха засегнати по време на визитата, бяха свързани със знания, умения, програмиране, предприемачество, туризъм, анимация в туризма, добавена реалност, връзки в системата от знания.

Ежегодно, в началото на декември, се провежда световната седмица на обучението по компютърни науки. Инициативата „Hour of Code“  е част от нея. Организатори са нестопанската организация  Code.org, заедно с над 100 други, които вярват, че днешните млади хора са готови да усвоят уменията за успех на 21 век. Според статистика на организаторите, до момента над 100 милиона ученици са се регистрирали във всички издания на „Часът на кода“. Учениците от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ също бяха част от тях за пръв път. Причината е, че от началото на тази учебна година в школото бе въведено обучението със специализиран софтуер, който в момента е лидер на пазара за хотелски софтуер в България и с него работят хотели на пет континента.

Организатор на инициативата Hour of Code  в ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ е учебната компания Boyar dreams с ръководител инж. Славка Проданова.

Рени АТАНАСОВА