Тържествено зарязаха лозата в Етнографската къща на Асеновград

снимка: Община Асеновград

Асеновград. Вино от чешма потече и в двора на Етнографската къща в Асеновград днес. Специален гост на празника по повод Деня на лозаро-винарите – Трифон Зарезан – там бе заместник-кметът на града инж. Петър Петров. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Общината. По стара лозарска традиция, бе зарязана лозата в двора на музейната сграда. Лозовата пръчка бе обляна с червен станимашки мавруд и бе наречена за плодородие през цялата година.

„Нека днес си пожелаем здраве и годината да бъде мирна и благополучна за всички. Лозата да дава здрави и зрели плодове. А виното да бъде пивко и ароматно“, каза директорът на Исторически музей – Асеновград Иван Дуков пред множеството гости, събрали се днес в Етнографската къща в града. Именно той заряза лозата и я напои с вино.

Отслужен бе и водосвет за здраве и благоденствие, след което бе раздаден курбан. А асеновградчани и гости на града имаха възможността за втори път тази година да станат свидетели на вълшебството вместо вода, руйно червено вино да потече от чешма.