Улеснен е достъпът на хора с увреждания до централната сграда на Историческия музей в Асеновград

снимка: Исторически музей - Асеновград

Асеновград. Улеснен е достъпът на хора с увреждания до централната сграда на Историческия музей в Асеновград. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив директорът на културната институция Иван Дуков. Той посочи, че стълбищен робот „Мейджър“ ще помага на хората с опорно-двигателни проблеми да посещават залите на музея. Новата придобивка се финансира по проекта „Изграждане на достъпен маршрут и свободен достъп за хора с увреждания“, който Историческия музей спечели към Агенцията за хора с увреждания. Мобилното устройство е на стойност 23 040 лв. Товароподемността на съоръжението е 200 килограма и ще улесни достъпа до сградата не само за посетители, но и за участници в различни събития с опорно-двигателни проблеми. „В момента текат процедури по финализиране на проекта. Съоръжението вече е в централната сграда на музея. Проведено е обучение на екипа за работа с робота. Не е трудно да се борави с него, това е модерна технология“, коментира Иван Дуков.
Той поясни, че новото съоръжение ще се използва на две места на територията на централната сграда на Историческия музей в Асеновград – при слизане от централния градски площад към така наречения „английски двор“ пред сградата на културната институция, след което при преодоляването на няколко стъпала за достъп до самата сграда и централната експозиция.
„За нас е изключително важно наличието на това съоръжение, тъй като самата сграда е недвижима културна ценност. Всякакви дейности, свързани със строително-ремонтни дейности и други посегателства върху фасадата или самата сграда трябва да са много прецизирани и да са съгласувани задължително с НИНКН. Почти е сигурно, че няма да се допуснат промени по никакъв начин във визията на сградата и именно затова решихме да преминем към проект и закупуване на стълбищен робот“, посочи Дуков. Той каза още, че през седмицата няма да има нужда от предварителна заявка за използването на новото съоръжение от посетителите с увреждания. Ако някой иска да използва робота през почивните и празничните дни трябва да направи това с поне два дни предварителна заявка на телефона на музея. „Ние трябва да имаме готовност да осигурим още един дежурен служител, който да се занимава с тази дейност“, уточни Дуков.
Той посочи, че се търсят решения за улесняване на достъпа също до Етнографската къща и Старинното училище „Св. Георги“ в Асеновград. „Самата проблематика е свързана с разминаване на времевите представи на хората, които са създавали сградите в миналото и на сегашната им функция. Централната сграда на Историческия музей е създадена през 1895 година,  Етнографската къща е 40-50 години по-стара, Старинното училище е поне на 120-130 години. Оказа се, че в миналото, когато са правени такива сгради, изобщо не се е имало предвид достъп за хора с увреждания. Търсим решения за улесняване на достъпа в Етнографската къща и Старинното училище „Св. Георги“. Надявам се скоро да успеем да ги намерим и сградите да станат достъпни както за хора с увреждания, така и за майки с детски колички“, коментира Дуков.
Тони МИХАЙЛОВ