УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив е избрана за лечение на пострадали военнослужещи по време на натовското учение „Saber Guardian – 2017“

Пловдив. УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив е избрана за лечение на пострадали военнослужещи по време на натовското многонационално учение „Saber Guardian – 2017“. Това съобщи за Радио „Фокус” Пловдив говорителят на лечебното заведение. Първата пловдивска университетска болница отговаря на всички изисквания на военните – разполага с клинични звена, които отговорят на най-високото трето ниво на компетентност – както по отношение на подготвеността на служителите си, така и заради модерното медицинско оборудване. УМБАЛ „Свети Георги“ има и добре поддържана и осветена хеликоптерна площадка.
В началото на миналата седмица в болницата е сформиран оперативен щаб, който включва началника на отдел „Управление на системи за сигурност“ доц. д-р Златин Киряков, началника на Спешно приемно отделение д-р Кирил Атлиев, началниците на Първа клиника по хирургия, проф. д-р Божидар Хаджиев, и Втора клиника по хирургия, проф. д-р Ангел Учиков. Щабът в болницата ще функционира докато трае и самото многонационално учение „Saber Guardian – 2017“.
Наред с обезпечаването на лечебно-диагностичния процес на пострадали военнослужещи, болницата ще се включи и в някои от ученията, като в близките дни предстоят няколко тренировъчни полета до хеликоптерната площадка на УМБАЛ „Свети Георги“.
Във връзка със споразумението на 15 юли е бил транспортиран чуждестранен военнослужещ до Спешно приемно отделение на УМБАЛ „Свети Георги“. Той е бил докаран до хеликоптерната площадка на УМБАЛ „Свети Георги“ с транспортен хеликоптер, откъдето с линейка е превозен до Спешно приемно отделение на болницата като полицейски екипи са били ангажирани с осигуряване на безопасното придвижване на линейката.
Най-голямото многонационално учение в Черноморския регион „Saber Guardian 2017“ се провежда в периода от 11 до 20 юли на територията на България, Унгария и Румъния. Учението се ръководи от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и в него участват около 25 000 военнослужещи от 23 съюзнически и партньорски държави.
Цветана ТОНЧЕВА