Уникален цветен часовник поставиха в центъра на Велико Търново

Община Велико Търново

Първият у нас часовник, направен от живи цветя, краси центъра на старата столица. Механизмът на съоръжението вече е доставен и монтиран в градинката пред Факултета по изобразително изкуство. Растенията около него засадени, съобщи за Радио „Фокус“- Велико Търново Кольо Дамянов, пас-президент на Ротари клуб – Велико Търново, които са инициатори на проявата. Подкрепа с осигуряването на цветята осигурява Община Велико Търново. Идеята е взаимствана от Женева, където има подобен голям цветен часовник. „На финала сме на реализацията на проекта, тоест най-красивото предстои да се случи. Механизмът все още не е включен. Парков или цветен часовник – това не е новост за ландшафтния дизайн, новост е за нас. По информация на фирмата, която е единствена и се занимава с монтаж на подобни съоръжения в градска среда, у нас няма друг такъв часовник. Циферблатът е с диаметър 5.20 метра. Конструкцията е механична. Дължината на стрелката за минутите е 2.40 метра, а тази за часовете с 80 см. по-къса“, допълни Кольо Дамянов.

Устройството е оборудвано с GPS връзка и ако токът спре, това ще му помогне да догони времето. Иначе часовникът ще се сверява сам на всеки две седмици, сам ще минава и от лятно на зимно часово време, и обратното.

Цветята около него ще се сменят два пъти в годината – за есенно-зимния и пролетно-летния сезон. Има идея за различните национални празници да се правят специални композиции.

Цената на съоръжението е около 10 000 лв., които са събрани от лични дарения на членовете на клуба. Те от своя страна призовата търновци и гостите на града да го пазят.

Часовникът ще заработи официално на 22 септември.

Луиза ТРАНЧЕВА