Уникално по рода си състезание за най-тежки животни организират на Осмия национален събор на овцевъдите, който предстои през май

Велико Търново.  Състезание за най-тежък коч и най-тежък пръч за първи път ще се проведе на  тазгодишния Национален събор на овцевъдите в България. Наградите за призовите места в двете надпревари ще са по 1000 лева, съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите на събитието. В най-новата проява могат да се включат стопани от цялата страна, като единственото изискване е техните животни да са добре отглеждани.

Осмият Национален събор на  овцевъдите в България ще се проведе от 10 до 12 май в района на Петропавловския манастир, край Лясковец. Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и  горите и подкрепата на Общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Във формата, представящ българското овцевъдство и козевъдство, ще се включат и представители на браншови организации от Европа и Азия.

През трите дни на събора ще има изложения на животни и посетителите ще могат да видят чистопородни овце, кози, кучета, месодайни говера и други. Ще бъдат показани още селскостопанска техника и оборудване. Ще има и фермерски пазар с млечни и местни хранителни продукти, кулинарни зони, демонстрации на традиционни занаяти, музейни експозиции, фолклорен конкурс и нестинари.

Едни от големите атракции ще са фермерските състезания  по ръчна стрижба на овце в петък (10 май), и състезания по ръчно доене, най-тежък коч и пръч и теглене на товари от най-големите коне – тежковози в събота (11 май).

Записването за състезанията в различните категории започва от днес,  като заявки се приемат на тел. 0898 513233 , 0884 517151,  както и на info@saborbg.com.

Луиза ТРАНЧЕВА