Уредникът в РИМ-Велико Търново Тодорка Недева разказва в книга за бележитите търновски кметове

Велико Търново. Уредникът в Отдел „Нова и най-нова история“ в Регионалния исторически музей-Велико Търново Тодорка Недева разказва в книга за бележитите търновски кметове. Тя обясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново, че интересът й към голямата и отговорна тема за великотърновските управници, управлявали града от Освобождението до наши дни, датира от над 10 години, тъй като до този момент не е имало цялостно проучване за живота и дейността на достойните мъже, незаслужено останали досега в гънките на историята.

„Разбира се, по темата има публикации, коректно посочени от мен, но те се отнасят само до отделни личности. През 2004 г. излезе и книгата на Олга Цанкова „Търновски кметове 1919 – 1945”,  в  която са представени кметовете и техните заместници, оглавявали Общината от края на Първата световна война до 40 –те години на миналия век. Написаното в книгата е по разказите на Сталян Цанков,  секретар-бирник, кметски наместник в Беляковец през 1922-1936 г. и бирник в Търновската община през 1936 – 1958 г.. Водена от убеждението, че търновските градоначалници трябва да бъдат извадени от забвението, на което като цяло бяха обречени досега, си поставих за цел написването на  книга за  Търновските кметове“, каза Тодорка Недева.  Тя уточни, че си е поставила амбициозната задача да представи кметовете и облика на Велико Търново, който те изграждат.

„В книгата проследявам 142-годишния управленчески период на 45 кмета на престолнината, някои от които са начело на общината повече от един мандат, тъй като  всъщност именно на кметовете, незаслужено пренебрегвани досега, ние дължим до голяма степен както визията на нашия град, така и условията, в които живеем сега. Стореното от търновските кметове преди, по време и след пребиваването им на кметския стол има съществен принос за превръщането на Велико Търново в модерен, но и съхранил историческите си традиции град, град, в който живеем и който харесваме, или пък не съвсем, съобразно някои кметски решения, но който несъмнено обичаме и чиято история трябва да съхраним, още повече, че имаме високата чест да живеем в град, признат за Историческа и духовна столица на България“, обясни Тодорка Недева.

Авторката отбеляза, че в работата си се е ръководила от идеята, че трябва да се знаят не само кои са търновските градоначалници, но и  какви са били  като управленци, какво са направили и какво не са успели да сторят за старата столица и нейните жители,  но и какви хора са били. Тодорка Недева бе категорична, че доколкото архивните документи и спомени са й позволили, се е постарала да представи как първите мъже на града са възприемани от своите съвременници, с кои техни занимания, пристрастия и нерядко странности са впечатлявали жителите на Велико Търново,  а и не само тях.

Рени АТАНАСОВА