Условни присъди получиха двама собственици на кучета, нападнали и причинили смъртта на възрастна жена от село Козловец

Велико Търново. По обвинение на Районна прокуратура – Свищов, осъдиха собственици на кучета, нападнали и причинили смъртта на възрастна жена. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Велико Търново. Съдът призна подсъдимия П. К. и подсъдимата В. К. за виновни за това, че на 19 януари 2017 г. в село Козловец, община Свищов при условията на независимо съпричиняване, не положили достатъчно грижи за гръбначни животни – две кучета – мъжко куче (кръстоска между питбул и друго куче) и мъжко куче от неустановена порода, които се намират под негов надзор, в резултат, на което животните причинили остро протичащ хеморагичен шок, предизвикан от голяма кръвозагуба в резултат на разкъсване на дясна сънна артерия и вена, заедно с нарушаване в дълбочина и на други кръвоносни съдове по главата, тялото и крайниците с липсващи меки тъкани, вследствие на което е последвала смъртта на жена на 80 години.
Двамата са осъдени на по една година лишаване от свобода, която на основание чл. 66 от НК е отложена с изпитателен срок от три години и глоба в размер на общо 800 лв.
Съдът ги е признал за невиновни да са извършили престъпление в съучастие като съизвършители.
Отнема в полза на Държавата мъжко черно куче, неустановена порода – собственост на В. К. и П. К. на основание чл. 53 от НК, спрямо което да се приложи евтаназия, на основание чл. 179, ал. 3, т. 4 от Закон за ветеринарномедицинската дейност.
Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – В. Търново