Утринна Света Василева литургия се отслужва по повод Велики Четвъртък  в православните храмове във Велико Търново

Велико Търново. Утринна Света Василева литургия се отслужва по повод Велики Четвъртък  в православните храмове във Велико Търново, предаде репортер на Радио ‘‘Фокус’’ – Велико Търново. Рано тази сутрин църковните камбани в града възвестиха началото на литургията. Най-много хора се стекоха в Катедралния храм “Рождество Богородично“, където палят свещ за здраве.

На този ден Църквата възпоменава четири неща, които са се случили. Това са свещеното умиване нозете на учениците от Исус Христос, Тайната вечеря – първата света литургия отслужена от Исус Христос, предаването на Исус Христос и след това неговия Съд. Свещеното умиване се служи в много църкви по света – в Йерусалим, на остров Патмос и в Москва, където Патриархът умива нозете на 12 свещеници на митрополити, които са свещенодействали заедно с него, както и в Румъния и в Сърбия. В България за умиването на нозете обаче не се отслужва.

Преди да започне Тайната вечеря учениците много се борили помежду си кой ще бъде първи, кой ще заема най-близкото място до Исус Христос, кой ще бъде първия между тях. Исус Христос им показва как те да бъдат в помощ на хората, да бъдат слуги на хората и как смирението е основата на израстването в любовта. Той станал и  първо им измил нозете. Измиването на нозете през онова време е било  работа само на слугите в дома. То се извършвало в знак на гостоприемство, в знак на любов от слугите. Затова Исус Христос, за да им покаже това смирение, тази обич и как да проповядват, как да бъдат в помощ на хората, им измил нозете и то първо измил нозете на своя предател. Второто нещо, което отбелязваме на Велики Четвъртък е Тайната Вечеря. Това е първата света литургия отслужена от Господ Исус Христос. Той дал от хляба и от виното на своите ученици като им казал: „Това е моето тяло. Това е моята кръв. Яжте и пийте за мой спомен”. На Велики Четвъртък църквата отбелязва и предаването му от Юда и неговия несправедлив Съд. Предаването на Исус Христос и неговия несправедлив Съд се отбелязват четвъртък вечерта, когато се четат 12-те Евангелия. В тези Евангелия е разказан начинът, по който се предава Исус Христос и Неговия Съд. Василевата литургия се отслужва сутрин, а следобяд се четат 12-те Евангелия.

Надежда КРЪСТЕВА