Учениците от деветите класове в Средно училище „Гео Милев“ ще се запознаят с работата на Окръжен съд – Варна

Снимка: Училището в село Долно Осеново

На 26 януари  2020 г. предстои посещение в Окръжен съд-Варна на ученици от девети и десети клас от СУ „Гео Милев“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна  Дора Влъчкова, от СУ „Гео Милев“ в града.

Подбраните за тях теми са свързани с по-високия риск, който идва от възрастта им. Те ще се запознаят с наказателната отговорност, която се носи при употреба на наркотици, ще разберат каква е разликата между притежание и разпространение, ще разгледат теми свързани с киберсигурността и опасностите в социалните мрежи.

Целта е освен да  повишат своята правна култура и осъзнаят своята отговорност, учениците да разберат механизмите и институциите, които ги защитават. Те ще получат и информация и за какво и на какви  телефони могат да подават сигнали.

Срещите  са  част от  образователен проект на Окръжния съд- Варна,  наречен  „Час по правосъдие“ и  реализиран с подкрепата на Регионално  управление на образованието- Варна. Неговата цел е да повиши правната култура на младите хора, да ги накара да разберат своите права и осъзнаят своите отговорности.

 

Десислава ВАСИЛЕВА